Sociale voorzieningen in Duitsland, hoe zit dat?

sociale voorzieningen in Duitsland

Deze blog gaat in algemene zin over de sociale voorzieningen in Duitsland die met werken te maken hebben. Ik hou het een beetje globaal want het is taaie materie.

In principe zijn de sociale voorzieningen in Duitsland gelijk aan die in Nederland. Je hebt ziektekostenverzekering, zorgverzekering, pensioenverzekering, werkloosheidsverzekering en ongevallenverzekering. Deze zijn alleen van toepassing als je ook in Duitsland werkt. De ongevallenverzekering wordt geheel door de werkgever betaald, de andere verzekeringen 50/50 door werknemer en werkgever. Voor Duitse werknemers is alles netjes en soortgelijk geregeld als in Nederland. Ook qua inkomen is het nu okay, maar Duitsland heeft pas sinds januari 2015 minimumloon! Voor die tijd was het net als in Amerika: mensen die 2 banen hadden en toch niet rond konden komen.
Maar o wee als je om wat voor reden dan ook niet normaal kunt werken, dan heb je in Duitsland niet hetzelfde vangnet als in Nederland.

Als je grensganger bent en je werkt in Nederland en woont in Duitsland, dan blijven de Nederlandse sociale voorzieningen grotendeels van toepassing. Je doet dan al je afdrachten in Nederland. Je bouwt ook gewoon AOW op. Je hebt zo goed als nooit wat te maken met de Duitse belastingdienst.  Maar het is ook niet precies hetzelfde als wanneer je in Nederland woont.  Want als je werkeloos wordt, heb je recht op WW maar je moet je wel melden bij het Duitse Arbeitsamt. Dan heb je recht op het Arbeitlosengeld 1 en dat is ook ongeveer 70% van je laatstverdiende loon. Daar heb je 12 maanden recht op. Daarna kom je in Hartz IV.

Wat is Hartz-IV?

De eerste keer dat ik die term hoorde, kon ik het helemaal niet plaatsen. Iets uit de Harz? En hoe zat het dan met dat nummer? Maar Hartz 4 is de algemene kreet voor in de bijstand zitten. Officieel heet het Arbeitslosengeld 2, waar je  dus in terecht komt als je langer dan 12 maanden geen werk hebt.  De naam “Hartz” verwijst naar de naam van de voorzitter van de commissie die deze regeling bepaald heeft. Bij het Duitsland Instituut kun je er meer over lezen.
De sociale voorzieningen in Duitsland zijn niet bepaald een vetpot als het gaat om bijstand. De uitkeringen zijn veel lager.  Als alleenstaande krijg je 409 euro per maand (stand van 2017), afgezien van je huur en verwarming. Er zijn ook regels over de grootte van de woonruimte. Als je te duur huurt, moet je verhuizen. Van die 409 moet je dus alles doen, eten, reizen, mobieltje etc. In de realiteit kunnen mensen er nauwelijks van eten. Ze zijn dus aangewezen op familie, andere organisaties en zwart werken. Of een beetje bijbeunen met een minijob maar daarvan wordt het merendeel dan ingehouden op de uitkering.

Wat is de 450 Euro-job – mini-job?

An sich is dit een geweldige uitvinding om bij te verdienen. Dit zouden ze in Nederland ook moeten instellen. Het is iedereen toegestaan een bijbaantje te hebben waarmee maximaal 450 euro wordt verdiend. Dit is geheel bruto-netto, dus de werkgever doet er geen afdrachten over en als werknemer hoef je er geen belasting over te betalen. Dit is dus een heel gemakkelijke manier om bij te verdienen, door huisvrouwen, studenten, gepensioneerden (“wenn man in Rente ist” -> leuk Duits woord dat je op het verkeerde been zet).
En nu er een minimumloon is ingesteld heb je er ook wat aan. Voor die tijd kwamen misstanden van hele lage lonen geregeld voor, bijvoorbeeld een nachtdienst draaien bij een tankstation voor 4,50 per uur.
Iemand in Hartz 4 mag wel zo’n minijob doen maar die mogen van die 450 euro de eerste 100 euro houden en van het overige bedrag maar 20%. Over 350 euro is dat maar 70 euro dus dat is wel zuur. Of je werkt gewoon alleen maar tot die 100 euro is bereikt. Dan heb je je inkomen toch met 25% verbeterd.

Nou het is een beetje een dreug verhaal geworden zie ik, maar het lijkt me toch relevant als je plannen hebt om naar Duitsland te emigreren.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

 

3 gedachten over “Sociale voorzieningen in Duitsland, hoe zit dat?

  1. Hoe wordt je huur en energie dan betaald als je in de bijstand zit? Wordt dat rechtstreeks betaald
    door de overheid ofzo? Want dat kun je dus niet zelf van je uitkering betalen.

    1. Ja, als je in Duitsland in Harz4 belandt, moet je financieel echt met de billen bloot. Dus je moet je vaste lasten opgeven en dat wordt dan betaald door de staat/bundesland/gemeente (ik weet niet welke precies).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *