Wat is een zirkonia waard? Dat valt je misschien tegen…

zirkonia

Zirkonia is één van de meest bekende synthetische edelstenen, als imitatie diamant. Veel mensen vragen zich af wat een zirkonia waard is. De omschrijving van een zirkonia volgens wikipedia is: een kubisch kristallijne synthese van zirkonium(IV) oxide (ZrO2). De steen lijkt heel veel op diamant, maar schittert minder en het is ook minder hard. Een zirkonia-steen is verkrijgbaar in alle denkbare kleuren.  Het is een heel populaire steen met lekker veel bling.
Zirkonia moet je niet verwarren met zirkoon, want dat is wel een daadwerkelijke edelsteen. Hij is niet erg bekend want het is niet zo’n charmante edelsteen, helder, gelig of bruinig van kleur.

 wat is een zirkonia waard?

Wat is een zirkonia waard?

Niet veel. Een paar jaar geleden sprak ik kennissen die vonden dat ze een goede ruil hadden gemaakt. Ze hadden bij een juwelier hun antieke sieraden ingeruild voor moderne sieraden met zirkonia. “Echte zirkonia”, zeiden ze er blij bij. Ze lieten me zien wat ze ervoor in de plaats hadden gekregen: grote sieraden met bling, maar niet eens edelmetaal. Wat ze hadden ingeruild waren oude gouden sieraden met aquamarijn, agaat en carneool. Natuurlijk in ouderwetse zettingen.
Ik was echt geshockeerd over deze afzetterij maar ik probeerde het niet te laten merken, want zelf waren ze er heel blij mee. Bovendien was het al een done deal natuurlijk. Maar die juwelier had duidelijk zijn slag geslagen. De moderne sieraden hadden waarschijnlijk wel een bepaalde retailwaarde, maar dat is niet hetzelfde als de antieke sieraden. Goud behoudt zijn waarde. En cabochons of edelstenen kun je altijd laten schoonmaken, eventueel opnieuw laten slijpen en in een nieuwe zetting laten verwerken.

zirkonia waard

Een zirkona steentje is hooguit een paar euro waard. Er zijn ook zirkonia kralen, dat is wel een duidelijk duurdere kraal dan bijvoorbeeld glas of Swarovski kralen, maar dan is de reflectie natuurlijk ook superieur.
Maar als steen om te zetten, is zirkonia heel gewoontjes. Ze worden ook met handenvol verwerkt in Chinese sieraden. Op zich heb je wel waar voor je geld want het glimt mooi en je hebt er jaren plezier van. Maar het is en blijft een synthetische edelsteen die eindeloos wordt geproduceerd.
De sieraden hier afgebeeld heb ik verkocht via mijn toenmalige site voordeligesieraden.nl. Maar ik vond mijn kralen webshop toch leuker om te doen.Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

8 gedachten over “Wat is een zirkonia waard? Dat valt je misschien tegen…

 1. Wat een prachtige ketting! Met al die mooie kleurtjes, heel bijzonder!
  Wat erg, wat een oplichter, die juwelier. En ik dacht dat juweliers wel eerlijk waren. (hoe ik daarbij kom, geen idee..)

  Ik wens je alvast een goede jaarwisseling en een gezond en mooi (creatief) 2017 toe!

 2. Ik dacht eerlijk gezegd dat die steentjes heel erg duur waren. Ook weer wat geleerd vandaag. Succes met je webshop! En natuurlijk een mooi en gezond 2017 toegewenst!

 3. Tja een juwelier is ook gewoon een handelaar. En als je de sieraden mooi op zwart fluweel gepresenteerd krijgt, ziet het er gelijk veel kostbaarder uit.

  Ook een gelukkig nieuwjaar gewenst!

 4. Ohohoh, heel erg dit! Dit doet me denken aan onze eigen ervaring.

  Jaren geleden heb ik prachtige oorstekers met briljant gekocht van een familie juwelier. Heel blij en trots was ik ermee en ik heb ze jarenlang gedragen, tot ik een loep kreeg en voor de grap eens de oorstekers ging onderzoeken. Tot mijn ontsteltenis zag ik een .925 tekentje, en briljant wordt nooit gezet in zilver. Na overleg met mijn man uiteindelijk een nette brief opgesteld naar de familie juwelier en de zaak werd meer dan naar genoegen opgelost. Zij dacht een goede deal te hebben gekregen, waarop ze goede winst kon maken, maar heeft dus jaren later nog kunnen reclameren bij haar verkoper. Wij kregen uiteindelijk niet hetzelfde model terug, maar zijn goed gecompenseerd. Zo zie je maar dat zij als gediplomeerde juwelier en wij als bezitters van meerdere sieraden met briljant, ook voor de gek kunnen worden gehouden.

  1. Nou zeg dat wel! En het toont gelijk ook aan dat er behoorlijk vaak gesjoemeld wordt met edelstenen, over de gehele linie van productie tot aan verkoop.
   Fijn dat het wel netjes opgelost werd.

  1. Ja indd ik heb twee oorbellen knoppen maar als de zon schijnt door me raam op die steen zie je op de.muren gewoon alle kleuren wat een diamant laat zien precies hetzelfde komt door manier van slijpen met hoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *