Nederlandse tv kijken in het buitenland, hoe regel je dat?

Nederlandse tv kijken in het buitenland is nog een hele uitdaging! Maar als je in het buitenland woont, is het wel fijn om gewoon Nederlandse tv te kunnen kijken. Je zult merken dat het toch onderdeel van je dagelijkse routine is. Vooral als je kleine kinderen hebt, is het belangrijk omdat de programma’s in het Nederlands zijn. Misschien denk je: “ach, anders kunnen we altijd nog via internet onze favoriete programma’s kijken.” NOPE!
Alle uitzending-gemist websites zijn regionaal ingesteld. Dat wil zeggen dat de website detecteert dat je vanuit een bepaald land wilt kijken en dan word je geblokkeerd. Toen we net naar Duitsland geëmigreerd waren, bijna 7 jaar geleden, was dit nog geen probleem. Ik kon rustig iets van RTL4 kijken. Nu niet meer. Tv kijken via de kabel zoals in Nederland is heel erg ongebruikelijk in het buitenland.




Wij kijken dus Nederlandse tv via de satelliet, zoals bijna de hele wereld trouwens. Hiervoor heb je een schotel, een satellietontvanger en een toegangskaartje (een zogenaamde smartcard via Canal Digitaal) nodig. Daarvoor betaal je een maandelijks bedrag van minimaal 20 euro.
Er is één gratis Nederlandstalig kanaal, fta (free to air) en dat is BVN. Daar vind je een selectie van de programma’s van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroep, zoals bijvoorbeeld het Journaal, De wereld draait door en ook Sesamstraat. BVN kun je overal ter wereld kijken en ook via internet, zie link.

BVN by RNW.org, on Flickr
BVN” (CC BY-ND 2.0) by RNW.org

Apparaten om Nederlandse tv te kunnen kijken in het buitenland

Je hebt dus een schotel nodig en wel een schotel met een dubbele kop, uitgericht op Astra 1 (19,2 graden oost) en Astra 3 (23,5 graden oost). Veel van de regionale zenders en HDTV zenders worden via Astra 3 uitgezonden dus die wil je wel hebben.

Per tv heb je een satellietontvanger nodig en per ontvanger heb je een uitgang nodig op de satellietkop. Dus als je 3 tv’s hebt, dan heb je 3 satellietontvangers nodig en een schotel met een satellietkop met minimaal 3 uitgangen. Per ontvanger heb je ook een smartcard nodig, dus iedereen gezellig in de huiskamer tv kijken want al die apparatuur en abo’s hakken er best in.
Sommige TV’s hebben een rechtstreekse satelliet-ingang (DVB-S/DVB-S2) en dan hoef je geen losse ontvanger te kopen. (DVB-S is gewoon satelliet, DVB-S2 is voor HD-TV).

Nederlandse tv kijken in het buitenland
Onze schotel, met Dave for scale

Koop toch maar die grote lelijke schotel

Koop vooral geen te kleine schotel want dat gaat je veel ergernissen opleveren met slechte ontvangst. Toegegeven, het is een ontzettend lelijk ding, echt een pukkel aan je huis, maar voor goede ontvangst heb je hem nodig. Je kunt ook niet zelf bepalen waar de schotel moet komen te hangen want hij moet nou eenmaal uitgericht worden op de satelliet. Dus niet in een beschut hoekje want daar heeft ie geen ontvangst. Daarom zie je bij een straat met huizen die schotels allemaal dezelfde kant op wijzen. Neem dus een schotel van minimaal 65 cm doorsnee, maar dat is echt de ondergrens. Een doorsnee van 85 cm is beter. Hierboven zie je onze schotel, die is 70 x 95 cm.
Het is handig als de schotel enigszins binnen handbereik is, bij een balkon bijvoorbeeld. Dat is handig voor het uitrichten maar ook als de schotel vol sneeuw ligt. Dan kun je het er met een bezem afvegen. Want een bedekte schotel heeft geen ontvangst. De schotel hoeft niet per se hoog op het dak, aan de zijkant kan ook. Als er maar vrij zicht is.

Nederlandse tv kijken in het buitenland heeft best wat voeten in de aarde, en ook extra kosten. Maar ik zou het toch niet willen missen!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

2 gedachten over “Nederlandse tv kijken in het buitenland, hoe regel je dat?

  1. Als je via tablet o.i.d wilt kijken kun je ook gebruik maken van VPN en/of Tunnelbear. Wij gaan regelmatig naar Duitsland en kijken dan op het tablet naar de NL tv. Of hier in NL naar de BBC. Overigens moet je als je een vakantiewoning in Duitsland huurt een formulier van 3 pagina’s ondertekenen waarin je verklaart dat je niets zult downloaden geen porno gaat kijken etc. etc. Is zeker omdat de boetes in DE zo hoog zijn.

    1. Ja die zijn superhoog, belachelijk gewoon.
      VPN/Tunnelbear als oplossing kan inderdaad ook, maar voor de meeste mensen zal dat te technisch zijn om zelf te regelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × een =