Wat zit er in onze duitse kelder?

Toen Dave en ik op zoek waren naar een huis in Duitsland hadden we de voorkeur voor eentje met kelder. Nou is dat niet moeilijk want vooral de oudere duitse huizen hebben altijd een degelijke duitse kelder. Tot aan de jaren 80 ongeveer werden huizen zo goed als altijd gebouwd met kelder, veel meer dan in Nederland. En dan hebben we het over een volledige woonlaag, met vloer, daglicht en waar je in kunt staan. Het huis is dan meestal iets verhoogd, het onze ook, zodat je nog raampjes hebt in de kelder, die open kunnen.
Heel handig dus en inmiddels zijn we volkomen verpest met onze superruime duitse kelder!
Nederlandse bezoekers staan altijd paf van de hoeveelheid ruimte die daarin zit. Het zijn ook 7 kamers, verdeeld over het hele oppervlak van het oorspronkelijke huis (later is er aangebouwd) en heeft ook een soortgelijke indeling. Ik ga het eens even showen, ja met rotzooi en al. haha
FOLLOW ME!!!
duitse kelder trap

Een vaste trap naar beneden, ja met trapmatjes die op de nominatie staam om vervangen te worden, haast ik mij te zeggen. Rechts een wandje met schoonmetselwerk, ook omhoog richting boven. Ik haat gele bakstenen binnenshuis dus dat hebben we geverfd. Dat scheelde echt gelijk een heleboel. Dat smeedwerk is oubollig maar vooral ook retro!
Dan komen wij aan in de hal van de kelder, de Kellerdiele!

duitse kelder

Daarin staat een grote vrieskist, door de vorige bewoners achtergelaten. Prima! Met een reserve-koelkast ernaast maar die staat standaard niet aan. Alleen voor feessies en partijen.
Op dat kastje aan de wand staan schoonmaakproducten, met keukenrol en plastic zakjes. Op deze vloer vindt namelijk op regelmatige basis een bloedbad plaats, van binnen gesleepte prooi, waarbij de resten dan vrolijk blijven liggen. Als zich er ooit nog eens een CSI team op stort, zal het feestelijk oplichten met luminol.

fleur eten

Onder de trap staan de poezenbrokjes, meestal in drie smaakjes. Maar door die Luckycat komen we niet heen. De poezen hebben besloten dat dat de potpourri van de kattenbrokjes is: uitsluitend voor decoratie. 😛
En wat bevindt zich achter deze deur??

oliehok

Yes –  ook geheel volgens traditie – een oliegestookte ketel, een echte Viessmann! Het is een enorm ding, in zijn eigen hok, met 3 grote olievaten erbij. Daarin kan in totaal 4500 liter olie en daar doe je dan wel een tijdje mee. Het is de kunst om de olie voordelig in te kopen, als de prijs laag staat. In februari van dit jaar is dat gelukt, maar evengoed, als je hem vol wilt gooien wordt het toch nog prijzig. Maar we kunnen weer vooruit.

viessmann

Die lapjes liggen erbij zodat Dave af en toe kan meten hoeveel er nog in zit, ja met een meetstok. In de zomer verbruiken we bijna niks, alleen voor warm water, maar in de winter kan het hard gaan.

natte cel

Nieuwe ruimte: het washok! Hier is ook de deur naar buiten, die komt aan de zijkant uit. Hierin ook de hoofdingang voor de poezen. Dat luikje is altijd open. We hebben inmiddels ook geen kattenbakken meer, want ze doen het buiten. Bij de buren vrees ik, maar die vinden dat niet erg. Ze hebben nu geen last meer van woelmuizen in hun gazon…

Op de foto linksonder zie je een deur, die gaat naar weer een ruimte. Dat was een soort kantoortje. Daar hebben we nu de droger staan, slurf kan naar buiten, en het archief van de administratie van de shops. Je moet het 7 jaar bewaren van de belastingdienst en dan jongt het aardig aan. In januari van elk jaar gooien we de oudste weg.
Dit is ook een handige plek om al die taarten voor je verjaardag koel te laten staan. Hier kunnen de poezen namelijk niet bij en het is vrij koel.

drooghok

Weer terug naar de Kellerdiele. Daar is namelijk nog een Abstellraum, dat is de deur links van de vrieskist. Ja voor als je dacht dat je je zooi nog niet kwijt kan, dan is er nog een hok voor de Überrotzooi. Verf, resten tapijt, gereedschap, poezen reismandjes.

abstellraum

Roos stond er natuurlijk weer bij de koekeloeren want deze deur zit normaliter dicht. Er is hier ook van alles blijven staan van de vorige bewoners, en wat we dus nog steeds niet hebben opgeruimd. Er zitten wel aparte dingen bij..

duitse kelder sleutels

Een volkomen retro blik, inhoud unknown, naast de insectenspray, met sleutels waarvan we geen idee hebben waar die op horen.
Maar we vonden in dit rek ook een stoomreiniger en die gebruiken we regelmatig.

Een duitse kelder heeft een Partykeller!

Dan naar de HOOFDRUIMTE van de kelder, die is zo’n 5 x 6 meter denk ik, en daar zit NATUURLIJK een gemetseld barretje in! Dat is voor als de kelder tot Partykeller wordt omgebouwd, dat heeft elke zichzelf respecterende duitser, voor verjaardagen enzo. Bij ons nog niet in die hoedanigheid in gebruik geweest. Hier zit verwarming in en in de winter gebruiken we dat ook.
Hier dus nog meer zooi, kerstspullen rechtsboven. Er is ook nog een grote antieke linnenkast, nog net rechts te zien.
Nu met al die regen is de kelder wel heel vochtig, je kunt dat ook zien aan de wand.

partykeller

En dan zijn we er BIJNA doorheen. Er is namelijk ook nog een slaapkamer, zo’n 3 x 3,5 denk ik. Hier kom je via de ruimte hierboven, rechts op de foto zie je nog net een deurpost.
Als de temperaturen boven de 30 graden komen, dan is het hier heerlijk koel slapen.
Deze foto is ook met de groothoeklens genomen, dus hij lijkt reusachtig.

snurkhok

Dit raampje en de raampjes in de hoofdruimte kun je goed tegen elkaar open zetten, dan waait het lekker door.
Nou we zijn rond! Het hebben van zo’n kelder is echt een mixed blessing. Je moet niks per se opruimen, ja als een hoarder bent geworden. Maar gelukkig zal dat nooit gebeuren, dankzij Dave’s genetisch materiaal.
Als je nog vragen hebt, dan ben ik benieuwd!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

14 gedachten over “Wat zit er in onze duitse kelder?

  1. Dank je! Ja het is echt heel ruim. Het frappante is dat die ruimte niet eens meetelt bij de verkoop van het huis. Dat wil zeggen, dan wordt dat als “Nutzfläche” aangeduid, en dus geen “Wohnfläche”.

   1. Armande, ben gewoon jalours…ruimte genoeg…zou ik ook wel van kunnen genieten, en weet je dat bij “ons” zelfs de zolder, waar geen vloer is en waar je niet rechtop kunt staan(er is zelfs geen trap om er te geraken 😉 ) , wordt beschouwd als “leefruimte” en dus moet je ook daarvoor taxes betalen…geniet van je “kelder” zou ik zeggen…

 1. Wij zijn vorig jaar overgestapt op gas ipv stookolie. De ketel was nl al flink oud, het warme water kwam van een elektrische boiler die kapot ging , we kookten op flessengas. Dus het steeds moeten kijken of er nog olie was herken ik, alleen zat (zit want niet verwijderd) bij ons de tank begraven in de voortuin. Vaak vergeten om op tijd te kijken of er nog olie was en dan is het ineens koud in huis, o ja olie op. Zit er bij jullie ook een prijsverschil tussen meer of minder dan 2000 liter?

  1. Ja dat wordt voordeliger vanaf de eerste 1000 liter. Meestal proberen we zo uit te mikken dat we samen met de buren bestellen. Dan is het 5000 samen bijvoorbeeld en dat scheelt toch weer.
   Hier ligt sinds 3 jaar ofzo pas gas in de straat. Als we dat zouden willen gebruiken, moet je eerst op eigen kosten leidingen laten aanleggen vanaf de straat. Dus laat maar dan.

   1. Dan is het idd. een heel ander verhaal , bij ons zaten de leidingen al tot in het huis, incl. een oude meter. De vorige eigenaar wilde geen gas ivm een familielid dat overleden was door iets met gas (lekke leiding / verkeerd afgestelde boiler ??) en dan snap ik niet waarom ze toch op gas kookten (fles stond buiten, slang door de muur). Volgens mij heeft iedereen hier in de straat al lang gas. En hier is dus Vlaanderen.

    1. Nou dat is wel heel straf ja! Ik dacht dat gas uit flessen niet hetzelfde werkt als gas via leidingen, omdat die in flessen vloeibaar wordt opgeslagen? Met gas en olie moet je altijd oppassen. Hier komt ook elk jaar de schoorsteenveger, dat is verplicht.

     1. De gaskookplaat kon aangepast worden aan het nieuwe gas uit de leidingen ipv uit een gasfles door de “spuitmondjes” te verwisselen. Het is wel fijn zo, geen warm water dat opraakt, geen gas dat ineens op is (op die flessen zit geen metertje) , geen stookolie die ineens weer bijgevuld moet worden en minder lawaai van de brander van de ketel . Schoorsteenveger en controle vd ketel elk jaar en om de zoveel jaar controle van de tank verplicht.

  1. Het zijn inderdaad voornamelijk de oudere huizen die kelders hebben. Maar een vriend van ons heeft recentelijk een huis laten bouwen in Hürth bij Keulen, en daar zit ook een kelder onder. Omdat het toch de meest voordelige manier is om meer woonoppervlak aan je huis toe te voegen. En dat is natuurlijk zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *