Auto importeren naar Duitsland

Als je gaat emigreren naar Duitsland, dan is het handig als je je eigen auto kunt invoeren. Hiervoor moet je dus je auto importeren naar Duitsland. Voor dit invoerproces zijn een aantal stappen die gedaan moeten worden om de auto in Duitsland op naam te krijgen. Als je een Nederlandse auto wilt importeren naar Duitsland, dan moet je het volgende doen.

Ik zal de benodigde stappen eerst kort opsommen en daarna de beschrijving hiervan geven.

  1. Exporteren in Nederland, of pas na stap 6.
  2. De auto moet naar Duitsland. (Fysiek)
  3. De auto moet een Tüv keuring krijgen.
  4. Verzekering voorbereiden.
  5. Optioneel: Kenteken reserveren
  6. Auto op naam zetten

Stap 1 – Auto exporteren uit Nederland

De auto gaat het land verlaten. De auto dient dus geëxporteerd te worden. Hier is een (administratief) makkelijke methode voor en een lastigere (en duurdere) optie.

De makkelijke variant is om met de auto nog op naam van jezelf, of van de huidige eigenaar en met een actieve verzekering naar Duitsland te rijden en het hele traject in Duitsland te regelen. Als de auto dan in Duitsland op jouw naam staat, stuur je het RDW in Nederland een kopie van de oude Nederlandse papieren en een kopie van de nieuwe Duitse papieren op en dan is het geregeld. Zie ook de informatie van het RDW.

Dit is voor jou heel gemakkelijk en logisch als het je eigen auto is. Echter zal niet iedereen zomaar de auto aan je meegeven met alles nog op hun naam en bijbehorende risico’s als jij brokken maakt. Als het familie of een goede vriend betreft, is dit misschien een optie.

De optie die je waarschijnlijk zal moeten kiezen (omdat de huidige eigenaar niet op zijn naam de auto aan je meegeeft) is de officiële exportprocedure. Hiervoor moet je met de huidige eigenaar naar een RDW kantoor toe, of een garagebedrijf dat bij de RDW is aangesloten en de exportprocedure mag uitvoeren. (RDW locaties) De huidige eigenaar moet natuurlijk alle autopapieren bij zich te hebben en een ID. Dus alles wat je normaliter ook nodig hebt om een auto in Nederland op iemand anders zijn naam te zetten. Zelf dien je natuurlijk ook een ID/Paspoort bij je te hebben. Vervolgens wordt de auto bij de RDW/het RDW aangesloten garagebedrijf geëxporteerd op de naam van de nieuwe eigenaar. De oude platen dienen onmiddellijk ingeleverd te worden! Zie ook deze link: De huidige eigenaar krijgt een vrijwaring mee en kan dit aan zijn verzekering doorgeven. De wegenbelasting stopt onmiddellijk.

De kosten hiervan (administratief) zijn een tientje. Hiermee ben je er echter nog niet. De auto mag namelijk met exportplaten (zwart/witte platen met hetzelfde kenteken als diegene die er zojuist afgehaald zijn) nog 2 weken rondrijden zonder dat de belastingdienst moeilijk doet, je bent echter NIET verzekerd! Kortom, als je nog een eind moet rijden, dien je een exportverzekering af te sluiten.
In mijn geval zat er een garagebedrijf tegenover het RDW kantoor wat dit voor me kon regelen. LET OP! Het RDW kantoor kan dit NIET voor je regelen, deze doen alleen de exportprocedure! Een garagebedrijf die export regelt, zal dit waarschijnlijk wel voor je kunnen regelen. Zorg dat je dit voorbereid hebt! Als je bij het RDW kantoor staat en je moet het dan nog bedenken, dan ben je te laat. 😉 De verzekering die ik had afgesloten was 2 weken geldig (ook in het buitenland, je krijgt er een groene kaart bij) en daar heb ik € 110,- voor betaald, inclusief de exportplaten. Stel dat je denkt “pah, verzekering, die kosten kan ik me besparen” bedenk dan wel dat als er iets gebeurt, je enorm het haasje bent. Ook bij controle natuurlijk, waarop je verhoogd risico loopt met zelfgemaakte kartonnetjes op je auto…

Stap 2 – De auto moet naar Duitsland

Als je bij stap 1 een exportverzekering geregeld hebt, of je hebt de mazzel dat je nog op naam van de huidige eigenaar mag rijden, is het simpel genoeg. Instappen en gaan! Een andere optie is de auto op een trailer/auto-ambulance te zetten en hem zo naar Duitsland te vervoeren.

Stap 3 – De auto moet Tüv goedgekeurd worden

Afhankelijk van de gangbaarheid van de auto levert dit meer of minder problemen op. Als het gewoon een gangbaar model is, wat ook zo in Duitsland rondrijdt, kijkt de Tüv hier niet van op. Kom je met een exotische amerikaan of een britse auto aan, tja, dan zal er het nodige doorgelicht worden en heel kritisch gekeken worden door de mannen van de Tüv. Of hier afwijkende procedures voor zijn is mij niet bekend, ik heb alleen ervaring met het invoeren van gangbare auto’s.
Wat in ieder geval heel handig is, is om van te voren een zogenaamd CoC (Certificate of Conformity) formulier te regelen. Dit is een A4’tje (op basis van het chassisnummer van de auto) waarop alle relevante gegevens van de auto staan, zoals de afmetingen, uitstoot, motorisering, etc. Het Tüv proces zal aanzienlijk gemakkelijker verlopen als jij met dit formulier aan komt, omdat ze gelijk de auto juist in het systeem kunnen zetten en je bespaart je hier ook wat kosten mee. Meestal kun je een CoC formulier gewoon bij de landelijke merkorganisatie opvragen, of anders de dealer. Ik zou eerst de overkoepelende organisatie proberen, want een dealer wil er meestal geld voor zien. Je komt daar tenslotte alleen maar voor dat formulier wat ze werk oplevert en niet om verdere diensten af te nemen.
Zelf heb ik het voor mijn meest recente auto gewoon bij BMW Nederland het CoC formulier opgevraagd en dit werd mij kosteloos (zelfs naar Duitsland!) opgestuurd. Jeuj!

Maak een afspraak met de Tüv! Niet zomaar erheen rijden en verwachten dat ze je gelijk kunnen helpen.

Als je aankomt, zeg je dat de auto ingevoerd moet worden en nog geen Duitse papieren heeft. Je geeft ze het CoC formulier. Vervolgens kloppen de mannen van de Tüv wat gegevens in de computer en gaan ze de auto keuren. Als alles goed loopt, heb je hierna 2 jaar Tüv. Je krijgt hier ook een bewijs/formulier voor. Dit bewijs bij je autopapieren bewaren. De kosten zijn zo’n € 100,-

Stel nu dat er dingen mis zijn, krijg je een zogenaamde “mängelliste”. Dit zijn dingen die je moet repareren voordat de auto goedgekeurd wordt. Je zult daarna nog een keer terug moeten voor die specifieke reparaties, die ze dan controleren (maar dan ook echt alleen die reparaties, niet de hele auto opnieuw!) en als dat allemaal goed is, krijg je dan alsnog je goedkeuring. Zo niet, terug naar af. 😉

Als je een tweede keer moet komen, kost dat iets extra (een tientje geloof ik) voor de tweede controle van de reparaties, maar je betaalt dus niet iedere keer de hoofdprijs.

Een goede tip is ook om ervoor te zorgen dat je met een keurige en schone auto bij de Tüv komt. Alle kleine beetjes helpen. Een netjes gewassen auto met schoon interieur maakt een hele andere indruk dan een ondergemodderde smerige auto en daar zullen ze dan ook zeker kritischer naar kijken.

Stap 4 – Verzekering voorbereiden

Joepie, je auto is door de Tüv, nu komen we ergens! Voordat je hem echter op je naam kunt toelaten, moet je eerst de verzekering voorbereiden. Check eerst goed bij welke verzekeringspartij je de auto wil onderbrengen, want er zijn grote verschillen in premies. Een handige Duitse vergelijkingssite is check24.de

Als je weet welke maatschappij voor jou aantrekkelijk is, bel je ze op en zeg je dat je een nieuwe auto op je naam wilt toelaten. Ze vragen dan de gegevens van de auto (kenteken is niet nodig!) en ze geven jou een zogenaamd EVB nummer. Dit nummer heb je nodig bij het Strassenverkehrsamt in de volgende stap.

Stap 5 – Optioneel – Kentekenplaat reserveren

In Duitsland kun je overal wel een zogenaamd “Wünschkennzeichen” reserveren. Je hebt dan zelf de keuze voor een bepaald gedeelte van de kentekenplaat. Het eerste deel staat altijd vast, dat is namelijk afhankelijk van de “Kreis” waar je woont, maar de volgende cijfers en nummers is er altijd wel wat te kiezen. Zo kun je een kenteken kiezen wat voor jou makkelijk te onthouden is of een bepaalde betekenis heeft. Dit reserveren kun je bijna altijd online doen, bij het lokale Strassenverkehrsamt van jouw Kreis. (Er zijn ook sites die dat voor je regelen, maar dat is duurder, dus regel het bij je eigen lokale Strassenverkehrsamt) De kentekenplaat is dan 1 – 2 maanden voor je gereserveerd en dit kost je zo tussen de € 10-15 euro. Deze prijs betekend winst! Want nu kun je online kentekenplaten bestellen (ik heb € 12,- betaald voor een set van 2 stuks) in plaats van € 30,- te betalen bij de toko die altijd tegenover het Strassenverkehrsamt zit. 😉 Dus je bent niet duurder uit en je hebt gepersonaliseerde kentekenplaten.

auto importeren naar duitsland

Stap 6 – Auto op naam zetten

Nou, we zijn er bijna. De auto heeft Tüv, je hebt een EVB nummer van de verzekering, dus je kunt hem op je naam laten zetten. Je gaat dan naar je lokale Strassenverkehrsamt (check de openingstijden van te voren, bij sommige moet je ook een afspraak maken!) en trekt een nummertje.

Als je aan de beurt bent, willen ze graag de oude NL papieren (die worden ingenomen) en het exportdocument. Ze willen je Tüv rapport en het EVB nummer van de verzekering. Als je een Wünschkennzeichen hebt gereserveerd in stap 5, overhandig ook dit bewijsje. Zorg dat je je kentekenplaten bij je hebt die je eventueel van te voren hebt besteld. De persoon maakt nu de Duitse papieren voor je aan. Deze bestaan net zoals in Nederland uit een gedeelte om in de auto te bewaren en een gedeelte om thuis te bewaren, dit is de zogenaamde “Brief”, dus niet deze ook in de auto bewaren! Als je geen kenteken van te voren hebt gereserveerd, wordt er gewoon een beschikbare toegewezen. Als je de gegevens van het kenteken hebt sturen ze je in de buurt naar de lokale “kentekenplatenboer” om de platen te laten maken, daarna weer terugkomen.
Als je dit allemaal goed hebt voorbereid, overhandig je de platen die je al had laten maken en dan komen er stickertjes op. Voor en achter een sticker van de “Kreis” en achter de sticker voor de Tüv geldigheid. Dit proces kostte mij zo rond de € 50,- inclusief de kosten van het reserveren van het “Wünschkennzeichen”. (Die betaal je op dat moment, bij het op naam zetten)

Dan is het rond! De auto is nu succesvol geëmigreerd en mag nu aan zijn inburgeringscursus beginnen. De kentekenplaten monteren en rijden maar! 😉

Als je de mazzel hebt dat je de auto op naam van de vorige eigenaar naar Duitsland mocht rijden, is het nu tijd om een kopie van de oude papieren en een kopie van de nieuwe Duitse papieren naar het RDW te sturen, zodat ook daar de auto uit de systemen verdwijnt. Zie ook de handige info van de RDW. De vorige eigenaar ontvangt vervolgens automatisch zijn vrijwaring.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *