Webwinkel beginnen? 5 valkuilen!

webwinkel beginnen

Een webwinkel beginnen lijkt veel mensen een leuk idee, al was het alleen maar omdat “dat zo makkelijk geld verdienen is”. Tenminste, zo wordt het vaak gebracht maar dat is al één misvatting.
De grote vraag is: waar begin je en welke valkuilen moet je vermijden? Met gezond verstand kom je een heel eind. Hieronder vind je de meest voorkomende fouten die startende webwinkeliers maken.

1. Geen plan of budget
Je komt nergens zonder plan. Wat is je doelstelling met je onderneming? Want dat is een webwinkel natuurlijk. Wil je ermee groeien tot een groot bedrijf? Of hou je het liever klein zodat je wat kunt bij verdienen?
Als je dit van te voren helder hebt, dan kun je je daarop instellen.  Het schrijven van een ondernemingsplan is geen overbodige luxe.
Daarbij, hoeveel mag je nieuwe bedrijf kosten? Hoeveel heb je nodig om je webwinkel op te starten? Je hebt natuurlijk voorraad nodig, maar ook hosting en software of een pakket voor de daadwerkelijke shop.

2. Willekeurige handel
Er zijn veel mensen die wel plannen voor een webwinkel beginnen maar geen idee hebben wat ze willen gaan verkopen. Dit is de verkeerde insteek. Er zijn maar weinig mensen die handel om de handel kunnen wegzetten en als je daar goed in bent, dan kun je waarschijnlijk beter op de markt gaan staan. Bovendien, het idee van het beroemde gat in de markt wordt ook overschat.
Het beste is om te verkopen wat je kent, wat je leuk vindt, waar je enthousiast van wordt. Het grote voordeel van internet is dat je je eigen niche kunt creëren en dat je iets waar in principe maar een kleine doelgroep voor is, kunt verkopen over een groot gebied waardoor het toch financieel haalbaar of zelfs interessant wordt.

3. Snel rijk worden
Het get rich quick scheme of andere pyramide-achtige constructies zijn een hardnekkig misverstand. Er is niks extra snel aan internethandel. Omdat je geen gewone winkel hebt en je klanten jou dus niet persoonlijk kennen, is het moeilijker om een band met ze op te bouwen. En die vertrouwensband ppbouwen kost tijd en aandacht. Dus zet het snelle geld maar uit je hoofd.
Op internet is alles gratis
Voor niks gaat de zon op en dat geldt internet ook. Natuurlijk kun je met bijvoorbeeld gratis webhosting je webwinkel beginnen maar voor deze vorm van gratis betaal je op een andere manier. Het kan zijn dat je gratis webshop technische beperkingen heeft, of bijv. toch reclame ergens in een hoekje. Dat staat niet professioneel. Lees hier meer over de vormgeving van je webshop.
Als je dus verwacht dat je op internet van niets iets kunt maken kom je bedrogen uit. Aan een succesvolle internet-onderneming gaat wel degelijk een financiële investering vooraf. En een behoorlijke inspanning.

5. Te snel opgeven
Zoals ook onder punt 3. gezegd, een succesvolle webwinkel opbouwen kost tijd en energie. Bereid je dus voor op een flinke portie geduld en volharding. Het beginnetje maken is het moeilijkst, tot je een eigen klantenkring hebt opgebouwd. Wees zuinig op je klanten, stuur ze geregeld een nieuwsbrief en zet ze in het zonnetje. Zij zijn degenen die anderen vertellen over jouw leuke shop en zodoende creëer je groei.
Als je deze misverstanden weet te vermijden, ben je al een heel eind. Geloof in jezelf, wees eigenwijs en manifesteer je bedrijf op internet en in de echte wereld!

Als je eenmaal een online shop hebt… lees hier meer over de nadelen van een webshop.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *