Een huis kopen in Duitsland – waar moet je op letten

huis kopen in duitsland

Over de gehele grens van Nederland-Duitsland zijn de Duitse huizen geliefd bij Nederlandse kopers. De reden daarvoor is volkomen logisch: de prijzen zijn veel schappelijker. Je hebt gewoon veel meer huis voor je geld. En niet alleen zijn de boodschappen in Duitsland veel voordeliger, maar ook de kosten voor bijvoorbeeld auto rijden. Een huis kopen in Duitsland dus een goed idee. Het mag ook zonder problemen sinds de grenzen open zijn.
Maar er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden,  een huis kopen in Duitsland gaat net even wat anders dan in Nederland. Hieronder een overzicht.Geen bord – stille verkoop

De Duitser loopt niet graag te koop met het feit dat hij zijn huis te koop heeft staan. Soms weten de buren het niet eens. Nederlanders zijn daar altijd open in, die zeggen tegen iedereen “kopuh?” en knallen een bord in de tuin. Nederlanders verhuizen ook veel vaker, gemiddeld elke 7 jaar schijnbaar. De Duitser heeft in principe zijn huis gebouwd voor het leven, en daarna voor zijn nageslacht, en beschouwt het toch een beetje als een nederlaag dat hij gaat verkopen.
Het heeft dus geen zin om door Duitse stadjes te rijden en te kijken naar borden. Die zie je maar heel sporadisch. Dat brengt mij op de makelaar.

Makelaar als informatiebron

Als je online zoekt naar huizen (daar vind je ze wel), dan staat er 9 van 10 keer geen adres bij. Dat is vanwege bovengenoemde reden, maar ook omdat het de bedoeling is dat je de makelaar belt om te vragen naar het pand. Zij noteren dan je adres en dan ben je officieel geregistreerd als potentieel geïnteresseerde. Als je later het huis koopt, dan kan het goed zijn dat je aan die makelaar courtage moet betalen, ook al heb je via een ander gekocht.
Ja dat klopt, de koper betaalt de courtage. Dit is tussen de 3,7 en 6 % van de vraagprijs, dus dat tikt wel aan. Des te ongewilder de regio, des te hoger de courtage. Heel sneu voor de regio want daardoor wordt het nog lastiger te verkopen.
Een huis kan in Duitsland door meerdere makelaars worden aangeboden, dat is maar net hoe de eigenaar het heeft geregeld. Pas hiermee dus op, dat je niet twee keer een factuur krijgt voor de courtage. In de praktijk zal dat meevallen omdat de datum van info aanvragen ook meetelt.

Financiën zijn geen ontbindende voorwaarde

Dit is de klapper waar Nederlanders echt rekening mee moeten houden: het niet rond krijgen van de financiën is geen ontbindende voorwaarde voor de koop! Regel de hele hypotheek zorgvuldig en compleet met ondertekening voor je het koopcontract tekent. Dat koopcontract is bindend en daar kun je op geen enkele manier meer onderuit.
Nog een tip: als je samenwonend bent, overweeg dan toch om te trouwen in Duitsland. Dat is alles goed geregeld.

Tot slot,  als je gaat kijken naar huizen in Duitsland, moet je leren om door de inrichting heen te kijken. Toen wij destijds lekker aan het rond snuffelen waren voor een huis in Duitsland, waren er zoveel slechte foto’s dat ik daar een aantal van heb bewaard. Foto’s vol met troep van de bewoners en de meest oubollige badkamers en keukens die je maar kan bedenken. Zie hieronder. 🙂

strijkplank

Who cares dat er een strijkplank staat waardoor je de vloer niet meer ziet?

vb badkamer

Badkamer even opruimen? Ach dat is toch overdreven? Je ziet we gelijk dat het een joekel van een badkamer is, als je er zoveel shit in kwijt kan.

vb keuken

vb badkamer3

En wie droomt er niet stilletjes weg bij deze keuken en badkamer? 😀
Tv kijken gaat ook heel anders in Duitsland, klik hier voor meer info over Nederlandse tv kijken in het buitenland.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

4 gedachten over “Een huis kopen in Duitsland – waar moet je op letten

  1. Wij zijn ook onze woning aan het verkopen en oriënteren ons ook op Duitsland. Wat interessant om te lezen dat het ongebruikelijk is om een bord in de tuin te zetten, dat wist ik niet. Dat maakt het inderdaad lastig om een middagje rond te rijden en te gaan ‘shoppen’. We zullen het online in de gaten gaan houden dan, dat is toch al gebruikelijk in de coronatijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *