Hoe vind ik kringloopwinkels in Duitsland?

kringloopwinkels in Duitsland

Goeie vraag en het antwoord is: met moeite. In Duitsland kennen ze niet zo’n wijdverbreid fenomeen als kringloopwinkels zoals in Nederland. In de grotere steden is er natuurlijk wel hulp voor mensen met een kleine beurs, zoals bejaarden of als je in Hartz4 zit. Die zijn meestal vanuit de kerk georganiseerd en ook voornamelijk gericht op nuttige huishoudelijke dingen. In Kleve zit bijvoorbeeld een Caritas-winkel, met dat doeleinde.
Dus er zijn wel wat kringloopwinkels in Duitsland, maar je moet ze met een kaarsje zoeken.

Tweehands in Duitsland

Houden ze dan niet van tweedehands in Duitsland? Jawel, hoor, maar op zich gooien ze niet zo snel dingen weg als in Nederland. Dat is dan ook het geluk/nadeel van het hebben van een Duitse kelder: er kan zoveel SPUL in!
Maar in Duitsland wordt het meeste tweedehands verkocht op rommelmarktjes, een soort carbootsales.
Die kun je verwachten op een zondag op een leeg parkeerterrein van een grote supermarkt of bouwmarkt. In Duitsland zijn die altijd gesloten op zondag, op 4 zondagen na per jaar. Dus daar is plek en parkeergelegenheid.

Trödelmarkt!

Dat is het magische woord. Als je in Duitsland bent, zoek dan op het woord ‘Trödel’ of ‘Trödelmarkt’. ‘Trödelladen’ kan ook.
Bij een trödelmarkt moet je geen enorme hal verwachten zoals in Nederland, het is bijna altijd kleiner. Maar je hoeft ook nooit entree te betalen, want het is openlucht. Hou er wel rekening mee dat het meestal afgeblazen wordt bij regen. Een paar drupjes kan nog, maar bij gestage regen gaat het niet door.

Hoe vind je die dan?

De Trödelladen zijn vaak wel online te vinden, maar bepaald niet altijd! Online presence is sowieso niet zo op niveau als in Nederland en de gemiddelde eigenaar van een trödelladen moet je je voorstellen als een 60plusser (m/v) met een sigaretje en een optioneel hondje.
De rommelmarkten zijn meestal niet vast, behalve dan die op zaterdag bij discotheek E-dry in Geldern. Die is er het hele jaar en dat is een aanrader. Het overige aanbod wisselt en ze worden meestal aangekondigd in het plaatselijke huis-aan-huisblad, zo’n gratis krantje. Dus daar kun je naar vragen bij je hotel of camping als je in Duitsland op vakantie bent.

Ook op Ebay Kleinanzeigen staan ze soms aangekondigd, net als de zogenaamde Haushaltsauflösungen. 😉 Dat is inboedelverkoop vanuit huis. Die zijn voor gevorderden, want ik moet je er altijd wel een beetje toe zetten om te gaan schumen in wat overduidelijk oma’s geliefde spullen waren. Aan de andere kant, de nabestaanden zijn meestal blij als de spullen toch nog ergens heen gaan, in plaats van met het grof vuil mee.

Ik vind zelf de plus van kringloopwinkels in Nederland dat ze makkelijk te vinden zijn, er zijn er veel van en je weet wanneer ze open zijn. Het is jammer dat er geen kringloopwinkels in Duitsland zijn, dus daar is het meer god-zegene-de-greep, maar het voordeel is dat je vaker bijzondere meubels en dingen vindt. Ons huis staat vol met trödelschatten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *