Wat is SEO?

Een hele goeie vraag, eentje waar je wel iets van moet weten als je een webwinkel hebt. SEO staat voor Search Engine Optimization. Het is dus optimering voor zoekmachines en dan hebben we het eigenlijk exclusief over Google. Daarin moet je gevonden worden om succesvol te zijn met je webwinkel. Het is eigenlijk een ongewenste situatie want door deze monopolie-positie heeft Google heeft veel macht.

Verder worden de zoekmachines van yahoo, bing of duckduckgo ook geregeld gebruikt. Deze laatste is een zoekmachine die je gegevens niet bijhoudt, dit zorgt voor een stuk anonimiteit bij het informatie zoeken online. Maar Google is nu eenmaal een gegeven als het erom gaat om gevonden te worden.
SEO is een heel ingewikkeld verhaal, waar ook heel veel artikelen over te vinden zijn, maar ik heb dan al snel last van de bomen en het bos. Bovendien verandert Google vaak de regels, dat wil zeggen de algoritmes hoe de zoekresultaten worden berekend. Dat gaat dan de wiskundige kant op, en dan gaat bij mij al snel het licht uit in de bovenkamer.
Maar ik weet dat Google veel belang hecht aan originele en duidelijke inhoud/tekst van een site, in het jargon heet dat “content”. Dat gaat om tekst en schrijven kan ik wel.

Checklist SEO

Ik heb een paar dingen waar ik me aan houdt bij het maken van een site. Dit zijn punten waarvan ik weet dat het belangrijk is, en waar ik zelf grip op heb. Dit is mijn lijstje:

  • Schrijf al je teksten zelf. Kopieer geen enkele zin van een ander, want dat kan gedetecteerd worden op de één of andere manier. Bovendien is het niet cool.
  • Maak kopjes in je tekst, zie hierboven.
  • Voeg relevante plaatjes toe aan je tekst, ook hier weer: alleen je eigen foto’s of een foto van site die je royalty free mag gebruiken, bijvoorbeeld Pixabay.
  • Geef de plaatjes een “alt tag”. Dit vindt je ergens in het menu van de sitebuilder of software. Dit is een korte uitleg (2 a 3 woorden) die Google vertelt wat er op het plaatje te zien is.
  • Maak interne links. Link naar een andere pagina van je site. Zie het puntje hieronder als voorbeeld.
  • Gebruik social media, post links naar je nieuwe artikelen of blogs.
  • Probeer linkjes te krijgen van andere sites die goed ranken EN die inhoud hebben die relevant is voor jouw shop of blog. Gewoon stomweg een link uitwisselen met een andere site werkt niet meer tegenwoordig. Vroeger wel, maar tegenwoordig is het een afrader.
  • Participeren op een relevant forum is ook goeie manier om meer bekendheid te verkrijgen. Let wel op de forumregels, of je wel je link door mag geven.
  • Reageer op relevante blogs. Ook hier is het belangrijk om een inhoudelijke reactie te geven, en niet alleen je link te spammen. In de meeste gevallen mag je sowieso je link doorgeven, maar het is niet altijd een link waar je iets aan hebt.

Als engels geen probleem voor je is, lees dan hier meer over SEO.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + negentien =