Hoe werkt de Duitse post? Nou degelijk natuurlijk!

Hierboven zie je onze vaste Postbesorgerin Petra, met altijd goed humeur door weer en wind. In Duitsland zijn de kleuren van de post geel en wat zwart. Petra brengt onze post en haalt ook de bestellingen van Steinperlenwelt af. Dat zijn die kleine doosjes op de foto. Dat is heel handig want daar hoef ik dus niet voor van huis. Deze service kost ons niks extra, maar dat is alleen omdat we in het buitengebied wonen waar de post toch al met een autootje moet komen.
In mijn blog van vorige week schreef ik over de verschillen tussen een Duitse en Nederlandse webwinkel en de post was daar een onderdeel van. In principe is de post natuurlijk de post: je hebt een brief, je doet hem op de bus en hij wordt bezorgd. Maar de specifieke diensten van de post verschillen per land.
In Duitsland zijn er veel meer soorten post. Je hebt de gewone brief, die kost ook ongeveer net zoveel als een Nederlandse brief, 0,70, maar die mag dan niet dikker dan 5 mm zijn! Zodra de brief 1 cm is, wordt het een Kompaktbrief en die kost 0,85. Maar dat mag dan niet meer zijn dan 50 gram. Wordt de brief dikker en zwaarder, dan is het een Maxibrief en die kost maximaal 2,60 tot een gewicht van 1 kilo.

De policy in Nederland is vooral : one size fits all. Hierin werkt de Duitse post dus heel anders. Onderstaande foto beeldt het verschil bijzonder goed uit.

postbezorging-verschil1

De onderste is weliswaar een beetje oud, maar die doet nog steeds dienst om te checken of een envelop niet te dik is.
De bovenste is een sterk staaltje Deutsche Gründlichkeit. Een degelijk kunststof model, waarmee ik tijdens een eventuele zombie apocalyps nog stevig van me af kan meppen. Je ziet er alle verschillende maten aangegeven en ook hoe die verzendmethode dan heet.
Als ik een klein pakketje voor het buitenland heb, dan kan ik dat met een internationale Großbrief versturen, die kost 3,70. Dat mag tot 500 gram wegen, kom er maar eens om in Nederland!

Een ouderwets postkantoor

In Duitsland zijn de postkantoren niet afgeschaft. Ik snap dat je er even nostalgisch van wordt, de vervlogen tijden van een daadwerkelijk postkantoor, waar de medewerker STEM-PEL op je brief doet. Natuurlijk wel met de bijbehorende ambtenaren-mentaliteit, maar daar moet je dan even omheen werken. Het postkantoor is gesloten van half 1 tot half 3. Ja iedereen moet naar huis kunnen om daar warm te eten, dat is logisch! Op dat moment werkt de Duitse post even niet veel. De postbezorgers hebben die luxe niet trouwens, die eten maar onderweg ofzo.
Voor het verkopen van een auto en het op naam zetten van een Duitse auto moet je niet bij het postkantoor zijn. Dat gebeurt allemaal bij het Straßenverkehrsamt.

Voor de rest vind ik het jammer dat de Nederlandse post niet van die strakke tarieven en diverse opties heeft.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

2 gedachten over “Hoe werkt de Duitse post? Nou degelijk natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *