Nadelen ondernemerschap waar je niet direct aan denkt

nadelen ondernemerschap

Al zo’n 15 jaar ben ik de gelukkige omstandigheid dat ik ondernemer ben, dus ik denk dat ik er best wat over kan zeggen. In dit artikel mijn paarlen van wijsheid, want als je googelt op ‘nadelen ondernemerschap’, krijg je wat oude links met een aantal open deuren. Ja, natuurlijk is financiële onzekerheid een nadeel. En inderdaad, je hebt geen collega’s of een baas, dus je moet zelf de discipline opbrengen om elke dag aan de slag te gaan. Voor mij is dat niet lastig, want ik ben een werkpaard.
Maar er zijn andere nadelen ondernemerschap, van die kleine, maar toch irritante dingetjes die je het bloed onder nagels vandaan halen.Iedereen draait je een poot uit

Alles kost duurder als je een bedrijf hebt. Ja, dat schrijf ik expres zo. Zodra je bedrijf hebt en je hebt een zakelijke rekening of account nodig, gaan de prijzen gelijk omhoog. Kijk alleen al naar een bankrekening. Met een zakelijke rekening betaal je gelijk veel meer voor transacties etc. Als je een pand moet huren voor je bedrijf, zit je meestal gelijk vast aan een huurcontract van minstens twee jaar.

Wij hebben ook een frankeermachine, nog wel. Zo’n ding huur je voor minimaal vijf jaar. Wij huren die van Intimus (voorheen Pitney Bowes), dat kost 19,95 per maand, ex btw. Na vijf jaar “mag” je hem kopen, voor maar 700 nog wat euro, ex btw natuurlijk. Dus dan heb je 2,5 keer ervoor betaald. En zodra je ‘m gekocht hebt, ga je natuurlijk betalen voor service en onderhoud. Dus het is lood om oud ijzer.

De vijf jaar was voorbij, dus ze wilden ons graag een nieuw model aansmeren. Die werd natuurlijk duurder per maand. Bovendien waren we bij zo’n nieuwe frankeermachine verplicht om de inktcartridges bij Intimus zelf te bestellen, a 77 euro per stuk ex btw. Bij de huidige frankeermachine konden we die elders kopen voor zo’n 15 euro per stuk. Maar bij de nieuwe frankeermachine hebben de cartridges een chip, dus de no-name dingen doen het niet.
Daarom zeiden we ons contract op. Natuurlijk waren we daar net te laat mee (dat was onze eigen schuld), dus daar zitten we nog een jaar aan vast. Sneller opzeggen kon niet. En als klap op de vuurpijl moet je daarna een “verwijderingsbijdrage” betalen, van rond de € 150 euro, ex btw. Dan komen ze hem ophalen, met de limousine of zo.
Dat soort kosten zijn nadelen ondernemerschap waar je niet zo gauw aan denkt.

Wetten en regelgeving wijzigen om de haverklap

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor alles wat met wetgeving te maken heeft. En soms verandert het en heb je het niet door. In Nederland is dat niet direct dramatisch, maar in Duitsland vallen ze daar veel sneller over. Dat is een typisch verschil in zaken doen in Duitsland of in Nederland.
Daarom hebben wij in Duitsland een account bij Trusted Shops. Dat is ook fijn voor klanten-reviews, maar zij mailen ook bij cruciale veranderingen in wetgeving. Dan krijg je van hen een praktische handleiding waarmee je zo je algemene voorwaarden kunt aanpassen. Dan weten we zeker dat we up to date zijn met alles.

Jan en alleman valt je lastig

Omdat je een KvK-inschrijving hebt, kan iedereen je daar vinden om te proberen je wat aan te smeren. Dat is natuurlijk voor energie-dingen en telecom, daar word ik het vaakste voor gebeld. Als er zakelijk wordt gebeld zonder nummerweergave, dan neem  of ik niet op, of pas nadat ie vijf of zes keer is overgegaan. Dat is bijna altijd zo’n drammerd die je iets wil verkopen.

Maar vlak de pipo’s waar je per mail niet vanaf komt, ook niet uit. En met pipo’s bedoel ik bol.com. Je kunt affiliate worden van bol.com. Dan prijs je dingen aan op je site en als mensen via jouw site bij bol.com bestellen (wat dan ook), krijg je een percentage ervan. Maar je site moet wel redelijk wat bezoekers hebben voor je er wat aan hebt. In het begin had ik me aangemeld, maar bij nader inzien had ik er toch geen zin in.

Dus ik meldde me af, ook voor de nieuwsbrieven, waar ze vrij gul mee zijn. Maar je moet niet denken dat er dan ook niks meer komt. Die blijven komen, hoe vaak je je ook afmeldt.
Vorige week nog: “we zien dat u 0% omzet heeft gegenereerd met uw account.” Ja, dat weet ik zelf ook wel, stelletje kloteklappers. Dus ik meld me weer af en geef er één ster als negatieve feedback bij. Krijg ik de pop-up: “we zien dat u ontevreden bent, kunt u vertellen waarom?”. JAZEKER WEL! En ik schreef: “Jullie zijn als de Jehova’s waar je nooit meer vanaf komt.” Toen hoorde ik niks meer, heel gek.
Dus voordat je je inschrijft voor bol.com, denk er goed over na.

Zo, dat lucht op, zeg! Gooi het vooral in de groep als je ook zoiets hebt! Ik ben benieuwd.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

11 gedachten over “Nadelen ondernemerschap waar je niet direct aan denkt

  1. Het enige wat ik onderneem, de laatste maanden, is administratie die Pieter ons hele huwelijk altijd deed en waar ik heel moeizaam de kneepjes van door krijg. Dat kost al mijn tijd en is niet iets waar ik gelukkig van word. Ik kan niet wachten dat ik weer met mijn kralen kan spelen.

  2. Haha ik moest lachen om de bol.com jehova’s! Ik heb zelf af en toe een freelance klus (en daarnaast een baan) en ik vind de administratie het meest irritant. Als iemand anoniem belt neem ik ook niet op. Áltijd willen ze je iets aansmeren inderdaad.

  3. ik heb als freelancer een tijd ingeschreven gestaan bij de kvk werd toen helemaal gek gebeld elke keer door allemaal rare buitenlandse nummers. nu als blogger sta ik nog niet ingeschreven nog geen inkomsten van heb alleen nog uitgaves haha

  4. Nadat ik mijn had ingeschreven bij de KvK kreeg ik ook diverse brieven en telefoontjes van bedrijven die zaken met mij wilde doen. Gelukkig is dat nu wel voorbij. Wel blijf ik de administratieve rompslomp een groot nadeel vinden

  5. Als ik anoniem word gebeld dan neem ik automatisch al niet meer op. Is het belangrijk dan spreken ze mijn voicemail maar in en bel ik terug.

  6. Hahahaha. Ik heb eens goed moeten lachen met jouw zinnetje: jullie zijn de Jehova’s waar je nooit meer vanaf komt 😉
    Zalig.
    In België bestaat er een : bel me niet meer lijst. Zeer handig. Bedrijven mogen je dan niet meer bellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *