De Duitse belastingdienst, lang niet zo eng als de Nederlandse

Daar hoor je misschien van op, dat de Duitse belastingdienst veel overzichtelijker is dan de Nederlandse belastingdienst. Ja je moet natuurlijk wel betalen, anders worden ze narrig. Want het blijft de belastingdienst natuurlijk.
In Duitsland is de belastingdienst gedecentraliseerd, wij vallen onder Finanzamt Kleve. Het grote verschil zit ‘m erin dat de Finanzamt heel gemakkelijk toegankelijk is. Voor Steinperlenwelt hebben we een contactpersoon, Frau Boch, en als we daar een missive van ontvangen, staat haar naam daarop EN haar directe telefoonnummer. En als je dat belt, NEEMT ZE OOK ZELF OP! Elke keer als ik eraan denk, word ik weer licht in het hoofd. Als je dat 0800 in Nederland belt, kan je elke willekeurige medewerker treffen en elke keer een andere. Hun adviezen zijn ook vaak ongelijk.
Als je naar Duitsland bent geëmigreerd en je werkt in Nederland, dan heb je niet veel met de Duitse belastingdienst te maken. Dan verwacht je misschien soortgelijke toestanden als in Nederland, maar dan moeilijker want het moet in het Duits. Dat is dus niet zo.De Nederlandse belastingdienst in actie

Enige weken geleden kreeg ik een brief van de Nederlandse belastingdienst, of ik een inkomensverklaring over 2015 wilde indienen, want ik kreeg nog geld terug. Dan moet gelijk gecontroleerd worden of dat misschien ten onrechte is. Het formulier ging erover dat ik kon aantonen dat ik geen inkomen had in Duitsland. Dat formulier moet worden ondertekend en afgestempeld door de Duitse belastingdienst.
In de brief geeft de Nederlandse belastingdienst je een deadline van acht weken. In ons geval komt de brief aan in onze postbus, dus snel maar toch al bijna een week na de dagtekening van de brief. Hop eerste week weg. Maar als de brief naar het buitenland verstuurd wordt, ben je maar zo de eerste twee à drie weken al kwijt. Als het een Nederlandse envelop is met “port betaald” gedrukt op de envelop, kan het tot wel twee weken duren voor het bij ons aankomt.
Dat invullen is natuurlijk een fluitje van een cent, en dat afhandelen lukt in ons geval ook wel binnen die overgebleven zes weken. Maar je zal maar in een bananenrepubliek wonen, dan is het maar de vraag of de lokale belastingdienst dat redt in die tijd. En in de brief staat alvast heel sympathiek dat als je de verklaring te laat terug zendt, dat je dan geen cent krijgt.

De Duitse belastingdienst in actie

Ik had mijn formulier naar Frau Boch gestuurd, want ja, direct contactpersoon. Maar na 2,5 week vroeg ik me toch af of het wel allemaal goed gekomen was (oh ye of little faith). Dus ik belde met BFF Frau Boch, en ze nam weer zelf op. Ze had de brief niet gezien maar ze wist toch waar ik het over had. Dus ze stelde voor dat ze me zou doorverbinden met de afdeling die daarover ging. Daar nam ook de JUISTE persoon op, ze wist ook gelijk mijn formulier te lokaliseren. Ze vertelde me dat het op 25 april was binnen gekomen en ze waren nu bezig met 24 april. Dus over een paar dagen kon ik het verwachten. En Dat Was Ook Zo!
Ze vertelde er ook bij dat ze een beetje überfordert waren omdat alle Nederlanders zo’n inkomensformulier hadden ingestuurd (Bedankt Nederlandse belastingdienst: allemaal zielige overspannen Duitse ambtenaren) en ze probeerden het zo snel mogelijk af te handelen.

Schattigheidsfactor

Zoals je op het plaatje hierboven ziet, zit elke brief die je van de Duitse overheid krijgt in zo’n jaren 70 style gerecyclede grijzige envelop. Die zie je in één oogopslag tussen je post. Wat ook typisch Duits is, is dat alle officiële instanties altijd je volledige naam gebruiken. De bank ook. In Nederland volstaat men met voorletters, dat doen ze hier nooit.
Op het belastingformulier stond dan ook Voorletter(s) en naam, maar de medewerker van de Duitse belastingdienst heeft daar nog even “Armande” kriebelig achter geschreven.

Want het zou maar zo kunnen dat het hier een ANDERE Armande J. Borghardt betrof! Nou ja, als je Frau Schmidt bent, dan kan dat natuurlijk ook best. Dave moest er ook aan wennen in het begin, want zijn officiële naam is David en als hij iets indient als Dave Berkenkamp, dan wordt dat niet geaccepteerd. In Duitsland doen ze niet aan roepnamen.
Nou ja, het is allemaal gelukt, ruim binnen de deadline. Dus nu maar afwachten wanneer de Nederlandse belastingdienst zin heeft om uit te betalen.


Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

4 gedachten over “De Duitse belastingdienst, lang niet zo eng als de Nederlandse

 1. Met de Nederlandse zijn wij nu al een maand aan het telefoneren en mailen… *zucht*

  En we wonen in België hè!

  Duitsland is gewoon beter in die dingen… deutsche grundlichheid hè… fijn!

 2. Hoi,
  ik woon sinds december 2019 in Duitsland. (Süderende, Föhr).
  Ik krijg pensioen uit NL en moet dat op de een of andere manier opgeven aan het Duitse Finanzamt.
  Mijn (Duitse) vrouw werkt parttime en wij geven *samen* onze belasting op.
  Weet jij iemand die mij daarbij kan helpen? Want bij ons Finanzamt is er helaas niet zo’n “Frau Boch”. Hier in Nord-Friesland kunnen ze mij niet zeggen hoe ik mijn NL pensioen en AOW opgeven moet. Ja, ze raden mij een Steuerberater aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *