Vijvervissen in de winter – heeel langzaam!

Vijvervissen in de winter

Onze zwemmende huisdieren zitten nu helemaal in hun “winterslaap”. Vijvervissen in de winter hebben een vertraagde stofwisseling bij lage temperaturen en op die manier komen ze gemakkelijk de winter door.  Je vijver moet wel minimaal een meter diep zijn, voor koi vissen 1,5 meter diep. Dan kunnen ze onderin hangen.
Zodra de temperatuur van het water gezakt is tot 10 a 12 graden Celsius moet je ophouden met het voeren van de vissen. Doe je dat toch, dan verstoor je het proces dat de vertraagde stofwisseling op gang brengt.Ik heb gezien dat onze kois an sich niet helemaal onderin de vijver hangen. De windes zwemmen nog enigszins rond. Maar dat zijn volgens mij vissen die ook in de natuur voorkomen in Nederland. Dus die zijn gewend aan koude winters. Dat zijn de licht oranje of lichtblauwe vissen. We hebben van elke kleur 2 stuks.

Doe een net over de vijver in de winter

Over de grote vijver hebben we in het najaar een groot net gespannen. Dit was deels om te voorkomen dat er veel blad in valt, en deels om te voorkomen dat de reiger de vijver leeg vreet. Dat was in beide gevallen geen overbodige luxe! Er heeft al heel vaak een reiger in de tuin gestaan.
De fliebertjes aluminium folie zitten eraan om de vogels af te schrikken. Vorige winter hebben er een paar keer vogels in vast gezeten.

Over de kleine vijver hebben we geen net gespannen, en helaas zijn de vier visjes die daarin zaten dan ook verdwenen. In de reigerbek vrees ik. Gelukkig hadden we voor die tijd hun babyvisjes al overgezet naar de grote vijver. Hopelijk hebben die het dan overleefd. (cue: our hearts will go on…)

Vijvervissen in de winter

De meeste vijverplanten zijn grotendeels afgestorven maar dit is een taaie soort. (Weet iemand de Nederlandse naam?) Het is een vrolijk geel bloempje en hij woekert enorm, de paardebloem van de vijver zeg maar. Ze groeien fris en groen door het ijs heen.

Hier nog een foto van die gele bloemetjes, in full bloom vorig voorjaar.

Lees hier meer tips over vijveronderhoud in de winter. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je nooit een wak mag hakken in ijs, omdat de trillingen heel veel stress veroorzaken bij de vissen. Zoveel zelfs dat ze dood kunnen gaan aan stress. Als je toch een wak wilt maken, zet dan een pan met kokend water op het ijs tot het erdoor gezakt is. Doe er wel een touw aan, anders heb je een pan op de bodem van je vijver. Je moet ook beslist geen kokend water over het ijs gieten want dat veroorzaakt ook trillingen.
Vijvervissen in de winter hebben vooral rust nodig, dus je moet ook niet rondom de vijver gaan graven en dergelijke werkzaamheden.
Onze vissen hebben de vorige winter allemaal overleefd en so far so good zo te zien.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

10 gedachten over “Vijvervissen in de winter – heeel langzaam!

  1. Wij hadden ook een vijver en ik goot er ook heet water dan op.(heel voorzichtig) Goede tip van die folie! Vannacht heeft het hier flink gevroren en een beetje sneeuw is er gevallen.
    Wel koud, maar ook heel mooi om te zien 🙂
    Alvast een goede jaarwisseling! (hier lopen ze al te knallen, schrik mij steeds een hoedje)

    1. Het valt op zich nog wel mee, het ligt eraan hoe kwetsbaar je vissen zijn. Als je kois van duizenden euro’s hebt, dan maak je je er waarschijnlijk drukker om dan wij. De grote kois waren wel iets duurder, maar dan heb je het over een paar tientjes. Maar goed, het zijn de natte huisdieren en dan wil je er toch goed voor zorgen he!

  2. Vroeger had mijn buurman ook een vijver met vissen. Die vissen werden langzaam allemaal opgegeten door de reiger. Heel jammer. Wat goed de tip over aluminium folie in het net hangen. Ik wist niet dat het vogels afschrikt.

  3. Leuk om te zien hoe de vijver er door het jaar heen verschillend uitziet. De overgang van winter naar voorjaar is mijn favoriete tijd van het jaar: de natuur gaat los! We willen dit voorjaar onze tuin én vijver een grote onderhoudsbeurt geven, kijken naar pH waardes, ontijzering etc.

  4. Ik wil ook graag vijvervissen kopen, maar weet inderdaad niet zo goed hoe dat zal gaan in de winter. Goed om te weten dat ze kunnen overleven en dat het water minstens een meter diep moet zijn. Ik zal even verder onderzoek doen. Bedankt voor je artikel in elk geval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *