Barnsteen is prachtig natuurlijk materiaal dat al duizenden jaren wordt gebruikt voor kralen en sieraden. Het is versteende hars, miljoenen jaren oud. Echt een fossiel materiaal. Er is soms verwarring over de terminologie: is het barnsteen of amber? In het Engels betekent amber barnsteen, in het Nederlands is amber is stof die afkomstig uit de ingewanden van een potvis. Als het gaat om barnsteen, kan het ook kopal zijn. Kopal is een lichtere soort barnsteen en het is ook veel jonger dan echte barnsteen. Maar hoe weet je of barnsteen echt is?
Barnsteen komt voor in drie kleuren: de bekende goudbruine kleur, groen en lichtgeel. Ik heb een enorm zwak voor barnsteen maar die kleuren staan mij nou net voor geen meter.
Het wordt veel nagemaakt, vooral in de goudbruine tint. Barnsteen is van nature heel licht van gewicht dus je ziet vaak vervalsingen met gewoon plastic. Lees hieronder welke testen je kunt doen om te controleren of je wel echte barnsteen hebt.
De beste barnsteen komt uit de Baltische Staten, het is echt een materiaal dat bij de Noordelijke helft van de wereld hoort. Omdat het vrij gemakkelijk bewerkt kan worden, is het logisch dat mensen er al eeuwenlang sieraden van maken.
Hoe weet je of barnsteen echt is?
- Visuele test
Ja dat is een inkopper natuurlijk maar bekijk de barnsteen kralen heel zorgvuldig. Omdat barnsteen een natuurproduct is, zijn er eigenlijk altijd kleine verschillen en insluitsels. Barnsteen is natuurlijk beroemd om zijn insluitsels (hele mugjes en insecten soms), er zit vaak iets frommeligs in. Daaraan kan je al gemakkelijk zien of het echt is. - Voel de temperatuur
Echte barnsteen voelt altijd warmig, niet koel. Daar heb je gelijk een belangrijk onderscheid met plastic kralen want die voelen wel koud aan in eerste instantie. - De drijftest
Deze test kun je alleen doen als het om kralen gaat of om een los stuk barnsteen. Iets met metaal wil je niet in het water gooien.
Neem 1 deel zout op 2 delen heet water, roer dit goed door tot het zout is opgelost. Laat het geheel afkoelen. Doe dan de barnsteen in het water. Echte barnsteen blijft drijven. Plastic zinkt naar de bodem. - De hete naaldtest
Dit is de ultieme test maar hier moet je wel een kraal aan opofferen. Maak een naald heet in een vlammetje, hou de naald vast met een tang want hij wordt heel snel heet! Dan steek je de naald in de kraal en ruikt eraan. Als het amber is, ruik je de hars. Misschien een beetje branderig maar het is overduidelijk anders dan plastic.
Als je een antiek sieraad hebt met barnsteen, in zilver of goud gezet, dan kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat het echt is. Zeker antieke barnsteen sieraden van voor de oorlog zijn met echte barnsteen gemaakt.
Ik heb jaren geleden in Cornwall deze oude ring met gele barnsteen gekocht, Mooi he, maar dragen, ho maar…
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!
[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]
Is die ring te koop?
En hij is verkocht, aan meprouw! 😉
Wat een mooie ring is dat! Ik heb niet zoveel met barnsteen maar door deze post ga ik het ineens waarderen.
Ik heb een armband van barnsteen. Gekregen van mijn vader toen hij op zee zat. Ik denk dat hij wel echt is als ik het zo lees!
Ja dat zal zeker echt zijn, zeker als hij het ergens in het buitenland heeft gekocht in Noord Europa. Leuk!
Barnsteen is ook echt mijn steen, geweldig!!
Ik heb ongeveer 3kg bovengevist maar is dit ook verkoopbaar copal of barnsteen
Dat zou ik echt niet durven zeggen!