Wat zijn de nadelen van een webshop?

nadelen van een webshop

Bijna niks natuurlijk, maar als ik er even over nadenk, kan ik toch een paar nadelen van een webshop bedenken. 😀

Allereerst: elektronica

Je webshop is natuurlijk geheel en al opgebouwd met elektronica. Ergens staat een serverpark waar jouw webshop draait en daar kunnen dingen fout gaan. Als het goed is, heb je ook een goeie hoster die je uit de brand helpt als er iets mis is gegaan. Wij hebben 24/7 managed hosting en dat hebben we ook wel eens nodig gehad. Want als er iets vast loopt, dan is dat altijd op vrijdagavond om half 11.
De webwinkel zelf is geheel opgebouwd uit computerige taal – bekend onder de kreet “code” – en dat kan ook een nagel aan je doodskist zijn. Voor Kralenkwarts hadden wij vroeger heel simpele shop software en dat was heerlijk. Heel overzichtelijk en we konden het meeste zelf doen, ik word er gewoon nostalgisch van. Omdat het moest (van Google), hebben we vorig jaar de webshop verhuist naar een nieuw systeem: Magento. Helemaal fris, nieuw en responsive maar tjokvol met code die we zelf niet snappen.
Het is net zoiets als met auto’s: bij een oude auto kan je zelf een koplamp verwisselen, bij een nieuwe auto heeft een monteur er 2,5 uur voor nodig.

Voorraadbeheer

Het lastige (en fijne) aan voorraad is dat het op raakt. Het bijhouden en op tijd bestellen van nieuwe artikelen is een klus waar ik van te voren niet zo bij stil had gestaan. Soms denk ik van een bepaald product nog ruim voldoende te hebben, iets wat al 6 maanden op voorraad ligt, en ineens is het binnen 2 dagen uitverkocht.
Of een klant wil meer van bepaalde kralen hebben die bijna op zijn. Soms heb ik die kralen jaren geleden gekocht en geen flauw idee meer waar het vandaan kwam.
Ik heb in elk geval nooit de shop dusdanig op voorraad als ik had willen hebben. En dan bof ik nog dat mijn soort handel niet seizoengevoelig is, er zijn geen winter- en zomerkralen.

Verzendproblemen

Verzendproblemen vallen ook onder de nadelen van een webwinkel want je moet nu eenmaal de bestelling verzenden. Meestal gaat het goed met de bubbeltjesenveloppen maar er raakt er wel eens eentje kwijt, of vertraagd. Bestellingen die helemaal niet aankomen, verzenden we natuurlijk opnieuw.
Bij Steinperlenwelt versturen we alles in verzekerde pakketjes (één van de verschillen tussen een Duitse en een Nederlandse webshop) dus daar gaat het meestal goed. Maar laatst had ik toch aanleiding tot een vloekje: iemand had een grote bestelling gedaan en onder rembours besteld. Prima, ik inpakken en opsturen. Dat kwam terug als geweigerd. En de klant liet taal noch teken van zich horen. Dat is dus balen van het werk: inpakken en daarna alles weer uitpakken en de kosten van 3,90 verzendkosten + 6,90 voor de rembourskosten die ik gewoon kwijt ben.
Gelukkig zijn dit soort dingen een uitzondering. De meesten van onze klanten zijn hartstikke lief!

Wat lijkt jou een nadeel aan een webshop?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

4 gedachten over “Wat zijn de nadelen van een webshop?

  1. Wij hadden en winkel en een webshop. Voor grote spullen bijvoorbeeld een gitaar ging mijn man naar de dealer en haalde het dan op, kleine spullen pakten wij vaak uit de winkel. Ik zou ook wel naast mijn blog een webshop willen maar dan moet het een vrij uniek product zijn zoals die van jou.
    Het is inderdaad waar, hoe geavanceerder iets is, hoe lastiger het is als er problemen voor doen. Zoals met auto’s inderdaad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *