Chocolade kwarktaart met sinaasappel, recept uit de Duitse keuken

Toegegeven, het klinkt raar, een chocolade kwarktaart, maar Dave en ik vonden het een smakelijke verrassing. Het lijkt ook wel een beetje op een chocoladecake.
Bij mijn zoektocht voor een recept Käsekuchen kwam ik dit recept ook tegen en het klonk gemakkelijk genoeg om te proberen. Het voordeel van deze chocolade kwarktaart is dat er geen boter of slagroom in zit, dat scheelt weer in de calorieën. Ik zou het geen slanke taart noemen want er zit een beste hoeveelheid suiker in, maar wel slankerder.
Afijn, deze keer dus alweer een recept uit de Duitse keuken. Ik word nog een degelijke Duitse huisvrouw…
chocolade kwarktaart

Ingrediënten chocolade kwarktaart

 • 3 eieren
 • 250 gram magere kwark
 • 250 gram suiker
 • 60 gram meel
 • Halve theelepel bakpoeder
 • 30 gram cacao
 • 2 theelepels vanillesuiker
 • Snufje zout
 • 1 sinaasappel afgeraspt
 • Boter en meel voor de vorm
 • Een springvorm van 22 of 24 cm doorsnee

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Dan ga je de sinaasappel raspen, eerst goed afborstelen. Dan rasp je het oranje eraf. Niet teveel van het wit want dat is bitter.

Meng de cacao met het meel, bakpoeder, vanillesuiker en snufje zout. Dat snufje zout was ik vergeten, ik geloof niet dat dat erg was. Ik heb de hoeveelheid cacao aangepast naar 50 gram, want chocoladeriger is altijd beter natuurlijk.

Klop de eieren en de suiker schuimig. Extra schuimig is goed want dat zorgt voor een iets luchtiger structuur. Dan roer je de meel-cacao-mix erdoor. Dat moet niet met de mixer, dat schep je er doorheen.
Tot slot schep je de kwark en het sinaasappelraspel erdoor. Goed roeren dat er geen klontjes meer in de kwark zitten.

Vet de bakvorm in en strooi er wat meel in zodat de boter bedekt is. Vervolgens giet je het mengsel in de vorm.
Deze zet je in de oven, op het tweede niveau van onderen. Laat gedurende 20 a 25 minuten bakken. De taart kwam bij mij mooi omhoog, maar het was helaas van tijdelijke aard. Toen hij afkoelde, zakte hij weer.

Je ziet hierboven wat hobbeltjes, dat zijn dus de klontjes kwark…
Conclusie chocolade kwarktaart: smulwaardig. Vooral de combinatie van chocola en sinaasappel maakt het verfijnd. Ik vond hem bijna iets te zoet. Hij kan van mij met minder suiker, maar ik weet niet zeker of dat dan een probleem vormt bij het bakken. Dat moet ik dan uitproberen. Je kunt de taart bestrooien met poedersuiker en/of vanillesaus erbij doen. De Duitse traditie van niet-zoete slagroom zal ook perfect erbij passen. Als je het uitprobeert, laat je het dan weten?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

18 gedachten over “Chocolade kwarktaart met sinaasappel, recept uit de Duitse keuken

 1. Lijkt me inderdaad geen moeilijk recept. Ik herinner me nog altijd de klap in mijn gezicht toen ik onvoorbereid, voor het eerst, ongezoete slagroom at bij mijn in Duitsland woonachtige zus. Blegh!

 2. Ik ben totaal geen zoetekauw, maar vind het wel leuk om bezig te zijn in de keuken. En ik denk dat mijn vriend dit ook erg lekker gaat vinden 🙂

 3. Ik denk dat mijn man dit wel lekker zou vinden, de combi chocolade en sinaasappel vind hij lekker.
  Helaas, ik ben migrainepatiënt en ik kan zelfs een aanval krijgen van de geur van chocolade, dus het is aan mij niet besteed.

 4. deze moet ik gewoon eens maken, bedankt! Al die ingrediënten, dat kan niet anders dan lekker zijn… Moest ik zo meteen niet weg gaan, ging ik al naar de winkel en begon ik er aan….. Mijn zin is gewekt! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *