Hoe weet je of een parel echt is? Check deze 4 punten.

hoe weet je of een parel echt is

Het is veel gemakkelijker om de echtheid van parels te testen, dan om de echtheid van edelstenen vast te stellen. Echte parels vallen in twee categorieën: zoetwaterparels en zoutwaterparels. Zoutwaterparels zijn de duurste echte parels, natuurlijke parels die uit de oceaan gewonnen worden. Zoetwaterparels zijn per definitie gekweekte parels.  Vroeger werd dat een cultivé parel genoemd. Bijna alle zoetwaterparels komen uit China, waar ze worden op grote schaal worden gewonnen, veel meer dan vroeger.
Er zijn dus veel voordelige echte parels op de markt, fijn om sieraden mee te maken.
Daarnaast heb je ook veel faux parels, dat zijn glasparels en plastic parels. In de categorie glasparels zijn de Swarovski kristal glasparels de allerbeste kwaliteit. Ze zijn krasvast en ook heel kleurvast. Er zijn diverse subtiele tinten en je kunt er altijd van op aan de tint exact hetzelfde is.

echtheid parels testen

Dus, hoe weet je of een parel echt is?

Het is eigenlijk niet zo moeilijk. Als je eenmaal echte parels in handen hebt gehad, is het je gelijk duidelijk. Aan de kleur van de parels kun je het niet direct zien, want tegenwoordig heb je ook zoetwaterparels in allerlei kleuren.

1. De vorm van de parels

Als de parel PER-FECT rond is, dan is het geen echte parel. Dat wil zeggen, er bestaan wel parels die zo goed als perfect rond zijn. Maar die zijn dusdanig duur dat je die waarschijnlijk niet in het wild tegen komt. De zoetwaterparels zijn altijd een beetje grillig.

2. Oppervlak

Als je nog twijfelt, let dan extra op het oppervlak van de parel. Echte parels zijn nooit perfect glad. Ze hebben kleine ribbeltjes. Die voel je heel goed als je ze voorzichtig langs je tanden wrijft. Als dat heel glad is, dan is het nep. Je kunt ook 2 parels zachtjes tegen elkaar wrijven, dan voel je ook dat het niet helemaal glad is.

3. Rijggat

Bekijk het rijggat extra goed. Nepparels hebben een beetje een frommelig gaatje, daar is het laagje lak een beetje schilferig en ruw. Echte parels hebben een scherp afgewerkt randje rondom het rijggat. Echte parels hebben zo goed als altijd een klein gaatje, voor 0,5 mm draad maximaal.

4. Gewicht en temperatuur

Echte parels zijn zwaarder dan glasparels. Dit is logisch omdat een glasparel hol is en een echte parel natuurlijk niet. Daardoor houden echte parels beter de temperatuur vast. Als je in de ene hand een glasparel hebt en in de andere hand een echte parel, dan warmt de glasparel het snelste op. De zoetwaterparel blijft langer koel maar als de parel eenmaal is opgewarmd, behoudt hij de warmte langer.
Het is dus heel gemakkelijk om te checken of een parel echt is.

Een mooie zoetwaterparel heeft ook een duidelijke luster (glans) die ontbreekt bij glasparels, om over plastic parels nog maar te zwijgen. Het gebruik van plastic parels voor sieraden moet ik afraden. Dat is echt zonde van je moeite. Voor het maken van bruidssieraden kan ik de Swarovski parels aanbevelen. Ze zijn in diverse tinten wit en creme verkrijgbaar en de bruid kan er nog jaren plezier van hebben.

aurea-gouden-set-schakel1

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

6 gedachten over “Hoe weet je of een parel echt is? Check deze 4 punten.

 1. Hallo Armande,
  Hoe is jouw ervaring met zgn shellpearls, gemaakt van schelp en bedekt met een aantal laagjes echte parelmoer?

  Groetjes,
  Henneke

 2. Beste Armande,
  Ik heb een parelsnoer op de kop getikt, waarvan het slotje van zilver is.
  925 JKa ook de sluiting, de parels geven iets bauw licht bij bepaalde licht inval.
  106 gram is het collier , en dubbele snoer.
  Op de sluiting zit een klein pareltje.
  De sluiting is van Duitse makelij , daar ben ik al achter.
  De tanden proef heb ik ook gedaan, met mijn loep heb ik de gaten gezien, ook wel mooi,
  De kleur van de parel is romig te noemen, en er zitten afstand kraaltjes tussen.
  Op de tanden zijn ze ietwat stroef, met loep zie je oneffenheden.
  Nu snap ik wel dat je ze moet zien om een oordeel te vellen, maar ik kan mij indenken dat je aan nep parels geen zilveren slotje hang van Duitse makelij.
  Met het blote oog zou je kunnen zeggen, allemaal gelijk.
  Nu heb ik ze ook met een schuifmaat gemeten, daar kwamen verschillende maten uit.
  De parels zijn 7 m/m dia, met 1 m/m van uit het midden naar onder of boven.
  Ik heb deze collier gekocht bij een kringloop winkel.
  Nu weet ik dat deze mensen op cursus worden gestuurd om waarde te bepalen, gezien de lukrake prijzen die ze soms vragen.
  Ik ben geen kenner, vandaar het summiere uitleg, het prijsje zat over het slotje , maar de loep verbergt voor mij niets.
  De prijs zal ik je ook zeggen, Euro 9.99
  Mijn Vrouw werkt bij de uitvaart (uitvaart verzorger) en deze vrouwen dragen altijd parels.
  Zij krijgt ze dan van mij, omdat ze ook oorbellen heeft van parels.
  Wat denk je ? hiermee kan ze voor de dag komen ?
  Vriendelijke groeten,
  Geert van Riezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *