Oh help, je Duitse straat krijgt een stoep en/of fietspad!

duitse straat

Stel, je bent naar Duitsland geëmigreerd met hele hebben en houwen. Je hebt lekker een huis in Duitsland gekocht, je hebt de eiken keuken, het schoonmetselwerk en gevlamde tegels eruit gewerkt. Dan komen er mannetjes IETS doen in de Duitse straat waar je woont: eerst wat opmeten en dan optioneel wat graven.
Je maakt je niet druk want ach, het is in de openbare ruimte he. Tot je hoort dat je buren zich er wel druk over maken en zich angstig afvragen of er soms een stoep of fietspad wordt aangelegd. “OOOH scheisse, dat wordt dokken!”
“Wut? Wat?”, zegt je Nederlands ingestelde hoofd! Betalen, waarvoor dan? Nou in Duitsland betaal je als huiseigenaar MEE als er een stoep of fietspad in je straat wordt aangelegd. Godzijdank hebben we daar geen persoonlijke ervaring mee. Er wordt een verdeelsleutel gehanteerd die bepaalt hoeveel je moet betalen. Dit is vooral op basis van het aantal meters dat je perceel zich uitstrekt langs de openbare weg. Het kan maar zo duizenden euro’s zijn.
In ons geval boffen wij en onze buren dat door onze Duitse straat ook de schoolbus diverse keren per dag heen en weer dendert. Dat wil dus zeggen dat de straat ook voor bestemmingen van algemeen nut wordt ingezet. Dat drukt de prijs.
Alle Duitse kinderen gaan trouwens met de schoolbus, niks niets fietsen. Logisch want er zijn niet overal fietspaden dus.Duitse straat
Eerste zijstraat aan de linkerkant van onze straat

Geultje graven, kabeltje trekken

Een paar weken begonnen er werkzaamheden in onze Duitse straat, het liep ons al dun  door de broek. Maar het werd al vrij snel duidelijk dat er hier om de elektriciteit ging. Sommige oudere huizen hebben nog bovenstroom, die leidingen die bovengronds naar het huis lopen. Die bedrading loopt voor ons huis langs. Onze stroom komt ondergronds binnen. Ik herinner me bovenstroom als iets van lang geleden in Nederland. Maar in dat soort dingen loopt Duitsland soms een beetje achter. Zie bovenste en onderste plaatje, daar zie je de palen op staan.

Ik vraag me trouwens af hoe vaak die straat nog open gebroken wordt. Vorig jaar is hier eindelijk gas in de straat aangelegd, niemand weet waarom. De oudere huizen hebben een oliegestookte ketel, dat ga je niet omgooien. Bovendien kost het duizenden euro’s alleen al om het gas van de straat naar je huis te laten aanleggen. De nieuwere huizen hebben allemaal modernere verwarming zoals een aardwarmtepomp. Dat zou ik ook doen als ik een nieuw huis liet bouwen.

Eerste zijstraat aan de rechterkant van onze straat.

De kans is klein dat er een stoep of fietspad wordt aangelegd in onze straat gelukkig, want het is niet echt een spannende straat. Op zich zou ik best graag met de honden over de stoep willen lopen, maar ik heb er geen duizenden euro’s voor over. Nu duiken we gewoon de berm in als er een auto aan komt. Het commando is “auto”  en dan sukkelen ze vanzelf het gras in.
Als je wel een stoep hebt (Bürgersteig” – leuk Duits woord), dan ben je in de winter ook verantwoordelijk voor het ijs- en sneeuwvrij houden van het deel dat grenst aan jouw grondstuk. Als iemand daar valt, ben je persoonlijk aansprakelijk. Ik weet niet zeker of dat in Nederland ook zo is? In Duitsland is de kans wel groter dat je ook daadwerkelijk aansprakelijk wordt gesteld.
Afijn, we zijn weer met de schrik vrij gekomen, met al dat gegraaf.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

6 gedachten over “Oh help, je Duitse straat krijgt een stoep en/of fietspad!

  1. Wat een verhelderend stukje! Fietsend door Duitsland (langs de Moezel tóp) verbazen we ons tijdens onze camper vakanties inderdaad regelmatig over de (on)logica in het wegdek. Voor de zekerheid toch ook maar een fietshelm aangeschaft. Die we meestal vergeten op te zetten (mijn man per ongeluk, ik bewust ;^)

  2. Wat een bijzondere regel dat je mee moet betalen… Ik denk dat je in NL officieel ook je eigen stoep moet schoonhouden, maar waarschijnlijk wordt dst hier wel iets minder streng nageleefd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *