Wat is het nut van social media? Mot het?

Ja wat is eigenlijk het nut van social media? Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je kent de meeste social media natuurlijk wel: Facebook en twitter zijn het meest bekend. En dan heb je ook nog  instagram, pinterest en google+. Het is een leuke manier om foto’s, nieuws en meningen te delen met de rest van de wereld. Vooral als je mooie creaties hebt gemaakt, is dit het ideale medium om er de aandacht op te vestigen. Plaatjes spreken altijd direct aan, beter dan een lap met tekst. Je kunt op deze manier meer belangstelling genereren voor je webshop.  Je kunt je social media accounts privé gebruiken, maar ook zakelijk. Soms kan dat door elkaar, bij twitter en pinterest bijvoorbeeld gaat dat prima.

Het nut van social media is natuurlijk om nieuwe bezoekers en liefst ook klanten te werven. Er zijn inmiddels best veel soorten social media. Snapchat heb ik nog niet eens genoemd, maar volgens mij ben ik daar te oud voor. 😉 Dat is ook gelijk de valkuil want het kost behoorlijk veel tijd om alle sociale media goed te doen. Natuurlijk kun je een nieuw product op alle sociale media delen maar het pakt soms net anders uit.
Daarom adviseer ik je, zeker als beginner, om je op 1 tot maximaal 3 social media te concentreren en die goed te doen. Dat is beter dan alles half. Ik heb zelf ook bepaalde voorkeuren, namelijk Facebook, instagram en pinterest. Twitter spreekt mij niet aan en aan google+ erger ik me dood. Zo gebruikersonvriendelijk! Dus ik heb deze keuzes gemaakt. De één is niet per definitie beter dan de andere, al denk ik niet dat je Facebook over kunt slaan. Dat is toch de grootste.

Facebook fanpage aanmaken

Bij Facebook kun je het beste een eigen fanpage aanmaken voor je webshop. Voor armande.net heb ik ook een eigen pagina (komt allen!). Berichten van de fanpage kun je vervolgens delen met je privé pagina (wel instellen op “openbaar” zodat iedereen het kan lezen). Het is niet moeilijk en het is gratis.
Je kunt je eigen pagina aanmaken door op het witte driehoekje helemaal rechtsboven te klikken. Dan rolt er een menuutje omlaag en daar zie je de link “pagina aanmaken”.

nut van social media

Okay, dan heb je een pagina, maar daar moeten natuurlijk wel bezoekers op komen!
Je kunt het beste beginnen met je eigen vrienden op je privé Facebook account. Een aantal daarvan (familie & vrienden) wil vast wel fan worden en dan heb je alvast een beginnetje. Vraag hen ook om je nieuwe fanpage te delen met hun vriendenkring.
Maak een Facebookknop op je website, dan kunnen bezoekers je gemakkelijk vinden. Het werven van fans gaat langzaam. Er lijken truuks voor te zijn maar dat is vaak een lege dop. Je hebt niet veel aan handenvol zogenaamde fans uit India die toch nooit wat kopen.
Je kunt overwegen om een betaalde Facebook campagne in te stellen. Dat levert daadwerkelijk nieuwe fans op, tegen een prijs. De uitleg daarvan is weer een verhaal op zich. En zo gebruikersvriendelijk vind ik FB ook niet in die dingen! Maar goed, al scheldend kom ik er meestal wel doorheen. 😉

Heb je nog vragen, stel ze hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *