Koken voor een vegetariër en vleeseter, dat gaat prima samen.

Dit najaar ben ik 30 jaar vegetariër, echt ongelooflijk als je erover nadenkt! Dat was in 1986 en destijds waren er nog niet zoveel opties voor biologisch vlees. Als ik in deze tijd dezelfde beslissing zou nemen, dan zou ik waarschijnlijk af en toe een stukje biologisch vlees een goeie optie vinden. Maar na al die jaren lust ik echt geen vlees meer.
Ik ben ook niet dol op vlees braden, maar aangezien Dave vlees eet, doe ik het wel. Hij heeft het destijds geprobeerd hoor, vegetarisch eten, maar na een half jaar was het duidelijk dat dat niks werd. Dus ik kook tegenwoordig vegetarisch, met een vleesje on the side.

Vleesvervangers, best wel bah

Ik hou zelf helemaal niet van vleesvervangers. Er zijn uitzonderingen zoals een vegetarische rookworst van AH, maar het meeste smaakt me niet. En het lijkt ook allemaal heel erg op elkaar van smaak. Maakt niet uit dat ze er dan een ander vormpje aan geven. In de reclame wordt gezegd dat je gewoon vlees kunt vervangen door nepvlees en dat mensen dat niet merken. Nou dat is echt enorm gelul. Ik heb zelf in geen 30 jaar vlees gegeten en ik proef direct dat het geen vlees is. De structuur is heel anders. Dus vervangers worden hier maar spaarzaam gebruikt.

Gecombineerd koken voor een vegetariër en vleeseter dus

Dus ik kook meestal in twee varianten. Als je iets maakt van de Hollandse pot, dan is het natuurlijk gemakkelijk. Boerenomelet kan ook prima bij aardappels met vlees. Als je iets anders dan jus zoekt voor de aardappels, dan kun je ook kaassaus maken. Dat smaakt ook.
Maar wij eten graag dingen met rijst of pasta, en dan blief ik dus geen gehakt in de saus. Tegenwoordig maak ik bijvoorbeeld de pastasaus helemaal vegetarisch en dan bak ik het gehakt apart voor Dave. Dan husselt hij dat erdoor op zijn bord. Dit werkt ook prima bij gerechten zoals bami, nasi of chili. Dan kun je de kip of varkensvlees apart bakken. Bijkomend voordeel voor ons is dat Dave graag heel pittig eet en ik niet. Dus zijn vlees krijgt altijd iets van sambal of extra peper erover.

Hierbij aansluitend heb ik ook nog een besparingstip voor je: maak de rijst en pasta in grote hoeveelheden en vries het in. Dave eet het liefste rijst en ik liever pasta. Dus ik kook van beide soorten een grote pan en vries ik het in in eenpersoonsporties. Dat bespaart tijd en energie, en ik vind het heel gemakkelijk. Dan maak ik 2 sausen, eentje voor Dave en eentje voor mij. Dat maakt koken voor een vegetariër en vleeseter nog gemakkelijker want je hebt maar 2 pannen nodig. Ik ben een groot voorstander van lui koken, alleen voor het bakken van taart doe ik graag een beetje extra moeite!

koken-vleeseter-vegetarier2

Zoekplaatje met Fleur en een nepfleur… 🙂

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

6 gedachten over “Koken voor een vegetariër en vleeseter, dat gaat prima samen.

  1. Enige uitzondering van de vleesvervangers die ik wél lekker vind (sinds Valess de Japanse tofu uit het assortiment heeft gehaald) zijn de kikkererwtschijven. Dat smaakt tenminste ergens naar. En waarom zouden vleesvervangers toch altijd op vlees moeten lijken?

  2. Hahaha, Fleur en nepfleur! Hoog zitten zijn ze dol op. dat is wel duidelijk. Bij mij hebben ze die kastjes nog niet ontdekt… ik zou niet weten hoe ze daarop kunnen klimmen.
    Ik heb nepvlees ook geprobeerd maar vond het niet lekker… Misschien ken je die met zo een krokant korstje… vet en niet lekker. Ik ben geen grote vleeseter en het klaarmaken doe ik ook niet graag. Mijn man haalt de boodschappen, als ik bij het vlees kijk vind ik het eigenlijk best fout en een naar idee. Ik ben echt van aardappelen, rijst en pasta niet zo.
    Top, ik heb altijd respect voor vegetariërs, voel mij dan soms best een slappeling eigenlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *