De grote kleine vissen-verhuizing, update van de vijvers

Er zijn hier en daar al eens foto’s van onze vissen voorbij gekomen, dus de oplettende lezer weet dat wij blijkbaar een vijver hebben. Dat klopt, we hebben zelfs 2 vijvers! Toen we het huis kochten, was er al een klein vijvertje. Dat was vooral een bak met erwtensoep, zonder visjes. In 2013 heeft Dave het op zich genomen om die vijver eens op te knappen. Er is een nieuwe pomp in gekomen, en een “Bachlauf” (3 bakjes waar het water dan langs klatert), en vissen natuurlijk!
Maar het was toch wel een klein vijvertje… Groter is beter! Dus in 2014 hebben we onze grotere vijver aangelegd. Het maken van de nieuwe vijver kun je via de link bekijken. Daar zitten nu zo’n 20 vissen in: 6 kois, 4 windes, 3 Shubunkins, 6 goudvissen en 1 Naas (zwart visje, geen idee hoe die in het Nederlands heet). Ze zijn vrij tam en ze lusten bakken met visfrutseltjes.

vijvers

Vijvertje wisselen voor de kleintjes

In het kleine vijvertje hadden we eerst geen vissen meer, maar dat vonden we toch wel kaal. Toen hebben we daar 2 goudvisjes en 2 Shubunkins voor gekocht.  Die zijn heel schichtig. We voeren ze nooit want dat snappen ze niet. Dat voer blijft dan drijven tot het oplost. Maar blijkbaar zijn ze toch heel gelukkig met z’n allen want er komen steeds babyvisjes van! Zo grappig om te zien, dan zwemt er ineens een visje van 1 cm in rond. Eigen kweek! Blijkbaar planten de Shubunkins zich voort want het zijn steeds bonte visjes.
In de grote vijver zullen ook wel eitjes worden gelegd maar de kois vreten nou eenmaal alles op. In de grote vijver zitten ook geen slakken, in de kleine wel.

vijver

Nu hebben we deze 2 babyvisjes over gezet naar de grote vijver.  De kleinste is zo’n 2 cm en de iets grotere is 4,5 cm. Dave schept vissen zo uit de vijvers, met zijn natuurlijke aanleg voor hillbilly handfishin’, en nou mogen deze twee kleintjes bij de grote jongens zwemmen! Het maakt de grote vissen ook niet uit, ze komen wel kijken want ze zijn super nieuwsgierig.
Voor je beeldvorming, op de foto hieronder zie je de grootste van de twee, een oranje streepje onderop de foto…

minivisje3
Ginger is wel 35 a 40 cm denk ik. Het is de grootste vis, met de bijnaam Moby Dick.
De komende weken zien we die kleintjes eerst helemaal niet meer. Die hebben genoeg te ontdekken en ook genoeg te eten, want die eten gewoon plantenresten en dergelijke. Ze hebben het memo over het voer dat wordt gestrooid nog niet gekregen. Maar op een gegeven moment zwemmen ze toch mee met de andere vissen en dan happen ze ook mee.
Het is zo leuk om te zien dat je met vijvers zo een eigen waterwereld creëert. We hebben het gevarieerd gemaakt, met veel planten zodat de vissen een zo natuurlijk mogelijke omgeving hebben.

Heb jij ook een vijver? Wat vind je er het leukste aan?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

5 gedachten over “De grote kleine vissen-verhuizing, update van de vijvers

  1. Prachtig, zo een vijver. Wij hadden er een in ons vorige huis. Zondag waren wij bij Ouwehands dierenpark en daar zwommen ook van die mooie Koi (karpers) . Ik vind het altijd heel rustgevend om naar vissen te kijken.

  2. Ja prachtig! Hij wordt alleen maar mooier met de jaren. Er is altijd wat te zien in en rond dat water. Ik heb een natuurlijk vijvertje (zonder pomp etc) ooit hier gemaakt omdat het miniwaterleliestekje van een collega niet zo mini bleek te zijn. En al snel krioelde het van de padden en kikkers etc. Fantastisch. Geen plaats meer voor vis 🙂

    1. Nee het schijnt dat vissen en amfibieën niet goed samen gaan. Je hebt dan ook kans op een salamandertje als je geen vissen hebt.
      LOL @ de waterlelie die niet mini bleek te zijn. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *