Lekkere kerstkoekjes bakken met marsepein: Weihnachtsplätzchen!

Het bakken van koekjes met kerst is een belangrijk onderdeel van de Duitse kersttraditie. Terwijl je als Nederlandse vrouw al blij bent als je je kerstdiner voor elkaar hebt, alle essentiële ingrediënten en ook het toiletpapier niet vergeten bent, moet je als Duitse huisvrouw ruim voor kerst aan het bakken slaan.
Dit hoort bij de Duitse adventstijd, en de koekjes worden bewaard voor het kerstbord. Het wat-bord? De weihnachtsteller! In de Duitse traditie krijg je op Heiligenabend (de 24e december) je kerstcadeaus EN je Weihnachtsteller. Mijn schoonmoeder doet dat ook altijd en deze traditie heb ik gelijk van ganser harte omarmd! Daarover later meer, zodra we ons kerstbord hebben ontvangen.

Maar ik wilde deze keer ook eens wat bakken en heb voor een lukraak recept gekozen:  kerstkoekjes bakken met marsepein. Alle ingrediënten heb ik bij supermarkt Netto gekocht want alle spullen om te bakken zijn voordeliger in Duitsland. De 200 gram rauwe marsepein kost 1,49 bij Netto bijvoorbeeld. De verpakking met versiersels (4 soorten) was 1,89. Backfee is een fijn merk.Recept kerstkoekjes bakken met marsepein

  • 500 gram meel
  • 250 gram boter
  • 150 gram suiker
  • 200 gram rauwe marsepein
  • 2 eieren
  • half zakje bakmeel (7,5 gram ongeveer)
  • Versierseltjes: ik had chocolade glazuur, geschaafde amandelen en strooiseltjes

Het is niet moeilijk om te maken:
Maak alvast de verpakking van de marsepein open en leg het klaar.
Meng het meel, suiker en bakmeel. Snij dan de boter in blokjes en kneed dit er doorheen, samen met de eieren.  Het wordt een vrij knoeierige boel.

Kneed vervolgens de marsepein erdoor, pluk dit in kleinere stukjes zodat het beter verdeelt. Uiteindelijk wordt het een kneedbaar en niet plakkerig deeg.
Laat dit minimaal een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een plak van ongeveer 5 mm dik. Steek er dan de koekjes uit. Als ik kekke kerstvormpjes in huis had gehad, zouden die het zijn geworden. Maar dat is duidelijk nog een gat in mijn keukeninventaris en ik heb het met een borrelglaasje gedaan.

Bak de koekjes 6 tot 8 minuten. Haal ze eruit voor ze bruin worden. Let op: ze zijn dan nog zacht aan de bovenkant! De onderkant was wel bruin geworden bij mij. Als de koekjes nog warm en zacht zijn, kun je er ook gelijk versiering in drukken. Of een kuiltje maken voor jam.

Het versieren van de koekjes!

Dan het leuke deel: koekjes versieren! Laat het glazuur au bain marie smelten. Zo’n blok glazuur duurt wel even hoor, een kwartier zeker.
Zet de strooiselen klaar in kommetjes want je moet vrij snel werken.
Neem een bakkwast en gebruik die om de chocola over de koekjes te smeren. Als het nog vloeibaar is, strooi je de diverse versierseltjes erop.

kerstkoekjes bakken met marsepein

Het resultaat: smaakvol of gewoon vol?

Het zijn superlekkere kerstkoekjes geworden (kan ook haast niet anders met al die roomboter) maar ik had er wat meer marsepeinsmaak bij verwacht. En zoals je ziet, zijn de meeste koekjes gewoon lekker vol geworden.
De koekjes aan de rechterkant heb ik in de chocoladeglazuur gedoopt en daar 1 amandel op gelegd. Toch nog een beetje smaakvol.

Dit recept levert ruim 50 koekjes op met een doorsnee van 6 cm. Kortom, het kerstkoekjes bakken met marsepein was een succes! Ik denk wel dat ze de kerst halen, of in elk geval een deel ervan. Als je veel koekjes bakt, heb je ook veel koektrommeltjes nodig. Vandaar dat je in Duitsland in deze tijd van het jaar altijd veel leuke koektrommels (grote!) kunt vinden. Al mijn koekjes passen in elk geval niet in de koektrommel op het plaatje boven, en die had ik nog wel speciaal bij Thomas Philips gekocht!

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

4 gedachten over “Lekkere kerstkoekjes bakken met marsepein: Weihnachtsplätzchen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *