Hoe oorbellen maken

In dit artikel vind je de basis uitleg om zelf oorbellen te maken, het is heel gemakkelijk en je hebt er niet veel materiaal voor nodig.

Oorbellen maken doe je met behulp van de techniek kettelen. Dat doe je met behulp van een stukje stevig draad. Deze zijn kant en klaar te koop, in twee vormen: een eindstift met een plat stukje op het eind (een nietstift genoemd) en een kettelstift met een oogje op het eind.
Daarnaast heb je natuurlijk een aantal leuke kralen nodig en een paar oorhaken of oorstekertjes. Er zijn ook oorhaken te koop met een schroefdraad of een clipje. Ideaal als je geen gaatjes in je oren hebt.

oorbellen benodigdheden

Oorbel ontwerp
Neem een nietstift van minstens 5 cm lengte.
Rijg er de kralen op zoals je denkt dat het leuk is. Probeer er een bepaald soort balans in te maken, zoals bijvoorbeeld de grootste kraal onderop, met eventueel een kralenkapje. Wissel een beetje af in grote en kleine kralen. Doe niet teveel ideetjes of kleuren in één paar oorbellen, dan wordt het al snel te druk.

Oorbellen maken

Als het ontwerp je aanstaat, dan kan je de oorbel gaan afwerken. Daarvoor maak je een oogje aan het einde van de draad, tegen de bovenste kraal aan.
Om te beginnen maak je een knik in de draad, niet helemaal 90 graden (plaatje 1).
Dan knip je het resterende stuk draad weg. Zorg ervoor dat je ongeveer zo’n 8 a 10 mm over hebt. Een te groot oog is niet zo mooi, dat staat wat slordig. Het is ook belangrijk dat beide oogjes ongeveer even groot worden. Dat is netter en bovendien komt de ene oorbel dan lager uit dan de andere.

oorbellen_basics1
Om het oog te maken, maak je het beginnetje van de lus aan het einde van het draad met behulp van de rondbektang (plaatje 2). Daarna schuif je de tang een stukje naar onderen, richting de kralen, en maak er een verdere buiging aan (plaatje 3). Trek dan het uiterste eindje draad tegen het begin van het oogje aan (plaatje 4).

oorbellen_basics2

Maak eerst een rond oogje en buig hem dan zijwaarts open. Dat is ook beter voor het metaal. In elk geval niet met de platbektang het oogje zo tegen elkaar knijpen (plaatje 5) Dat resulteert meestal in een gek plat oogje.
Je maakt dus eerst het oogje rond en dicht, en daarna buig je hem weer open om de oorhanger er aan vast te maken. Tot slot bevestig je de hangers aan de oorhaak of oorsteker en je bent klaar.
Alle benodigdheden voor oorbellen maken, vind je bij Kralenkwarts!

swarovski ohrringe

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

2 gedachten over “Hoe oorbellen maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *