Wat kun je doen met antieke sieraden?

Dit is een bericht van algemeen nut als je antieke sieraden hebt geërfd. Als het geliefde familiestukken zijn, wil je ze vast dragen. Maar antieke sieraden zijn niet altijd even handig om te dragen, of passend bij de huidige tijd. Of ze zijn simpelweg niet in de juiste maat. Er zijn een aantal mogelijkheden om daar wat aan te doen!Antieke sieraden laten taxeren

Ten eerste is het belangrijk om je sieraad te laten taxeren. Het beste kun je daarvoor naar een juwelier gaan, of beter nog: een paar juweliers. Dan heb je een beetje een idee wat het waard is. Of het antwoord op de vraag of het parelsnoer van je oudtante inderdaad echte parels zijn. Ik heb een paar keer een snoertje in handen gehad waarvan me bezworen werd dat het echte parels waren, maar nee hoor. Echt plastic. Dus je moet de mogelijkheid incalculeren dat je antieke sieraad toch niet zo kostbaar is als je altijd is verteld.
Vraag vooral naar de edelstenen, vroeger had men een andere smaak in edelstenen en waren ook andere stenen beschikbaar, of betaalbaarder dan tegenwoordig. Geliefde oude edelstenen zijn  bijvoorbeeld carneool, granaat, aquamarijn en ook amethyst.
Een voordeel van deze oudere stenen is dat het zeer waarschijnlijk echte stenen zijn, en geen synthetische edelstenen want die techniek is pas in de afgelopen tijd geperfectioneerd.

antieke sieraden

Antieke sieraden laten vermaken

De ring hierboven heb ik van mijn moeder, goud met groene toermalijn. Ik moet hem wat groter laten maken want hij past eigenlijk net niet. Daarom draag ik hem bijna nooit. Het op maat laten maken van een antiek sieraad is dan ook heel gangbaar.
Gouden en zilveren sieraden behouden natuurlijk altijd hun waarde en je kunt deze edelmetalen laten omsmelten. Hiervoor kun je het beste terecht bij een zilversmid of goudsmid. De edelstenen kunnen ook opnieuw verwerkt worden. In duurdere sieraden zijn cabochons en edelstenen altijd gezet en niet gelijmd. Dit kan dus worden los gemaakt en ergens anders in verwerkt. Het is ook mogelijk om een steen opnieuw te laten slijpen, vooral als de oppervlakken allerlei krasjes hebben.
Het laten polijsten van je oude sieraden is sowieso een goed idee, daardoor krijgt je sieraad veel meer glans.
Door je oude sieraad te laten vermaken tot een modern sieraad, heb je toch een herinnering aan een dierbaar familielid en tegelijkertijd een modern sieraad.

Antieke sieraden verpatsen

Als je je antieke sieraden wilt verkopen, dan is daar ook veel markt voor. Je krijgt er waarschijnlijk het meeste voor als je verkoopt aan een particulier. Via marktplaats kun je gemakkelijk een advertentie plaatsen. Zeker een sieraad met bloedkoralen wordt veel gezocht.
Als je aan een handelaar verkoopt, krijg je er altijd minder voor. Want die juwelier wil ook nog wat verdienen. Ruil je sieraden in elk geval niet om voor iets met zirkonia! Verkoop ook niet te snel aan een goud-opkoper want dan krijg je er het minste voor. Dat is alleen iets voor de hele lelijke – maar ook hele dikke – gouden schakelarmband van je ome Rudy.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Een gedachte over “Wat kun je doen met antieke sieraden?

  1. Leuke tips! Wat zijn er eigenlijk toch veel mogelijkheden voor je oude sieraden. Ik denk dat heel veel mensen bij een sieraden-taxatie nog verbaasd zijn hoe veel het oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *