Hoe erg is een bevroren vijver? Behalve zielig.

bevroren vijver

Wij hadden dus een bevroren vijver, toen het zo koud was. En ik was al semi in paniek: o, nein, we hebben al onze vissen vermoord, maar dat bleek mee te vallen. Als je online gaat zoeken naar bevroren vijvers, dan krijg je al snel rampspoed om de oren geslingerd. Binnen een dag je vissen dood. Misschien als je een kale vijver met alleen kois hebt, maar het viel gelukkig mee. Ik had al eens eerder geschreven over vijvervissen in de winter, maar ik wist niet dat ze best tegen een weekje dichtgevroren vijver kunnen.Wel of niet de pomp aan laten

Het is in elk geval beter om de pomp te laten lopen, als het kan. Het water blijft dan gefilterd en de gassen kunnen uit het water. Maar het nadeel hiervan is dat de filterbakken, of het uitstroompunt, ook bevriezen. Of liever gezegd, er vriest steeds meer water aan vast. Dan komt er vanzelf een punt dat het ernaast loopt. Dat hadden we vorig jaar met de kleine vijver. Die had zichzelf op die manier leeg gepompt. Toen zaten er geen vissen in, dus het was niet erg. Maar bij de grote vijver toch liever niet.
Dus ik heb de pomp uitgezet toen het zo hard ging vriezen. Met het idee dat het niet zo heel lang kon duren. Maar dat deed het dus wel.

Zo zag het eruit. De laag ijs was zeker 10 cm. Dit was het moment dat ik de pomp weer had aangezet. Die deed het gelukkig nog. Ik kon niet goed zien of langs de randen er al weer water naar onderen kon, dus dat was even uitproberen. Dat ging goed.

Vijver met ijsvrij deel

We hadden natuurlijk zo’n ijsvrijhouder moeten hebben. Zo’n ding houdt een klein deel van de vijver ijsvrij. Dan heb je geen probleem. Een bevroren vijver is op zich niet zo erg, want de vissen kunnen wel tegen de temperatuur. Het gaat erom dat de kringloop niet meer goed gaat. Wij hebben veel onderwaterplanten in de vijver, die zorgen voor extra zuurstof. Maar eventuele afvalstoffen kunnen niet worden afgevoerd. Dat is voor een deel van de vissen, maar vooral veel blad in je vijver veroorzaakt problemen.
Bij zo’n dik bevroren vijver duurt ook wel een week voor alles is gesmolten, zelfs met de pomp aan.

Long live de visjes!

Gelukkig hebben alle vissen het overleefd in de grote vijver. In de kleine vijver was één dood visje te betreuren, maar ik was blij dat bijna alle zwemmende huisdieren nog levend en wel waren. Voor volgende winter kopen we zo’n ijsvrijhouder om zo’n bevroren vijver te voorkomen. Scheelt stress.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

23 gedachten over “Hoe erg is een bevroren vijver? Behalve zielig.

  1. Ik kan me voorstellen dat je even in paniek was. Je zag ook beelden voorbij komen op het journaal van vogels en vossen die vast zaten, maar gelukkig is alles goed gegaan.

  2. Pfff… dat bevriezen weerhoudt me er dus van om een vijver te nemen. Zou me de hele tijd zorgen maken om de vissen 😉 Fijn dat de vissen het bij jullie gewoon overleefd hebben.

  3. goh, daar heb ik nu nooit bij stilgestaan, dat is ook niet zo raar: ik heb geen vissen in mijn vijver…Maar kan me voorstellen dat je schrikt als dit gebeurt. Kon je niet gewoon even het ijs stuk slaan?

    1. Ten eerste was het heel dik. En ten tweede, dat schijnt nou juist helemaal fout te zijn. Een wak slaan is heel veel stress voor de vissen, dan kunnen ze doodgaan van schrik. Wist ik ook niet, maar goed dat ik er eerst wat over las.

  4. Wij hebben de pomp ook aangelaten en daar hebben de vogels ook dankbaar gebruik van gemaakt 🙂 Zo leuk dat ze al zo snel door hebben dat ze hier nog konden drinken en badderen.

  5. Ik heb me ook al afgevraagd of een bevroren vijver wel goed is voor de vissen. Zelf heb ik (nog) geen vissen, maar ik zag wel dat het beetje water dat ik in de tuin heb bevroren was. En dat deed me daarover nadenken. Maar hier lees ik dus het antwoord! 😀

  6. Jeetje, dat je dat met een ‘ijsvrijhouder’ kunt voorkomen. Ik kende de term niet eens. Maar dat klinkt als een goede oplossing. Want ik denk dat ik ook stress zou hebben. En iedere keer boven de vijver zou zitten koekeloeren naar de vissen. Of ze nog leven.

  7. Wij hebben een minislootje in de tuin. Toen de kinderen klein waren met vissen (uit de sloot). Een echte winter overleefden ze niet. Ook al probeerden we de sloot echt diep te houden. Gelukkig hadden we niet veel echte winters. Inmiddels leven er alleen salamanders, padden en kikkers en die graven zich goed in.

  8. Ik zou ook in paniek zijn geraakt maar daarna ook hebben gedacht dat het misschien wel gewoon bij de natuur hoort en dat vissen in vijvers e.d. er ook mee te maken hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *