Hoe kun je een huis huren in Duitsland?

huis huren in Duitsland

Wij hebben zeven jaar geleden een Duits huis gekocht, maar misschien wil je wel eerst een huis huren in Duitsland. Dat gaat vrij gemakkelijk, eigenlijk aanzienlijk gemakkelijker dan in Nederland omdat er veel meer aanbod is in privé verhuur. De huizen hier (zo langs de grens in elk geval) zijn groter dan in Nederland. Vaak is er een zogenaamde “Einliegerwohnung”. Dat is een apart deel van het huis waar dan opa en/of oma hebben gewoond. Als het leeg staat, kan het prima worden verhuurd omdat het een eigen ingang heeft.

In 2002 heb ik een tijdje zo’n Einliegerwohnung gehuurd, zie foto boven, voordat Dave en ik ging samen wonen. Ik had alleen het voorste stukje, in het deel erachter woonde de verhuurster. Het was een mooie woning met grote woonkamer met parket en een grote slaapkamer. Het deel waar je de ramen van ziet, dus best groot. Inmiddels staat het huis er niet meer, er is daar een appartementencomplex verschenen.Verschil tussen huis en woning

Dit is weer een typisch verschil tussen de Duitse en Nederlandse taal. Als je het in Nederland over woning hebt, dan is dat het verzamelwoord voor de plek waar je woont. De vorm heeft daar niks mee te maken.
Als ze het in Duitsland over een Wohnung hebben, dan wordt daar altijd een deel van een huis of flat bedoeld. Een appartement of flat is dus een Wohnung. Met Haus wordt alleen het hele ding bedoeld. Als het een twee-onder-een-kap is, dan heet het een Doppelhaushälfte (DHH).

Huis huren in Duitsland via de krant of via Ebay

Hoe kun je een huis huren in Duitsland? De meest old school manier is natuurlijk via de krant. Wij krijgen twee keer per week van die huis-aan-huisblaadjes en daar staat altijd aanbod in. Maar dan moet je al in de regio wonen. Als je geen krant hebt, kun wat vinden via Ebay Kleinanzeigen, tabje Mietwohnungen. Als je een huis wilt huren, dan moet je dus naar een ander tabje.
Via Ebay Kleinanzeigen kun je locaal zoeken en het heeft natuurlijk als voordeel dat er een foto bij is. Niet altijd trouwens. Als ik kijk naar Goch, is er duidelijk meer aanbod dan via de krant.

In de krant is de advertentie natuurlijk zo kort mogelijk, dat zie er zo ongeveer uit:

Daar staat diverse typische termen in die je misschien niks zeggen. Dus hieronder de legenda:

** 3 Zi-Whg is wel duidelijk denk ik: er zijn 3 kamers
** 3 Fam.Hs is een Dreifamilienhaus. Dat wil zeggen dat het één huis is met drie wooneenheden, waarvan je dan één deel huurt.
** KDB = Küche, Diele, Bad: keuken, hal en badkamer
** G-WC. Dat WC is wel duidelijk denk ik maar die G staat voor Gäste. Er is dus een apart toilet zodat gasten niet op jouw badkamer naar het toilet hoeven.
** PKW-Stellplatz betekent een parkeerplaats voor je auto (Personen Kraftwagen)
** EA is Energie Ausweis, hoeveel er verbruikt wordt en dat is in dit geval nog in aanvraag.
** KM is Kaltmiete. Dus de huur zonder dat er iets is inbegrepen. Als dat wel het geval is, heet het Warmmiete. Dan kan bijvoorbeeld gas, water en licht zijn inbegrepen, net als bij een studentenkamer. Het is dan wel iets om na te vragen.
** NK zijn Nebenkosten, de overige kosten zoals servicekosten, meebetalen voor het jaarlijkse bezoek van de schoorsteenveger. Ookiets om na te vragen.
** Kaut is Kaution en dat betekent borg. In dit geval 3 maanden borg vooraf te betalen, maar dat is in Nederland ook gebruikelijk.

Er kunnen nog meer termen bij staan, zoals NR (Nichtraucher), EG (Erdgeschoß oftewel begane grond), OG (Obergeschoß) of Wfl (Wohnfläche). Via Ebay is het gemakkelijker want daar staan hele zinnen.

Wat, woonruimte zonder keuken?

Ja het is inmiddels een beetje achterhaald maar als je een huis huurt of koopt in Duitsland, kan het zijn dat er geen keuken in zit. Vroeger was dat heel gangbaar, dan nam iedereen zijn keuken mee naar het nieuwe huis. Keukens zijn dan ook veel voordeliger dan in Nederland, kijk maar eens bij Poco Goch. Ik heb in 2002 woningen bekeken waarbij de keuken volkomen kaal was. Dat wil zeggen, alleen wat tegels en er stak een buis in de muur waar de kraan op kon worden aangesloten. In die kosten had ik natuurlijk geen zin, dus die liet ik zitten.
In ons huidige huis hebben we mazzel gehad dat beide keukens erin bleven, dat is niet standaard.

Een huis huren in Duitsland is echt de moeite, zeker als je in de buurt van de grens woont. De prijzen liggen net als bij koopwoningen een stuk lager dan in Nederland.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

Loading

11 gedachten over “Hoe kun je een huis huren in Duitsland?

  1. Wat een interessant verhaal, apart om te lezen dat er niet altijd standaard een keuken in zit. In Nederland zit dat aan je huis vast en hoort het bij het huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *