Wat is markasiet? Echt victoriaanse bling!

markasiet

Markasiet, ook wel marcasiet of speerkies genoemd, is een eenvoudig mineraal. Het is een echte edelsteen, maar dan voordelig.  In principe is het gelijk aan pyriet maar de kristalstructuur is anders. Het is een geliefd steentje voor antieke sieraden, en dan vooral als kleine facetsteentjes in een zetting rondom een grotere steen. De kleur is een beetje bronskleurig.
Markasiet was heel populair in de Victoriaanse tijd en vooral in rouwsieraden. Omdat koningin Victoria zo lang in de rouw was voor haar overleden man, werd het gebruikelijk om speciale rouwsieraden te dragen. Het moest in zwart zijn, maar evengoed wel rijk versierd en facetgeslepen. Daardoor raakten stenen als git, onyx en markasietjes in de mode.
An sich waren rouwsieraden al eeuwenlang populair maar alleen voor de bovenste klasse. Door het gebruik van git en markasiet stenen werden rouwsieraden ook bereikbaar voor gewone mensen. Vandaar dat ik het victoriaanse bling heb genoemd. Tegenwoordig is het ook heerlijk goth.
Markasiet in antieke sieraden

De ring hierboven heb ik van mijn oma geërfd. Het is een zilveren ring met een carneool, omlijst door markasietjes. Toen ik hem kreeg, waren de helft van de markasietjes verdwenen. Ik ben er dus mee naar de juwelier gegaan en die stelde voor om dan alle markasietjes te vervangen door nieuwe. Ze zouden de ring ook schoonmaken. Bij elkaar kostte het 90 gulden. Ik vond het wel duur.
Later realiseerde ik me dat de juwelier de oude markasiet steentjes had ingepikt. Handig voor hem want die kon hij mooi gebruiken voor de restauratie van een ander antiek sieraad waar bijvoorbeeld maar één marcasiet aan ontbrak. Weer geen punten voor de juwelier…

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

6 gedachten over “Wat is markasiet? Echt victoriaanse bling!

  1. Helaas zijn mijn geërfde antieke sieraden, met marcasietjes natuurlijk want ze waren van rond 1900, gestolen tijdens een inbraak in ons huis. Ik vind die steentjes nog steeds interessant en zou ze graag verwerken in bepaalde sieraadjes, maar ik heb ze nooit als kraaltjes doorboord, aangeboden gezien. Bovendien vraag ik me af of ze überhaubt met gaatjes zijn te krijgen. Maar ik heb in piepkleine pyriet- en hematietkraaltjes een goede vervanging gevonden.

  2. Goede middag,
    Kunt u mij zeggen of men van een oud zilveren sieraad dat reeds veel markasietjes mist, de resterende markasietjes kan uithalen om een ander sieraad te vervolledigen ?
    Indien dat niet kan, waar er losse markasietjes kunnen gekocht worden ?
    Hartelijke dank en vriendelijke groeten,
    Amanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *