Wonen in Duitsland

Dave en ik wonen nu dik 6 jaar in Goch, dus ik voel me wel enigszins een ervaringsdeskundige over het wonen in Duitsland! Het bevalt ons heel goed. Het is rustig wonen, je hebt veel meer huis voor je geld en we hebben gezellige buren.
Er zijn natuurlijk een paar dingen om aan te wennen in het begin en je zult je ook enigszins moeten aanpassen aan het wonen in Duitsland. Het spreken van de taal is een belangrijke voorwaarde, al hoeft dat bepaald niet perfect te zijn. Als je je maar een beetje verstaanbaar kunt maken. De Duitsers zijn zich er heel erg van bewust dat zij geen Nederlands spreken. En bovendien vinden de meeste Duitsers een Nederlands accent wel schattig. Het doet ze denken aan de vakantie denk ik!

Apfelkuchen & Torte

Sowieso is het belangrijk om je best te doen om te integreren in je nieuwe land. In Nederland verwachten we dat ook van buitenlanders dus voor ons in het buitenland geldt dat ook. Wij doen ook mee als er iets in de buurt of in het dorp wordt georganiseerd, lootjes kopen, bijdrage voor de pasgeboren baby in de Nachbarschaft, ja hoor.
Toen we hier een paar weken woonden, hebben we ook bij onze directe buren aangebeld op een zaterdagmiddag om ons voor te stellen. Dat werd enorm gewaardeerd! Blijkbaar verwachten ze dat niet van Nederlanders, en dat kan ook wel kloppen denk ik. We waren de hele middag zoet met maar drie bezoekjes, want overal was het van “kom binnen en hier heb je koffie en taart”.

torte-kuchen

Om goed te integreren is het belangrijk om het Kaffee und Kuchen proces goed te snappen. Dat is vaak een formele uitnodiging, een middag-vullend programma (nooit ’s avonds) waar je geacht wordt meerdere stukken taart te eten. Zeker een man moet zeker 2 stukken eten. 🙂 Voor mij is dat verder geen enkele uitdaging want ik lust altijd wel taart.
Er is ook een belangrijk verschil tussen de woorden “Torte” en “Kuchen”. Torte is gereserveerd voor hoge baksels met duidelijk veel room, zoals bijvoorbeeld een Sachtertorte, of Schwarzwalderkirsch. Alle andere soorten plattere baksels zijn Kuchen, dus ook appeltaart is Apfelkuchen (vele varianten mogelijk), klik hier voor een superlekker recept voor zo’n Apfelkuchen!
Bij een verjaarsvisite zijn er altijd meerdere taarten, zie plaatje van mijn verjaardag van een paar jaar geleden. Dit was voor zo’n 40 a 45 mensen als ik me goed herinner.
Hier staan dus 2 Torten op, die met chocola en die met cacao strooisel. De muffins met het briefje waren glutenvrij, als je je dat soms afvroeg.

In het dagelijks leven merk ik er niet veel van het wonen in Duitsland. Er zijn soms wel verrassingen met andere regelgeving, zoals bijvoorbeeld als er een stoep of fietspad in je straat wordt aangelegd. Maar verder mis ik ook niks Nederlands natuurlijk want binnen 10 minuten ben ik over de grens en kan ik even naar Hema of de Appie. In het weekend krijgen we een stapel huis-aan-huis bladen met reclame, en daar zit de bonusfolder van de Albert Heijn ook altijd bij.
Ik merk dat ik nog veel meer te vertellen heb over wonen in Duitsland – al was de info over de taart natuurlijk wel cruciaal – dus ik ga hier nog meer blogjes over schrijven! 😉

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

4 gedachten over “Wonen in Duitsland

 1. Hi Armande,

  I’ve tried translating it, but couldn’t.

  I really want to read your content. So’ I suggest you install and activate a good language translation
  plugin for visitors from elsewhere.

  Thank you.

  Francis

  1. Hi Francis, thank you! Yes I realize Dutch is a language not many people speak. 🙂 I will look into it, I wasn’t even aware there were plugins for translations.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *