Wat is het verschil tussen imitatie en synthetische edelstenen?

verschil tussen imitatie en synthetische edelstenen

Ja, er is verschil tussen imitatie en synthetische edelstenen. Alle namaak edelstenen zijn imitatie maar niet alle nep edelstenen zijn synthetisch.
Zoals ik al eerder schreef, wordt er ontzettend veel aan edelstenen bewerkt en soms ook gesjoemeld. Het is de grote kunst om te kunnen onderscheiden welke edelsteen echt is en welke niet.Wat zijn imitatie edelstenen?

Imitatie stenen zijn alle soorten namaak edelstenen. Dit kan glas zijn,  dat zijn de meest basic namaak edelstenen kralen. Maar vaak wordt een andere natuursteen zodanig behandeld dat hij lijkt op een andere (en meestal duurdere steen). Bij deze imitatie is bijvoorbeeld turquoise populair. Howliet wordt vaak gebruikt om turquoise te verven. Howliet heeft van zichzelf al dooradering dus dat is een overeenkomst met turquoise. Maar met turquoise wordt veel meer gefröbeld: samen geperst, gemengd met een resin en dan geverfd. Echte turkoois is lastig om aan te komen, en ook vrij duur.
Helaas wordt malachiet tegenwoordig ook veel nagemaakt.

Wat zijn synthetische edelstenen?

Synthetische edelstenen zijn de luxe varianten van imitatie edelstenen. Een edelsteen heeft een bepaalde chemische samenstelling, gecreëerd in de natuur. Een edelsteen met deze chemische eigenschappen kan ook in een laboratorium worden gemaakt. Op die manier is de edelsteen dus precies hetzelfde in samenstelling als de natuurlijke edelsteen, vanuit een chemisch oogpunt gezien. Maar  energetisch vind ik het een duidelijk andere steen. En qua waarde is de steen ook minder waard.
Een synthetische edelsteen is eigenlijk altijd te perfect, er zit geen enkele ongerechtigheid, insluitsel of adertje in. Voor mij gaat dan ook gelijk een stuk van de charme eraf. Synthetische stenen kunnen in alle kleuren worden gemaakt, dus je moet dan denken aan de korund edelstenen zoals robijn en saffier in alle kleuren, beryl – en dan vooral smaragd – en alle varianten kwarts stenen.

Als je synthetische edelsteenkralen te koop aangeboden ziet, dan moet er natuurlijk bij staan wat het is. Meestal is dat maar heeeel summier! Als je ergens in de omschrijving de aanduiding “lab” tegenkomt, dan weet je genoeg. Dat geeft aan dat de steen in het laboratorium is gemaakt. Toermalijn minder vaak omdat die steen altijd zo gevarieerd van kleurstelling is, of het moet een perfect roze of groene toermalijn zijn.
De meeste laboratorium stenen zijn cabochons of facetgeslepen stenen om te zetten, maar als kraal is ook goed mogelijk.

Hoe weet je of je te maken hebt met een namaak edelsteen?

De gouden tip van de prijs werkt nog altijd: als de edelstenen verrassend voordelig zijn, krab je dan nog eens achter de oren. Voor echte, natuurlijke stenen in mooie kleuren, wordt nog altijd een hogere prijs gevraagd. Dan is het een echte steen, die uiteraard ook schaarser is. Dat drijft de prijs altijd op. In een laboratorium kan alles eindeloos opnieuw gebakken worden.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

5 gedachten over “Wat is het verschil tussen imitatie en synthetische edelstenen?

  1. Na bijna 10 jaar in de kralenwereld is nog steeds alle informatie welkom. Ik ben bezig een gedeelte van mijn voorraad te verkopen, daar is een groep voor op Facebook. Er zijn velen die stoppen maar ook velen die juist beginnen met deze hobby….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *