Zijn de boodschappen goedkoper in Duitsland? Ja eg wel!

Het antwoord op die vraag is een volmondig ja! Het dagelijks leven is een stuk voordeliger in Duitsland, dat komt onder andere door een verschil in btw. Duitsland heeft nog altijd maar 19% BTW tegenover de 21% in Nederland.
Ik heb in de blog van Kralenkwarts al een keer een vergelijkend warenonderzoek gedaan tussen de boodschappen in Duitsland en die in Nederland. Deze keer een lijstje met wat voor soort artikelen voordeliger zijn in Duitsland.  Als je dan een keer richting de Oosterburen gaat, kun je in één keer goed je slag slaan. Plus een volle tank benzine en je hebt echt de brandstofkosten er uit. Anders ga je gezellig met een vriendin om de brandstofkosten te delen. Je rijdt met een lege kofferbak deze kant op en met een volle weer terug.
Om te beginnen zijn boodschappen goedkoper in Duitsland bij één van discounters. Je kent natuurlijk Lidl en Aldi, die hebben trouwens niet precies hetzelfde assortiment als in Nederland. Daarnaast heb je ook discount supermarkten Netto en Penny. Ik persoonlijk kom het vaakst bij Netto omdat die nu eenmaal het dichtst bij mij in de buurt zit. Edeka is wat duurder en Rewe is het duurst. Dat is meer de Albert Heijn van Duitsland.

Welke boodschappen goedkoper in Duitsland?

duitse boodschappen goedkoper

Drogisterij artikelen

Drogisterij-artikelen zijn per definitie goedkoper omdat ze in het lage BTW-tarief vallen, in tegenstelling tot Nederland. Ik ben het daar mee eens als het bijvoorbeeld om deodorant gaat, dat is best een noodzakelijk iets. En nog afgezien van dat verschil betaal je altijd minder voor hetzelfde merkprodukt. Je ziet het hierboven al, de linker drie flessen zijn van de jumbo. Die rechts zijn van de DM drogist. Dus koop in één keer grotere hoeveelheid shampoo, douchegel, creme’s en bodylotion. Gaat lang mee dus dat zet je lekker thuis in je voorraadkast.
Haarverf is ook veel voordeliger. Dat koop ik zelf nooit maar als je het geregeld in Nederland koopt, dan valt het prijsverschil hieronder je waarschijnlijk gelijk op. Het beste idee is om gewoon eens naar Duitsland te gaan om in te slaan. Lees ook mijn tips voor het winkelen in Kleve.

voordelige boodschappen

Dingen in blik en glas

Allerlei conserven zoals bijvoorbeeld rode kool, augurken, mayonaise, sauzen zijn voordelig. Handig lang houdbaar, dus gemakkelijk om in te slaan. Ze hebben in Duitsland veel keus in sauzen, en ook heel andere soorten sauzen bijvoorbeeld voor de barbecue. Als er op een saus “scharf” staat, dan is het trouwens ook echt heet. Geen halfslachtig gedoe zoals in Nederland.
Ze hebben in Duitsland veel meer potten groenten in het zuur. Soms doe ik gek en haal ik eens wat exotisch in huis, om uit te proberen. Soms valt het mee (boontjes in het zuur), soms valt het tegen (bloemkool in het zuur, afrader).

Bier, drank en fris

Over bier ben ik ook geen ervaringsdeskundige maar een kratje bier is voordeliger. Bovendien is het Duitse bier als Krombacher of Köningpilsner langer houdbaar dan het Nederlandse bier, zeker 6 maanden. Sterke drank zoals whisky, wodka en overige schnapps is ook veel goedkoper, dat komt door de lagere accijnzen. Voorbeeldje: een fles wodka van 37,5%, 0.7 liter van het merk Gorbatschow (goed te drinken volgens Dave) is rond de 8 a 9 euro.
Fris is ook voordeliger, bijvoorbeeld een fles Fanta Orange van 1,5L staat bij Jumbo online voor 1,65. In een duitse shop zit het rond de 1,20. Niet alles is goedkoper in Duitsland, sommige producten zijn duurder.

Tot slot neem je natuurlijk lekker frische Brötchen mee (13 ct per stuk bij Netto), die kunnen prima in de diepvries. En probeer maar eens weerstand te bieden aan zo’n lekker koffiebroodje!

boodschappen goedkoper in Duitsland

Wat is jouw favoriete Duitse product?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

12 gedachten over “Zijn de boodschappen goedkoper in Duitsland? Ja eg wel!

 1. Het scheelt genoeg, inderdaad de moeite om daar te gaan shoppen. Ik ben dol op broodjes en zoetigheid, mijn zoon op “Mette”… Ik heb zo een zin om eens in Duitsland te gaan winkelen (eigenlijk meer om op vakantie te gaan)
  Half bloggend Nederland gaat regelmatig naar de DM.. nu ik nog 😉

  1. Ja trek er gerust een uurtje voor uit! Ik snap helemaal waarom iedereen er zo gek op is. Ik koop er ook geregeld van die geschenk-combipakketjes. Dan heb ik een kadootje op voorraad in huis.

 2. Ja Duitsland scheelt echt in de kosten. hier een paar voorbeelden

  Berkenwater van Garnier in NL €14,– in DE €4,75 bij de DM
  Verder haal ik bij de DM de shampoos, Glucosamine, Mariadistel capsules, make-up, wasmiddel, wasverzachter.
  En dan hebben we de Aldi en de Lidl. In Nederland 1,5 liter prikwater 39 cent in Duitsland 19 cent.
  Ik koop daar gewoon een stuk of 36 flessen, op dit moment zijn ze hier leeg dus moet ik zaterdag weer even op en neer. 🙂

   1. hahaha, nee die zijn ter ondersteuning van mijn lever (had geen energie meer), maar is ook voor ondersteuning van de gal en daarmee de spijsvertering
    Ik haalde die voorheen in NL, maar daar waren ze ineens niet meer te krijgen.

    hier een paar artikelen

    http://degezondheidswinkel.be/blog/mariadistel-of-silymarin-goed-voor-lever-en-hersenen/

    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/112851-de-geneeskracht-van-mariadistel.html

    http://goedgezond.info/2015/02/anti-tumor-werking-van-mariadistel-nu-ook-bewezen-bij-tumor-in-hypofyse/

    Een klein wonderplantje dus. 🙂

    hier de info van de DM zelf.

    https://www.dm.de/das-gesunde-plus-mariendistel-kapseln-p4010355825568.html

 3. Mijn favoriete product uit Duitsland? Apfelschorle, vooral die van de Lidl is heel erg lekker, suikervrij, geen kunstmatige rommel erin en lekker goedkoop, 1,5 liter nog geen 50 cent de laatste keer dat ik het kocht. Helaas heb ik geen auto meer en ken ik niemand die van tijd tot tijd eens wil rijden, dus ik zit al een poosje zonder, want apfelschorle is hier gewoon niet te verkrijgen.
  Toen ik nog in België woonde, niet ver van Hasselt, reed ik bijna maandelijks naar Duitsland, ook voor een bezoekje aan kledingsupers… (ben de naam ervan kwijt) lekker goedkoop shirtjes, broeken en ondergoed kopen.
  Ik mis het wel hoor, maar je kunt niet alles hebben en ben niet ontevreden met mijn leventje samen met mijn hondenkinderen…

 4. De DM is een pareltje als het over boodschappen gaat. Van de week heb ik mijn man laten raden hoeveel mijn tas met verzorgingsproducten kostte; hij griste uiteindelijk het bonnetje uit mijn handen omdat hij me niet geloofde. Hoera voor Balea. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *