Het ultieme pannenkoekenrecept!

pannenkoekenrecept

Ja, dat durf ik best zo te stellen, na jarenlang complimenten te hebben mogen ontvangen. Waaronder die van neefje Johan: ‘Hé, dat ruikt helemaal niet zo vies.’
Sinds die tijd sta ik bekend als pannenkoeken-topchef en die wijsheid deel ik bij deze graag.
Dit recept is voor 4 à 5 personen, afhankelijk van of je grote eters hebt of niet.

Ingrediënten pannenkoekenrecept à l’Armande:

  • een pond bloem
  • een liter melk
  • 3 eieren
  • een snuf zout (platte theelepel voor deze hoeveelheid)
  • een scheut bier (ongeveer 100 ml)

Pannenkoekenbeslag maken:

Doe de bloem in een grote beslagkom.
Maak een kuiltje en breek daar de eieren in. Neem een mixer en meng de eieren op de laagste snelheid. Zet de snelheid eentje hoger en meng er wat meel bij tot het dikkig wordt.
Voeg dan beetje bij beetje de melk toe, met de mixer op de hoogste stand.
Als alle melk is opgenomen, check dan even of er langs de randjes onderin nog meel zit of dat er nog klontjes zijn. Lees: beweeg en schraap de mixer overal langs. Doe het zout er dan ook bij.

Vervolgens de piece de résistance! Het bier. Ja, dat moet, want dat verschaft extra luchtigheid door de gist. Bij het bakken verdampt de alcohol en je proeft er verder niks van bij de pannenkoeken zelf.
Je hebt nu een tamelijk dun beslag en dat moet ook.

Laat het beslag minstens 20 minuten rusten. Dat hoeft niet in de koelkast, maar gewoon op het aanrecht.

pannenkoekenrecept

Vervolgens ga je koeken bakken.
Ikzelf gebruik alleen voor de eerste 2 pannenkoeken ook boter of iets van vet, daarna is de pan al vettig en dan bak ik de rest zonder toegevoegde vetstoffen.
Ik maak ze niet al te dik, dan zijn ze sneller gaar en je hebt meer belegopties als je er meer kunt eten. In deze tijd van het jaar zijn aardbeitjes favoriet!

De kans is natuurlijk klein bij zulke overheerlijke pannenkoeken, maar misschien heb je toch nog wat over. Dat is ook top, want de dag erna maak je er zo gevulde pannenkoeken mee. Daar kan van alles in natuurlijk, maar ik hou van insmeren met paturain en dan restjes groente erin en oprollen. Optioneel met hamblokjes voor de non-vegetariër. Even in de oven en klaar is kees.

Wat vind je van mijn pannenkoekenrecept? Was de toevoeging van bier nieuw voor je of doe je dat ook al jaaaaren?

Foto’s door RitaE van Pixabay

4 gedachten over “Het ultieme pannenkoekenrecept!

  1. Het bierdeel kende ik, liefst trappist maar soms gooi ik er ook kriekenbier doorheen, en dat proef je dan toch echt wel.
    De bloem vervang ik door boekweitmeel en de melk door geitenmelk (omdat ik sojamelk echt vies vind hierin). O ja, het zout “vergeet” ik altijd.
    Lekkerrrrrrr!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *