Van kraal naar taal naar ondertiteling, en weer terug!

taal

Een paar maanden geleden vertelde ik al dat ik steeds meer doe met taal. Daarmee bedoel ik opdrachten die met taal te maken hebben: het schrijven van teksten en het maken van vertalingen. Dat kan heel leuk zijn, of beresaai, afhankelijk van het onderwerp. Ik heb ook wel eens 3500 woorden over stofzuigers geschreven… Pluspunt: ik weet er nu alles vanaf!
Dus langzaam maar zeker ga ik van kraal naar taal, en ook weer terug. De website kraalentaal.nl is niet van mij trouwens. Jammer. 😉 De kralen blijf ik er natuurlijk gewoon bij doen, maar juist de afwisseling met ondertitelen is heel erg leuk.Ondertitelen is leuk

Inmiddels heb ik al de nodige afleveringen van series ondertiteld. Als je het nieuwe seizoen van Queen of the South volgt, zie je bij een aantal afleveringen als laatste mijn naam staan. Ik probeerde er armande.net van te maken, maar dat ging niet om technische redenen. Na een punt moet namelijk altijd een spatie. Daarmee kun je niet sjoemelen want dan krijg je de tekst niet afgeleverd.
De eerste afleveringen kostten me ontzettend veel tijd, ook omdat je je het systeem eigen moet maken. En ik wilde het natuurlijk zo pfek mogelijk afleveren.
Ondertitelen is geen exacte wetenschap, gevoelsmatig moet de tekst kloppen bij de sfeer van het verhaal. Inmiddels heb ik ook een aantal afleveringen van Family Guy, That 70s show en The Good Place (aanrader trouwens) gedaan. Daar gaan de grapjes snel heen en weer. Maar het moet dus wel op de regel passen en ook nog akkoord zijn voor de leessnelheid. Daar zijn standaards voor: zoveel karakters in zoveel seconden.
Vervolgens moet je ook rekening houden met de voorschriften van de klant. In bijna alle gevallen is dat Netflix. Die hebben hun eigen guidelines over hoe ze de ondertiteling willen hebben. Die achterlijke drie puntjes horen daar dus bij, en daar zijn ze heel streng in.

Misschien is het je niet opgevallen…

…maar dan krijg je dus zoiets.

Als de zin gesplitst is over twee ondertitelingen (twee “boxen”), dan moet je aan het eind die drie puntjes doen en ook drie voorlooppuntjes aan het begin van de volgende zin. Ik vind het behoorlijk irritant want in de meeste gevallen kun je in Nederlands prima uit de voeten met een komma. Dan is het voor de volgende ondertiteling wel duidelijk dat het om de bijzin gaat.
Nu ik het gezegd heb, zal het je de hele tijd opvallen als je Netflix kijkt. haha

Fout of niet

Ik erger me ook altijd aan fouten in de ondertiteling, maar goed beschouwd zijn het er maar heel weinig. Zie het betoog hieronder.

Behalve vertalen hoort het controleren van andermans’ vertaling ook bij het werk. Helaas krijg je daar veel minder voor per minuut. Soms kijk ik gewoon een aflevering en zijn er hier en daar wat kleinigheidjes, maar soms moet ik om de andere box wat aanpassen. Vaak zijn dat van die dingen als de puntjes, of verkeerd gebruik van cursieve tekst.
Maar een enkele keer was het blijkbaar een Vlaming die de ondertiteling had gedaan en dat zie je gelijk. De zinsbouw is anders en sommige woorden zijn te Vlaams. In het Nederlands is het geen droogkuis, maar een stomerij.
Ik vind het nog altijd erg leuk om te doen. Vooral de grapjes. Die zijn soms heel lastig, maar als je het voor mekaar krijgt, is het heel bevredigend. Voorbeeldje: in The Good Place gaat het over een afscheidsfeestje en iemand heeft een “Flan Voyage” gemaakt. Denk-denk-denk: een “goede-rijstevlaai”. 🙂
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

Loading

21 gedachten over “Van kraal naar taal naar ondertiteling, en weer terug!

 1. Goede rijstevlaai! Goed gevonden. haha… Ondertitels zijn toch heel lastig. Vooral als mensen bepaalde ‘straattaal’ niet kennen. Zo stond er ooit in de ondertitels van ’10 Things I Hate I About You’ een band die blaast ipv een zuigende band voor ‘a band that blows’. Daar zakt je broek toch van af… haha… Ik probeer bij Engelse series/films de ondertitels niet te lezen, want mijn Engels is uitstekend, maar soms gaat dat toch automatisch.

  1. HAHAHA
   Ik doe dus ook controle en toen zag ik op een gegeven moment staan dat de zin “I went fast and furious on their asses” was vertaald naar “ik ging snel en furieus op hun konten”.
   Ja, daar zakt je de broek wel van af.
   Er was niet veel tijd en plek dus ik heb er “ik ervandoor scheuren” of “ik scheurde ervandoor” van gemaakt. Dat was voor Queen of the South trouwens.

 2. Schrijven voor andere websites doe ik ook. Heb er ook wel eens aan gedacht om ondertitelingen te gaan vertalen, maar is er nog niet van gekomen. Schrijven is voor mij vaak improviseren en out of the box denken.

 3. Ik lees ook de ondertiteling, gewoon om te zien wat er nu weer van gemaakt is. Straattaal wordt echt vreselijk humoristisch (slecht) vertaald. En op Netflix is de Nederlandse ondertiteling bij de films in het Nederlands om te huilen. Wij hebben dat aan om het lezen te bevorderen van de kinderen.

  1. Wij hebben soms de Engelse ondertiteling aan staan, zeker als het slang is.
   Ik kijk nu wel anders naar de ondertitelingen op de gewone Nederlandse tv. Dat wordt door een ander bureau gedaan en die zijn meestal prima.

 4. Wat super leuk dat je dat doet! Ik moet er zelf niet aan denken! Maar soms vallen mij ook wel is foutjes op in ondertiteling gelukkig weet ik dan wel wat het wel moet betekenen Haha

 5. Wat leuk dat je zoveel met taal bezig bent! Het lijkt me een boeiende job om series/films van ondertitels te voorzien. Het lijkt vast veel gemakkelijker dan het is…

 6. Ik ben momenteel Lucifer aan get kijken op Netflix, en oh boy, wat een hoop vertaalfouten. Woorden die compleet missen, waardoor de betekenis van een zin compleet het tegenovergestelde wordt. Bepaalde nuances die niet goed naar boven komen in de ondertiteling, zoals “you you” wat beter uit zou komen als “jij jullie”, maar vertaald wordt als “jullie jullie.

  Meestal kijk ik zonder ondertiteling. Maar soms kan een mede-kijker niet goed Engels. Ondertitelen is heel wat werk natuurlijk. En respect daarvoor.

  Wel fijn dat het niet telkens dat ge-U, is trouwens. En erg fijn dat er niet veel ongebruikelijk ouderwetse woorden worden gebruikt.

  Maar mijn advies is toch om iets beter op te letten op wat er gezegd wordt. Dat de ondertiteling wel toont wat er gezegd wordt.

  “I can’t imagine” is niet “Ik kan me inbeelden”. Vrij veel van dit soort fouten, waarbij de “niet” is vergeten in de ondertiteling, waardoor de betekenis volledig veranderd.

  Ondertitelen is een hoop werk. Ik zou het zelf wel eens willen proberen. Maar ik heb geen taalstudie gedaan. Dus ik kan toch geen ondertitelaar worden…

  1. Leuk, inhoudelijk commentaar! Ik weet niet of dat mijn vertalingen zijn, d.w.z, ik heb seizoen 1, 2 en 4 van Lucifer niet gedaan, alleen seizoen 3 en dan vanaf aflevering 3 of 4. En natuurlijk kan ik ook fouten hebben gemaakt. Maar ik kan me “niet inbeelden” 😛 dat ik “I can’t imagine” zo heb vertaald.
   En bovendien kunnen mijn vertalingen later bewerkt zijn.
   Ik heb de seizoenen destijds voor Fox vertaald. Nu heeft Netflix die eerdere seizoenen ook uitgebracht en dan moet die ondertiteling wordt aangepast voor de regels van die klant. In het geval net Netflix zijn dat vooral die irritante 3 puntjes aan het einde of begin van een box als een zin doorloopt. Maar soms wordt de inhoud dan ook aangepast, daar heb ik dan geen zeggenschap over. Zelfs als mijn naam eronder blijft staan…

   1. Inderdaad seizoen 3 van Lucifer. Het “I can’t imagine” was maar een voorbeeld, ik kon me niet direct meer herinneren welke zin het was. In aflevering 21 werd bv. “bike” vertaald naar “fiets”, terwijl het duidelijk om een motor/motorfiets ging. Ook worden sommige Engelse woorden vanuit tegenwoordige tijd vertaald naar het verleden tijd in Nederlands.

    Ik ben eigenlijk wel benieuwd of ondertitelaars hun eerdere werk nog eens terugkijken na een x aantal jaar. Gewoon om te kijken of ze zichzelf hebben verbeterd door de jaren heen. Of ze anders zijn gaan ondertitelen.

    Een tijdje terug heb ik zelf een ondertiteling gedaan voor een eigen opgenomen video, en ik vond het best lastig om de ware essentie mee te geven (vanuit Iers Engels). Ik weet dus dat er een hoop tijd in gaat zitten, en research naar hoe je bepaalde (unieke/buitenlandse) namen moet schrijven.

    Respect dus voor alle moeite. Ik moet er bijna niet aan denken om hele seizoenen te ondertitelen. Ik kijk zelf liever hele seizoenen aan één stuk door. Het liefst dus zonder ondertiteling. Dat leidt me alleen maar af.

    1. Ik kijk eigenlijk nooit meer iets na later, dat durf ik niet, want de kans is groot dat ik een fout tegenkomt. :X Ik ben ook nog nooit iets van mezelf tegengekomen ‘in het wild’. 😛

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *