Welke boodschappen zijn duurder in Duitsland?

Gisteren heb ik uit de doeken gedaan dat er heel veel boodschappen goedkoper zijn in Duitsland. Maar dat geldt toch niet voor alle boodschappen. Er zijn een aantal artikelen die in Duitsland duidelijk duurder zijn dan in Nederland. En die worden dan ook en masse in Nederland gehaald door de Duitsers. Vroeger gold dat ook voor de diesel, maar tegenwoordig is de Nederlandse diesel op hetzelfde prijsniveau als de Duitse diesel.Welke boodschappen zijn duurder in Duitsland?

Koffie

Koffie staat met stip op 1 want koffie valt in het duurdere btw-tarief in Duitsland en staat op 6% in Nederland. Dat prijsverschil van 13% is goed merkbaar, dus koffie is een geliefd artikel dat Duitsers graag in Nederland kopen.
Net over de grens in Ven Zelderheide staat een klein supermarktje, Weijers. Dat is een Nederlandse supermarkt, op Nederlands grondgebied, maar helemaal gericht op de Duitse klant. Daar hebben ze zeker 15 meter aan schappen met koffie. En ze hebben de Duitse koffiemerken voor een Nederlandse prijs, want import. Ook allerlei koffiesystemen die in Nederland niet gangbaar zijn, bijvoorbeeld Tassimo. Die pads kun je in Nederland haast niet krijgen.
Tegenwoordig koop ik daar onze koffie van het merk Tschibo, die is erg lekker (die van het plaatje hierboven). Ik vind ‘m lekkerder dan Douwe Egberts. Een verpakking met 4 x 250 gram kost bij deze winkel 5,98 (op het moment).
Ze hebben ook vriezers met vlees en ik heb gezien dat dozenvol met kroketten en frikadellen de winkel uitvliegen. En dan bedoel ik een doos van het formaat die een snackbar in zou slaan.  In het Duits heb je trouwens ook het woord Frikadel, maar dat is dan een soort platte gehaktbal. Weer een mooi woord waarbij Nederlanders in het Duits op het verkeerde been worden gezet.

Over the counter pijnstillers etc.

Gewone pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen zijn duidelijk duurder in Duitsland. Dat verkoopt Weijers dan ook, van die no-name merken, maar de werkzame stof is toch altijd gelijk. Ze hebben ook Rennies. Dat merk kennen ze niet in Duitsland, een duidelijk gemis.

boodschappen zijn duurder in Duitsland

Wat nog meer kopen in Nederland?

Bloemen natuurlijk. In Nederland krijg je meer bloem voor je geld, De boeketten zijn uitbundiger en vaak ook mooier samengesteld vind ik. Op de één of andere manier zijn de meeste merk-chips duurder in Duitsland. Een bus Pringles heeft bij Netto als standaardprijs € 2,15.
De kaas is – als je het in grote blokken koopt – natuurlijk ook voordeliger, maar vooral ook veel lekkerder. Kaas in Duitsland smaakt altijd anders, ook als er op de verpakking Holländische Käse staat. Er zit altijd zo’n zweempje smeltkaas-smaak bij en dat vind ik niet lekker. Blijkbaar wordt de kaas voor de export anders gemaakt.
Ik bof dat ik de gewone kaas altijd in Nederland kan halen. Ik heb trouwens een heel lijstje aan boodschappen die ik in Nederland koop, omdat ze dat hier niet hebben of omdat het niet lekker is.

Welke producten neem jij mee uit Nederland als je op vakantie gaat?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

Loading

5 gedachten over “Welke boodschappen zijn duurder in Duitsland?

 1. Die koffie lijkt mij wel wat. Wij hebben een Senseo en wij schenken zelf koffie met een filter. Toen wij een keer in Limburg waren haalden wij in Duitsland zulke lekkere koffie!
  Dat was Jacobs Kaffee, (schrijf ik het goed?) … baal dat die niet hier verkrijgbaar is.
  Haha, die snacks in groter dan groot verpakkingen…

  1. Jakobs is ook een duits merk inderdaad, ook lekker. Ik zet tegenwoordig bijna alleen maar filterkoffie, vind ik lekkerder. We hebben wel een Nespresso, die gebruik ik wel eens voor een enkel kopje.

 2. Ik kwam toevallig je blogs van gisteren en vandaag tegen. Ik ben laatst eindelijk eens wezen winkelen in Duitsland maar voor ons viel het wat tegen helaas. Drogisterij artikelen gebruiken en kopen we niet veel en daar zit wel een groot voordeel. Wel flink ingeslagen van de bio kidneybonen in pot. En ingrediënten voor het bakken zijn ook wel veel voordeliger. Het viel me wel op dat groente en fruit er beduidend duurder zijn!

  1. Dat ligt helemaal aan de winkel. Bij Edeka en Rewe zijn de groenten en fruit inderdaad flink duurder, maar bij de discounters niet. Zeker de komkommer is altijd voordeliger in Duitsland dan in Nederland, heel gek. Maar bijv broccoli is meestal voordeliger in Nederland, maar ja, ik ga er niet speciaal voor. 🙂

   En er worden in Duitsland veel meer taarten (kuchen) gebakken dus daar is ook veel aanbod in.
   Leuk dat je m’n blog hebt gevonden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *