Recept Duitse Schmandkuchen met fruit naar keuze

Vandaag recept Duitse Schmandkuchen, dit is het soort taart dat in Duitsland een “Kuchen” wordt genoemd. Na het daverende succes van de Duitse Apfelkuchen wilde ik deze keer iets met “Schmand” maken. Schmand is een soort room, het zitten tussen zure room en creme fraiche. Je kunt het in elke Duitse supermarkt krijgen en het is voordelig. Er wordt ontzettend veel mee gebakken, je kunt er gemakkelijk een soort kwarktaart mee maken. Oooh tip voor de volgende keer!

Deze Schmandkuchen is  een soort fruitcake met een laagje room. Je kunt er elke soort fruit in gebruiken, maar het recept adviseert een zure fruitsoort zoals rabarber of aalbessen. Ik had alleen 1 pot “Sauerkirschen” in huis, maar 2 potten was beter geweest.
recept-duitse-schmandkuchen

Ingrediënten:

 • 125 ml melk
 • 125 gram boter
 • 3 middel tot grote eieren
 • 300 gram suiker
 • 280 gram meel
 • 1 pakje bakpoeder (15 mg)
 • 2 bekers Schmand
 • 2 pakjes vanillesuiker
 • Fruit naar keus, zo’n 800 tot 1000 gram denk ik

Bereidingswijze Schmandkuchen

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Verwarm de melk en de boter in een pannetje op laag vuur tot de boter gesmolten is. Doe die mix in een grote beslagkom. Doe de suiker erbij en klop het geheel op.

Doe dan 1 voor 1 de eieren erdoor. Ook weer goed doorkloppen tot alles opgenomen is.
Doe de bakpoeder en meel bij elkaar en zeef dit in etappes door de mix. Ik doe het nooit in 1 keer want dan heb je meer kans op klontjes.
Je hebt dan een behoorlijk vloeibaar deeg. In het Duitse recept stond dat het de consistentie van wafeldeeg moest hebben, maar ik heb geen flauw idee hoe dat eruit ziet.

recept duitse schmandkuchen

Leg een laag bakpapier op de bakplaat en verdeel het deeg erover.
Verdeel dan het schoongemaakte en klein gesneden fruit erover. Leg het er voorzichtig op. Tijdens het bakken zakt het in het deeg.

duitse-schmandkuchen-kers3

Schuif het bakblik in het midden van de oven en laat het 25 a 30 minuten bakken. Dit hangt af van je oven, bij mij was het na 20 minuten klaar. Het ziet er dan lichtbruin uit.

Haal de koek uit de oven en doe de oven uit.
Roer 2 bekers Schmand door elkaar met de vanillesuiker. Ik heb er meer suiker bij gedaan want ik hou niet van de rare Duitse gewoonte van ongezoete room.

Verdeel de room over de koek en schuif de plaat nog 5 minuten in de oven. Dan dikt de room net een beetje in. Ik denk dat ik beter 3 bekers Schmand had kunnen doen want het was net te weinig. De cake is lekker luchtig, het lijkt een beetje op een eierkoek. Veeeeel fruit is goed! Zonder Schmand smaakt het ook uitstekend, dan doe je er gewoon slagroom over.

schmandkuchen-kirsch4

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

8 gedachten over “Recept Duitse Schmandkuchen met fruit naar keuze

 1. Deze ga ik vast een keer proberen, ga echter wel experimenteren met de hoeveelheid suiker want oef, dat lijkt me erg zoet 😀

  1. Dat is een kwestie van smaak natuurlijk, ik vond het niet superzoet. Maar je kunt gemakkelijk wat minder suiker doen denk ik. Het is ook al niet zo vet, met de melk erbij.

 2. Heerlijk! ik zag vanmorgen ook een taart met banketbakkersroom… ik wil alles wel maken vrees ik.. Jammer dat wij geen Schmand kunnen krijgen maar slagroom is ook lekker natuurlijk..Ik heb alles in huis, behalve het fruit.
  Leuke profielfoto by the way! Ik merk hem nu pas op!

  1. Heeeel scherp van je want de profielfoto staat er pas een uurtje op. 🙂 De Instagramslider deed lastig en die is weg.
   Deze Kuchen is misschien nog wel lekkerder met gewoon los slagroom er overheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *