Wanneer kleine hondjes helemaal niet schattig zijn!

In mijn vorige blog over een goed opgevoede hond had ik het  erover dat kleine hondjes vaak slechter opgevoed zijn dan grote honden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar vaak worden kleine hondjes voor hun schattigheidsfactor gekozen. Dan denken mensen dat de opvoeding zichzelf wel regelt. Maar het zijn toch gewoon honden. Kleine hondjes voelen zich ook een Rottweiler van binnen. Het gedrag is hetzelfde maar bij grote honden ziet het er veel bedreigender uit. En een grote bek brengt ook meer schade toe natuurlijk. Soms tillen de eigenaren van kleine hondjes op als ze een grote hond zien aankomen, maar daarmee versterk je ook de stress bij een hond. Bovendien vindt Tinka niks zo interessant als een opgetild hondje. Je kunt ook overwegen om een hondenwagen aan te schaffen, dan hoef je er niet mee te zeulen.
Alle honden moeten zich aan bepaalde grenzen houden. Het vergemakkelijkt ook de interactie met andere honden. Dat betekent niet dat honden kunstjes moeten kennen, maar gewone basisregels: nee, komen, los, wachten. En de mens is de baas van het voedsel.Agressie rondom voedsel: baknijd

Een hond kan bezitterig zijn over zijn voedsel, dan mag een ander er niet aan komen, ook het baasje niet. Dat heet baknijd, dan ontbloot de hond zijn tanden tegen diegene die hij als bedreiging ziet voor zijn voedsel. Dat is niet goed. Ook als het een klein hondje is, dan moet het niet zijn van “oh kijk ‘m nou met die tandjes”. Van binnen denkt de hond evengoed “OPZOUTEN met die arm of ik SCHEUR hem eraf!!”.
Het gedrag is heel moeilijk af te leren dus je kunt het beter corrigeren bij de eerste signalen. Het is belangrijk om je hond te laten wachten op zijn voer. Hij mag pas eten op het moment dat jij als baas het teken hebt gegeven. Dat is ook veel praktischer voor jezelf trouwens, dat je niet je nek breekt over je hond in de keuken.
Bij ons moeten de honden zitten en wachten tot we klaar zijn met het voer voorbereiden. Dan zetten we het neer en ze mogen er pas naar toe als we “toe maar” hebben gezegd.

kleine-hondjes

Op de foto zie je onze Maya (vooraan)  er ook nog bij staan, en Toby was toen op bezoek. Dan is het geen overbodige luxe dat ze allemaal op hun vaste plek zitten, en dan hebben wij een flink grote keuken. Maar het gaat er dus om dat je hond weet dat jij degene bent die het voer uitdeelt en bepaalt wanneer het gegeten mag worden. Je moet het ook kunnen afpakken, uit principe dan.
Het is trouwens gemakkelijk om een hond dit aan te leren. En helemaal gemakkelijk als je al een hond hebt die het goed doet. Maya was 11 jaar toen we haar kregen en die was dit niet gewend. Maar binnen een week deed ze gewoon mee met Tinka en Akkie.
Op de foto hieronder zie je 7  honden, die van hierboven met Daan de tekkel, Leo de labrador en Diede de witte herder, die allemaal braaf zitten te wachten op hun boterhammetje met worst.

kleine hondjes

Kleine hondjes die tussen mensen in komen

Dit draait ook om bezitterigheid: 2 mensen willen dichtbij elkaar komen, zoenen of knuffelen, en de hond komt ertussen. Dat betekent dat de hond de baas over je speelt. Bij een grote hond is het overduidelijk dat het ongewenst gedrag is, maar bij kleine hondjes kan het onterecht als schattig worden gezien.
De hond mag er niks mee doen als jij een ander iemand aanraakt. Dat moet de eigenaar gelijk corrigeren met een hard NEE en eventueel een por in de zij. Het heeft geen zin als een ander die correctie doet. Soms ziet de eigenaar niet in dat het een probleem is. Dan kan het van kwaad tot erger gaan, tot de hond iemand bijt en dan is het van “hoe kan dat nou?”. Het is trouwens niet zielig voor de hond om grenzen aan te geven.

Het draait dus allemaal om grenzen. Duidelijkheid en consequent zijn is het belangrijkste. Dat geldt voor alle honden, groot en klein.
Mensen ook trouwens.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

2 gedachten over “Wanneer kleine hondjes helemaal niet schattig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *