Emigreren naar Duitsland, hoe werkt het?

Vele Nederlanders gingen je al voor want emigreren naar Duitsland is niet moeilijk. Als ingezetene van de EU mag je je overal in de EU vestigen, een voorrecht waar je je niet zo vaak van bewust bent omdat het voor ons vanzelfsprekend is.
In basis is het dus eenvoudig: je schrijft je uit bij je huidige gemeente, 5 dagen tot 1 dag voor de daadwerkelijke verhuizing. Dan krijg je een bewijs van uitschrijving. Hiermee ga je naar de gemeente in Duitsland waar je naar toe verhuist en daar meld je je met een geldig identificatiebewijs en dat bewijs van uitschrijving. Je krijgt dan een bewijs van inschrijving (is gratis) en als Nederlander met een baan of bedrijf in Nederland (of zonder baan) krijg je een Freizügbescheinigung. Dat krijg je mee als geprint A-viertje en dat hoor je dan altijd bij je te hebben.  Ik snap niet waarom het dan geen pasje is, want na een half jaar in mijn tas te hebben rondgezworven was het al een onooglijk vodje geworden.
Voor Dave was het helemaal simpel want die had al de Duitse nationaliteit (omdat zijn vader Duitser is), dus die ging qua formaliteit gewoon zurück in die Heimat en klaar.
Dat is het qua formeel emigreren naar Duitsland. Je houdt je Nederlandse nationaliteit, en als je een nieuw paspoort nodig hebt, dan moet je die in principe bij het consulaat aanvragen. Maar tegenwoordig kun je ook terecht bij diverse Nederlandse grensgemeentes, wat superhandig is.

Waar ga je dan wonen als nieuwe immigrant?

Misschien heb je een duits huis gekocht, goed plan, kan ik iedereen aanbevelen! Maar misschien wil je een huis huren in Duitsland. Dat kan ook, sterker nog, het is veel gemakkelijker om een huurwoning te vinden in Duitsland dan in Nederland. Dat was ook de reden dat ik na mijn scheiding in een Anliegerwohnung in Kleve heb gewoond.
Er wordt privé veel meer verhuurd in Duitsland, ook omdat de huizen er groter zijn en vaak is er dus zo’n Anliegerwohnung. Dat is een afgesplitst deel van het huis waar opa en/of oma hebben gewoond. Prima geschikt dus als je maar 1 of 2 slaapkamers nodig hebt. Kijk dan eens in de plaatselijke krantjes, huis-aan-huisbladen of bij Ebay Kleinanzeigen. Dat zijn gratis lokale advertenties waar je dit soort dingen vindt. Let er dan wel op dat er een onderscheid is tussen Haus en Wohnung. Dat is weer zo’n nederland-duits instinkertje met de taal want in het Nederlands is je woning daar waar je je domicilie hebt. Als er in een Duitse advertentie Wohnung staat, dan is het altijd een etage, of deel van een huis. Als er Haus staat, dan is het ook een huis, vrijstaand of twee-onder-één kap, maar iets met tuin.

Je kunt je eigen auto exporteren naar Duitsland. Dat is het handigste om te doen, want dat scheelt weer gedoe van oude auto verkopen en nieuwe kopen in Duitsland. Je krijgt dan natuurlijk wel nieuwe duitse kentekenplaten. Klik op bovenstaande link voor Dave’s stap voor stap uitleg over hoe je dat kunt doen. Als je eenmaal in Duitsland woont en je rijbewijs is verlopen, dan kun je een nieuwe aanvragen bij het Straßenverkehrsamt. Je krijgt dan een Duits rijbewijs, wat ook heel handig want die is lang geldig. Vroeger was dat onbeperkt maar tegenwoordig moet ie toch een keer worden vernieuwd. Bij mij uiterlijk 2033 dus ik heb nog even!

 

2 gedachten over “Emigreren naar Duitsland, hoe werkt het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *