Hoe weet je of een edelsteen echt is?

hoe weet je of een edelsteen echt is

Dat is een goeie vraag want het is een feit dat edelstenen vaak worden behandeld. Ik heb gelezen dat dat geldt voor 90% van de edelstenen. Ik vermoed dat het dan vooral gaat om hoogwaardige stenen en cabochons die worden gezet in een ring, oorbellen of hanger. Des te duurder de steen, des te meer kans dat hij behandeld is.
Niet alle behandelingen zijn erg want soms is het alleen een kleine behandeling om de kleur beter te laten uitkomen. Verhitting is een bekende manier waarop de kleur van een edelsteen verbeterd wordt. Dit is ook een methode die al heel lang wordt toegepast. Sommige edelstenen worden altijd geverfd, zoals bijvoorbeeld onyx. Van zichzelf is die steen grijs tot donkergrijs.
Met kralen heb je meer kans  op natuurlijke stenen, omdat ze voordeliger zijn en daardoor is het niet altijd de moeite voor de fabrikant om ze te behandelen. Ik ben zelf een fan van deze zogenaamde minderwaardige stenen. Vaak zijn ze ondoorzichtig maar ze hebben echt veel meer karakter! Qua energie ook.Hoe weet je of een edelsteen echt is?

Voor een groot deel is het ervaring. Als je eenmaal bepaalde edelstenen in handen hebt gehad weet je hoe ze eruit moeten zien en hoe ze voelen. Maar dit zijn de dingen waar je op kunt letten (plus een beetje gezond verstand):

 • Prijs-kwaliteit verhouding
  Als je een edelsteen ziet die opeens een stuk voordeliger is dan je zou verwachten, dan is het waarschijnlijk een nepperd. Toermalijn is altijd kostbaar bijvoorbeeld, vooral als het een doorzichtige steen is. Die heb je niet ineens in een koopje-variant en dan zeker niet in perfect roze of groen.
 • Hoe voelt de steen?
  Edelstenen zijn altijd iets koeler dan glas. Bij deze tip moet je dan wel weten hoe glas voelt natuurlijk, maar glas warmt sneller op. Hou de steen eens tegen je wang.
  Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Maar granaat bijvoorbeeld is de zwaarste steen dus pas op voor een lichtgewicht granaat.
 • Het is zeker glas als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (vaak zelfs) maar nooit perfecte bubbels.

Echtheidscertificaten

Soms krijg ik bij mijn kralen webshop Kralenkwarts de vraag of ik ook een echtheids-certificaat kan leveren. Hmm ja in principe wel, als diegene daar meer dan 200 euro voor over heeft. Meestal hoeft het dan niet meer. Maar ik raad het sowieso altijd af. Ik heb ze wel eens gezien, die echtheidscertificaten. Het is naar mijn idee een wassen neus. Ten eerste ken je bijna nooit de instantie die het certificaat uitgeeft. Ten tweede staat het ding vol met disclaimers in de trant van “voor zover wij hebben kunnen waarnemen is deze steen waarschijnlijk bla bla bla”.  Dus tenzij het om een echte diamant gaat, dan zou ik het maar lekker laten zitten.

Bij Kralenkwarts vertel ik altijd eerlijk wat voor steen het is (ook voor zover mij bekend), en of het behandeld is. De kraal hoeft er niet minder mooi om te zijn, maar je moet wel weten wat het is. Lees ook het artikel: Hoe weet je of barnsteen echt is.

 

7 gedachten over “Hoe weet je of een edelsteen echt is?

 1. Hoi, wat leuk om te lezen dat ook jij de onbehandelde stenen (kralen) het mooiste vind.
  Ik koop ze meestal op gevoel, of ik ze mooi vind of niet en vaak is de naam van de steen voor mij dan bijzaak.
  Helaas ben ik genoodzaakt om soms dieper op zoek te gaan naar de echte naam van een bepaalde steen ivm de beurzen die ik doe. Als ik er zeker van wil zijn of de steen echt is haal ik ze bij ons in de buurt bij een spirituele groothandel.
  Met een beetje geluk kan het daar niet fout gaan. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *