Kerstkaarten maken met aardappelstempels, lekker snel

Nee ik vind het niet te vroeg om over kerstkaarten na te denken! Als je je eigen kerstkaarten wilt maken, dan is het juist wel fijn om bijtijds te beginnen. Dan zit je niet zo te stressen als Sinterklaas eenmaal voorbij is. Dan zeg je tegen een vriendin met vlekken in de nek van het knutselen: “ik heb al mijn kerstkaarten al klaar”. Met een sereen gezichtje.¬† ūüėõ
Bovendien is het nu een fijne tijd van het jaar om alvast wat voor kerst te knutselen.
Desalniettemin ben ik een groot voorstander van het SNEL maken van kerstkaarten! Meestal moet je toch wel wat productie draaien en dat betekent voor mij dat ik elke kaart borduren gewoon teveel werk vind.  Daarom heb ik de gouwe tip: kerstkaarten maken met aardappelstempels. Heel gemakkelijk en iedereen heeft wel een aardappel in huis.
Wat heb je nodig?
– 1 aardappel
– plakkaatverf
– een glitterstift in goud of zilver
– gekleurde kaarten
– een aardappelschilmesje en een potlood
– penseel of kwastje

Kerstkaarten maken met aardappelstempels

Het thema van deze kerstkaart is kerstboompjes in het bos. Met een driehoek heb je al snel een gestileerde kerstboom, en een driehoek valt gemakkelijk te snijden.
Snij een aardappel doormidden en teken op de binnenkant een driehoek.

aardappelstempel2

Die driehoek snij je een halve centimeter in met het mesje. Daarna snij je vanaf de zijkant een plakje van de aardappel af zodat je de driehoek uitspaart. De stempel op de foto is rond maar je snapt wat ik bedoel.

stempelkaart-maken3

Zet de stempel dan een half uurtje op een stukje keukenrol zodat het meeste vocht daar in trekt.

Pak je kaarten en zorg dat je een stuk tafel vrij hebt om de kaarten neer te leggen om te drogen. Ik heb donkere kaarten genomen en daarop staat een lichte kleur mooi. Ik heb groen en wit gemengd op een schoteltje en niet al te precies. Neem een kwastje en penseel de verf op de stempel. Dat gaat beter dan de stempel direct in de verf te dopen. Dat wordt dik en knoeierig.

kaarten-maken-verf4
Zet de driehoek ergens op het papier, rechtop. Stempel hem daarna direct nog een keer, niet ernaast, maar ergens anders op de kaart. Smeer dan de driehoek weer in en herhaal dit proces tot je ongeveer 12 boompjes hebt. Het zijn happy trees dus ze hebben allemaal een friend. Zet ze niet symmetrisch neer, dat doet het bos ook niet. Wel steeds rechtop, anders worden het dronken boompjes. Laat een paar overlappen zodat het een bos lijkt. Als er één stempel niet helemaal gelukt is, kun je dat op die manier ook  nog lekker verhullen.

Leg je kaart weg op een vlakke ondergrond zodat de verf kan drogen.
Stempel in één keer door tot je alle kaarten hebt gehad. Het is namelijk een one-way stempel en als de aardappel eenmaal is opgedroogd, kun je er niks meer mee.

kerstkaarten maken met aardappelstempels

Fase 2  van aardappel-kerstkaarten maken

Alleen de stempels is een beetje grof, je hebt wat verfijning nodig. Daar komt de glitterstift om de hoek kijken! Daar maak je sterretjes aan de hemel mee, en eventueel één grote ster van Bethlehem.  Onderop schrijf je je kerstboodschap en klaar ben je!
Met aardappelstempels kun je ook mooie kadoverpakking maken.

kerstkaarten-maken7
Als je je afvraagt waarom er op elke foto de URL staat, dat is omdat deze foto’s¬†meer dan 10 jaar geleden zijn gemaakt en toen dacht ik nog dat dat nodig was.

~*~ klik hier voor een andere stijl snel kerstkaarten maken ~*~
en
~*~ last minute kerstkaarten maken ~*~

5 gedachten over “Kerstkaarten maken met aardappelstempels, lekker snel

  1. Wat leuk is dit, krijg er nostalgische gevoelens bij. Ik vind het ook best “kunstig” om te zien. Met een sereen gezichtje, hahaha.. ik zie dat al helemaal voor mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *