Welke luchtontvochtiger is de beste? Oftewel: de Slurpie!

welke luchtontvochtiger is de beste

Een aantal weken geleden hebben we een luchtvochtiger aangeschaft. Natuurlijk waren Dave’s research skills daarbij weer onontbeerlijk om te kunnen beslissen welke luchtontvochtiger de beste is. We hadden er eentje nodig voor onze Duitse kelder. Er zit verwarming in en de ramen kunnen ook open, maar vooral in de zomer is en blijft het heel vochtig. Het komt gewoon via de muur naar binnen. Dat is niet erg fris en ook tamelijk ongezond, dus vandaar dat dit apparaat hoognodig moest worden aangeschaft.Welke specificaties zijn belangrijk voor de luchtontvochtiger?

Het belangrijkste eerst: de specificaties van ontvochtigers worden opgegeven in het bereik waarin ze het beste functioneren. Bij ALLEMAAL. Helaas zijn de omstandigheden waarin ze het beste functioneren niet realistisch. Zo worden bijvoorbeeld gezegd:  16 liter ontvochtiging per dag!!. Maar dan blijkt dat dit gemeten is bij een temperatuur van 28-30 graden en een luchtvochtigheid van 80%.

In de praktijk zal het bij de meeste mensen in de ruimte waar ze het ding willen gebruiken never nooit niet 28-30 graden zijn. Zodra de temperatuur daalt, kakt de prestatie hard in. Bij 14-15 graden houd je misschien effectief de helft van de opgegeven capaciteit over.
Daarom:
KOOP ALTIJD een hogere capaciteit dan je nodig denkt te hebben, ongeacht welke luchtontvochtiger je kiest. Qua energieverbruik maakt het niet uit of je nu een 150 Watt apparaat hebt die 8 uur per dag moet draaien of een 300 Watt apparaat die dus maar 4 uur hoeft te werken. Overcapaciteit = goed!

Features waar Dave verder op heeft gelet:

  • Apparaat moet zichzelf uitzetten bij ingestelde luchtvochtigheid;
  • Luchtvochtigheid moet makkelijk in te stellen zijn;
  • Apparaat moet na stroomuitval zijn instellingen onthouden hebben (kun je hem eventueel ook met een timer gebruiken);
  • Geen overbodige filters die je bij moet kopen. Als er een filter bij zit, dan moet ie uitwasbaar zijn. Bovendien zit je later misschien met het feit dat de juiste soort filter niet meer verkrijgbaar is.
  • Daarna reviews lezen “welke luchtontvochtiger is de beste” en de beste prijs/prestatie uitzoeken die qua capaciteit en features overeenkomt met wat je wilt;
  • Koop dus vooral geen te goedkoop en onderbemeten prutsapparaat.

Welke luchtontvochtiger is de beste voor ons?

We hebben de luchtontvochtiger Comfee DG-30POWER gekocht, via Amazon. Die kon al die bovenstaande dingen. De eerste twee weken heeft ie als een dolle staan draaien, non-stop, om al het vocht eruit te krijgen. Ik denk dat er in die tijd zo’n 25 a 30 liter is afgevoerd. Het rook gelijk ook een stuk frisser.
Het ding heeft een opvangbak  en als ie vol is, schakelt ie uit. Dan gooi je het water weg en hij kan er weer tegenaan. Dat water is trouwens heel zuiver, geheel zonder kalk, en daarom heel geschikt voor een stoomstrijkijzer.

Vriend Slurpie is een fijne luchtontvochtiger en ik verheug me al op gebruik in de zomer. Bij heet weer blijft het altijd al koeler in de kelder, en als het niet meer zo vochtig is, dan wordt het nog aangenamer!

Heb je ook ervaring met een luchtontvochtiger?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Een gedachte over “Welke luchtontvochtiger is de beste? Oftewel: de Slurpie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *