Kies je niche voor je webshop of blog

Kies je niche voor je webshop, dat wil zeggen, maak een duidelijke keuze voor jouw specifieke handel. Het internet is groot en er zijn al heel veel webshops natuurlijk. Dat wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor die van jou. Maar je maakt meer kans als je je niche met zorg kiest. Het belangrijkste daarbij is dat je het niet te ruim neemt. Je kunt beter een specifieke keuze voor bepaalde produkten maken, dan dat je probeert een veel te grote markt te bedienen. Dat voelt misschien alsof je jezelf dan beperkt, maar een duidelijk omlijnde keuze voor je shop vergroot juist je kansen.
Voorbeeldje. Stel, je wilt je zelfgemaakte keramieken voorwerpen verkopen. Dat is op zich al een duidelijke groep objecten, maar toch nog heel veel. Allerlei soorten servies vallen eronder, naambordjes, figuurtjes, allemaal dingen die van keramiek gemaakt kunnen worden.
In dit voorbeeld kan het handig zijn om je te richten op een specifieke soort keramiek. Dan kies je natuurlijk iets wat je voorkeur heeft, waar je goed in bent en waar je veel ervaring in hebt. Bijvoorbeeld: figuurtjes. Dan kun je ook nog kiezen om dat verder te verfijnen en je in eerste instantie te richten op – ik noem maar wat – alleen dierfiguren.

Hier kan je diverse dingen mee maken en het is ook beter te hanteren voor je marketing. Om goed te ranken bij google is het gemakkelijker om te scoren met iets specifieks dan met een heel breed woord. Om met alleen het woord “keramiek” op de eerste pagina bij google te komen is zo’n beetje onbegonnen werk, in elk geval voor een beginner. Maar met “keramiek dieren” wordt de groep al iets kleiner. Ook kan het handig zijn om je te richten op bijvoorbeeld “keramiek kadootjes”, of kinderboerderij verzameling”.
Je kunt je ook richten op gepersonaliseerde kadootjes, keramiek bordjes met naam bijvoorbeeld. Dat is leuk als kraamkadootje.
Dan heb je je eigen niche, oftewel: nis.

Kies je niche met bloggen

Datzelfde geldt eigenlijk voor een weblog. Het starten van een weblog is eenvoudig, maar om een publiek voor je blog te kweken, dat is ook een klus. Wat voor soort mensen gaan je blog lezen? Met wie in gedachten schrijf je je blog? Voor heel veel relevante informatie over het starten van weblog kan ik je blogtrommel.com aanbevelen.
Nou kan ik mezelf mijn eigen advies voorschotelen. Kies je niche geldt ook voor mijn blog. Ik ben er namelijk nog niet goed uit welke kant ik op zal gaan. Het vinden van mijn eigen kader is me tot nu toe nog niet helemaal gelukt, ik zwalk diverse kanten op. Ik gun mezelf ook nog wat zoektijd want in deze vorm bestaat de site nog maar een dikke maand.
Oorspronkelijk was armande.net alleen een content-site, opgericht in 2005. Het ging in eerste instantie uitsluitend over het starten van een webshop, en later kwamen daar creatieve tips bij over het maken van sieraden, nu Kralenkwarts blog . En om alleen over het starten van een webshop te schrijven vind ik zelf een beetje saai.

Dus nu overweeg ik om er een “lifestyleblog van de kickass vijftigplusser” of iets dergelijks van te maken. Het woord lifestyle schijnt bij uitstek bij bloggers te horen, maar ik vind het een vaag woord. Heb ik een lifestyle? Ja vast en zeker wel, maar het woord impliceert iets vermoeiend hips. Iemand die elke dag kekke outfits draagt en dan op het meest populaire terrasje gaat lunzen met haar fashionista vriendinnen die gelijk hun eten instagrammen. That’s not me. Nu niet en eigenlijk nooit geweest.
Kortom, ik broei er nog even op, terwijl ik dit blog verder vol schrijf met onderwerpen die me interesseren en waar ik wat over te melden heb.
Heb jij suggesties voor me? Daar ben ik heel benieuwd naar!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

13 gedachten over “Kies je niche voor je webshop of blog

 1. Hoi Armande, Is het misschien een idee om over het leven van een webshop eigenaar te schrijven. 🙂

  Over de dingen van de dag, de bestellingen die er gedaan worden (zonder namen erbij te noemen natuurlijk) en over alles wat erbij komt kijken.
  Ook bv als je zelf nieuwe bestellingen binnenkrijgt. Met grote “kwijl” foto’s erbij natuurlijk. 😀

  1. Nou als ik wat bijzonders heb, zal ik er zeker verslag van doen. Maar over het algemeen zijn mijn dagen niet zoooo spannend hoor. Kralen komen erin en kralen gaat eruit. Maar een leuke oogst zal ik zeker vastleggen!

     1. Ja je hebt gelijk, ik zal het in gedachten houden. Per slot van rekening is “unboxing” ook een ding, weer een hele andere tak van sport in de blogwereld! 😛

 2. mennnnn jij hebt echt wel genoeg om over te schrijven! Het “doorsnee” leven van de op kralen verzotte Nederlandse die in het Duitse deel van de wereld is gaan wonen… Jouw beschrijvingen van boodschappen doen hier en daar is hilarisch! You go!

  1. HEHEHE! 😀 Nou dank je! Ik denk ook wel genoeg onderwerpen te hebben, maar dan vind ik (lees: dat lees ik elders) dat het geordender zou moeten zijn. Maar misschien dekt de lifestyle titel dan toch de lading, maar gewoon iets chaotischer dan de gemiddelde blogger.
   Kralologe, dat is ook een mooie titel. 😛

 3. Ik had een niche blog en een persoonlijke mama-blog met creatieve uitspattingen…
  Ze zijn toevalling deze weeg gemerged tot één.

  Ik ben dus omni-blogger.
  Ik las eens ergens dat de action ook alles heeft in zijn winkel en ook succes heeft…
  Of ik het nu leuk vind om met de action vergeleken te worden, daar ben ik nog niet uit! 😉

  1. haha, maar dan is dat dus jouw niche! De creatieve mama-dingen en alles daar omheen. Dat is toch weer duidelijk anders dan alleen een mama-blog.

   Deze blog hinkt ook nog steeds op 3 poten eigenlijk: webshopperige dingen, kralen/sieraden en het wonen in Duitsland. Dat laatste krijgt nu meer gewicht omdat ik merk dat daar de meeste respons op komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *