Vormgeving van je webshop

Dit is de kort-door-de-bocht tipparade van een goede vormgeving van je website. Als je wel eens rondsurft dan kom je sites tegen van allerlei pluimage en ontwerp. Sta je er wel eens bij stil wat voor effect de indeling van een website op je heeft? Op welke site kom je graag en van welke site krijg je hoofdpijn?
Dat zijn belangrijke dingen om je te realiseren als je je eigen website wilt gaan (laten) maken. Hoewel de inhoud natuurlijk het belangrijkste is, moet je de vorm niet uit het oog verliezen.  Je hoeft geen professioneel grafisch ontwerper te zijn om toch een aantrekkelijke site te kunnen maken.

Vormgeving webshop

Dit is een cruciaal punt in je website ontwerp. Door een heldere navigatie kan de bezoeker direct vinden wat hij zoekt. Dus vraag je af: waar komt mijn bezoeker voor en kan hij in één oogopslag zien wat ik te bieden heb?
Alle links moeten werken en de indeling moet ook duidelijk zijn.
De meeste mensen verwachten de navigatie links of bovenin de site.

Fotografie
Maak duidelijke foto’s waarop je producten aantrekkelijk gepresenteerd staan. Op zo’n manier dat je in één klap ziet hoe het in elkaar zit, en natuurlijk ook goed scherp. Voor meer tips hierover, ga dan naar het artikel leren fotograferen.

Toegankelijkheid site
Hoe makkelijk of hoe moeilijk laden de pagina’s en de plaatjes op je site?
Zorg ervoor dat je in eerste instantie kleine foto’s plaatst waar mensen op kunnen klikken voor een grote foto. Zo’n klein plaatje noemen ze een “thumbnail” en dat zorgt ervoor dat je pagina niet te “groot” wordt zodat hij te langzaam laadt. Daar verlies je bezoekers mee: als het uren duurt voor er iets te zien is.  Zeker de frontpage moet niet al te groot zijn, niet meer dan 40 KB idealiter.

Gebruik standaard templates
Tegenwoordig zijn er zoveel mooie templates verkrijgbaar voor een webshop of blog. Deze site is gemaakt in WordPress, heel populair, en gratis. Hiermee kun je ook een webshop maken, met de plugin van woocommerce bijvoorbeeld. H

Kleur
Pas kleurgebruik met veel precisie toe. Over het algemeen werken gedekte tinten beter maar als je bijvoorbeeld eigengemaakte kinderkleding verkoopt dan passen felle kleurtjes daar prima bij. Hou het dus in stijl met je product of dienst.
Let ook op de leesbaarheid, als de tekst te weinig afsteekt tegen de achtergrond wordt het moeilijk leesbaar. Lichtgrijs op donkergrijs bijvoorbeeld kan onhandig zijn.

Lettertype
Ook hier is het voornaamste criterium: leesbaarheid. Aan dat criterium voldoen de meeste fonts wel dus kies eentje die bij je product past. Met Comic Sans moet je naar mijn idee een beetje oppassen omdat het kinderlijk kan overkomen, maar nogmaals dat kan juist het effect zijn dat je zoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *