Wat zijn de verschillen tussen een Duitse en Nederlandse webshop?

Zoals waarschijnlijk inmiddels wel bekend, heb ik 2 webshops: Steinperlenwelt in Duitsland en Kralenkwarts in Nederland. Het is hetzelfde soort handel met grotendeels ook hetzelfde soort clientèle. Maar er zijn toch verschillen tussen een Duitse en Nederlandse webshop.
Zo op het oog zijn ze tamelijk gelijk, en ik heb natuurlijk ook gemakshalve dezelfde look voor beide shops. Het is nog nooit voorgekomen dat een Duitse klant bij Kralenkwarts heeft geshopt en andersom heeft een enkele keer een “die-hard” Nederlandse klant bij Steinperlenwelt besteld (waarvoor dank). De look kan dus prima gelijk zijn.
Bij Steinperlenwelt zie je het logo van Trustedshops, die is belangrijk. Voor Kralenkwarts heb ik geen keurmerk omdat het niet zo cruciaal is in Nederland, er zijn er zoveel en bovendien vond ik ze gewoon te duur.Betaalmethodes webshops

In Nederland zijn de betaalmethodes heel overzichtelijk. Je hebt iDeal… dan een hele tijd niks en dan PayPal en vooruitbetalen. Via PayPal kun je ook met je creditcard betalen, dus dat is gelijk ook ondervangen. Ik denk dat iDeal in 85% van de gevallen wordt gebruikt.
In Duitsland heb je een soortgelijk iets als iDeal en dat heet Sofort. Op de één of andere manier is dat helemaal niet zo populair, terwijl het net zo gemakkelijk is. In Duitsland is PayPal verreweg het meest populair. Dat vind ik ook prima (al zijn de kosten van Sofort lager dan PayPal). Misschien is PayPal zo populair omdat Ebay ook zo ingeburgerd is in Duitsland, en die twee horen bij elkaar.

De bovenste 4 opties zijn allemaal van PayPal. (Lastschrift is een automatische incasso)

verschillen tussen een duitse en nederlandse webshop

Kauf auf Rechnung is ook populair. Daarvoor moet je als shophouder een dienst afnemen bij een andere partij die voor jou bliksemsnel de kredietwaardigheid van de besteller checkt. Hiervoor heb je vele aanbieders: zoals bijvoorbeeld Klarna, Secupay, Paymorrow, Billsafe.
Als zij de transactie akkoord hebben bevonden, kan de bestelling doorgang vinden. Die andere partij staat dan ook garant voor de betaling dus jij als webwinkelier krijgt je geld in elk geval. Maar je snapt, hier moet best voor betaald worden. Wij hadden een dienst bij Secupay en dat kostte 4,85% van de bestelling + 0,75 flatfee. Sinds een maand biedt PayPal deze dienst ook aan dus wij zijn overgestapt want dat kost maar 1,9% van de bestelling.
Vorkasse betekent vooruitbetalen.
En tot slot bieden we bij Steinperlenwelt ook Nachnahme aan, dat is onder rembours. Dat kost de klant natuurlijk extra, maar er wordt toch een paar keer per maand gebruik van gemaakt. Wij krijgen dan het geld na een weekje op de rekening gestort.

Het is een beetje ingewikkeld dat het zoveel opties zijn. Ik had liever gehad dat iedereen gewoon Sofort gebruikte, dat staat ook de volgende dag op onze rekening. Je krijgt ook overal weer rekeningetjes van.

Verzendkosten veel lager in Duitsland

De verzendkosten is ook één van de typische verschillen tussen een Duitse en Nederlandse webshop. Verzendkosten horen natuurlijk bij het voeren van een webshop, maar het is bijzonder prettig dat het verzenden van pakketjes in Duitsland zoveel voordeliger is. Wij betalen voor verzending met DHL € 3,90 per klein pakketje tot 2 kilo, verzekerd tot een bedrag van 500 euro. Dat is een snelle service, met track & trace. En je snapt, daar vallen zo goed als al onze bestellingen onder.
In Nederland is dat een aangetekend pakket en dat kost € 8,65. Dat is dus meer als een keer zo duur. Dat kan vast goedkoper als je vaker van die pakketten verstuurt maar ik heb dat niet elke dag handenvol. Daarom verstuur ik in Nederland het meest met de gewone post.

Het Duitse postsysteem is niet zo overzichtelijk, omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Het duurde wel even voor ik alles een beetje doorgrond had. En uiteindelijk gebruik je toch maar een paar opties.
De verzendmethode “Warensendung” is praktisch, dat is een brief of klein pakje alleen voor waren, niet voor brieven. Er mag dan ook echt niks bij zitten. Ik schreef een keer achterop het visitekaartje “Herzlichen Dank, liebe Grüße” en HOPPA de klant kreeg een naheffing. De envelop moet namelijk open blijven, te sluiten met een splitpen. Dáárom zit er dus een gaatje in de bubbeltjesenvelop! Af en toe doet de post een steekproef en toen liep ik lelijk tegen de lamp met mijn liebe Grüße!
Tot een gewicht van 500 gram kost een Warensending € 1,95, en het formaat van het pakket maakt niet uit. Dat is dus handig voor naleveringen.
En ik gebruik geregeld de internationale Großbrief, dat mag maximaal 500 gram wegen, en het kost € 3,60. Daar kan PostNL niet aan tippen, een brief van tussen de 100 en 250 gram kost ons € 5,50 (omdat we een frankeermachine hebben, anders € 6,25).
Ik zie dat dit een beetje een warrig verhaal wordt, want ik wil teveel mogelijkheden noemen. Je moet je er ook wel in verdiepen als je dingen wilt verzenden in Duitsland.
Maar bottomline is: verzendkosten Duitsland dikke prima. En de levering is betrouwbaar.

Als ik het zo nalees, dan is de overeenkomstigheid in de verschillen dat er in Duitsland veel meer en ingewikkelder opties zijn dan in Nederland. Dat is bijna met alles in Duitsland trouwens.
Correct? Jazeker! Overzichtelijk? Mwah niet altijd. 😉

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

3 gedachten over “Wat zijn de verschillen tussen een Duitse en Nederlandse webshop?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *