Tussen neus en lippen door: werkt reuktraining?

werkt geurtraining

Het afgelopen jaar heb ik in 12 maanden tijd vier keer een verkoudheid/griep/keelontsteking gehad, waaronder één keer corona. In maart ben ik zo’n beetje de hele maand ziek geweest (geen corona) en toen rook ik niks meer en proefde weinig. En helaas kwam dat daarna niet meer terug.
Dat is een hele rare gewaarwording. Het leven wordt er een stuk vlakker van en koken is helemaal lastig. Nou kookte ik altijd al uit de losse pols, maar even proeven of het wat wordt is daarbij wel essentieel. Het proeven kwam heel iets terug, maar alleen zoet, zout, zuur en bitter, wat je met de tong proeft. De overige smaken hangen samen met de reukzin. De aandoening dat je niet kunt ruiken heet anosmia.

Er zit (g)een luchtje aan!

Het is wel raar om een heel zintuig te missen, maar er zijn ook voordelen. Elk nadeel hep z’n voordeel zeg maar.
De kattenbak schoonmaken is veel gemakkelijker, want ik ruik niks. Andere vieze klusjes zijn ook minder vervelend als je niks ruikt. Ik heb ook helemaal geen last gehad van het gieren in het voorjaar.
Bovendien werkt niet kunnen proeven ook echt enorm ondersteunend als je wilt afvallen, want chocola/drop/taart/ijs is niet veel meer aan. BOEHOE! Een koekje heeft alleen wat omdat je iets te knaaien hebt. Een beschuit met wat jam werkt net zo goed.

In kwade reuk

Behalve niet het juiste ruiken, had ik ook nog last van dingen ruiken die er niet waren! Dat heet phantosmia. Dan heb je letterlijk een geur in de neus die er niet is.
Ik heb de volgende overheerlijke opties:
– iets branderigs – alsof er net iemand een sigaret heeft aangestoken en jij staat ernaast
– dieseluitlaat – waarom een diesel, geen idee!
– walmende vetpan – dat is eigenlijk de vieste
Waarom kan het niet pasgemaaid gras zijn of zo?

werkt reuktraining

Ik keek op m’n neus

Nadat ik twee maanden geduldig had afgewacht tot mijn reukzin en smaak weer terugkwamen, heb ik het toch maar eens de huisarts gevraagd. Er was niet veel aan te doen, zei hij, behalve reuktraining. Watte? Dat houdt in dat je je neus (lees: zenuwen in de hersenen) weer traint om bepaalde geuren waar te nemen.
Je neus zelf doet het nog wel, maar er is iets misgegaan met de connectie naar je hersenen.
Het slechte nieuws was dat het goed mogelijk is dat mijn reuk en smaak niet meer terugkomen. <@@>
Het goede nieuws was dat je je reukzin wel kunt trainen.

In geuren en kleuren

Hoe train je je reukzin? Door te ruiken dus.
Er zijn setjes voor deze reuktraining verkrijgbaar, online zijn er heel veel aanbieders van (die ruiken geld natuurlijk…) Je kunt bijna willekeurig iets kopen, want het gaat om het herkennen van de geur, niet of het goede kwaliteit is etc. De meeste aanbieders gebruiken essentiële oliën. Je moet wel aan een ruikende medemens vragen of diegene wel de geuren waarneemt die erop staan! Zelf heb je dus geen flauw idee.

De clou is dat je met bepaalde geuren moet beginnen, namelijk: citroen, kruidnagel, eucalyptus en roos. Dit is uitgetest en dit zijn ‘geurgebieden’ die het beste werken voor training.
Je ruikt twee keer per dag 20 seconden per geur en dat moet je minimaal twee maanden volhouden. Ik voelde me in het begin een beetje dom, want je zit aan iets te ruiken waar je zo goed als niks van meekrijgt. Ik herinner me geuren en kleuren van van alles wel heel goed en dat helpt. Als je tijdens het trainen je overige associaties van de geur erbij haalt, heb je waarschijnlijk beter resultaat.

Maar werkt reuktraining dan?

Ja, ik ben voorzichtig optimistisch! Inmiddels heb ik de training twee weken gebruikt en ik merk al verbetering.
Het is dus geen wassen neus (oh, de opties voor woordspelingen zijn bijna eindeloos!).
Al na een week merkte ik verbetering. Niet alleen dat ik de geuren van de geurtraining beter rook, maar juist dat ik ook meer proefde van mijn eten. Van fruit krijg ik het meeste mee.

Ik ben dus op de goede weg, maar het is nog steeds maar een fractie van hoe het was. De kans is vrij groot dat mijn reukzin ook nooit meer zo goed wordt als hij was. Daar baal ik wel van, maar voor nu ben ik al blij dat ik meer meekrijg van eten en ook ruik wanneer er iets aanbrandt tijdens het koken!
Je reuk trainen bij anosmosia is iets waar je veel geduld mee moet hebben. Dus hou vol en haal je neus er niet voor op! (Ja, nog eentje dan…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *