Keltische symbolen en hun betekenis

Als je keltisch zegt, dan denk je waarschijnlijk het eerste aan Ierland. Ik tenminste wel. Daar is de oorsprong van de prachtige, decoratieve Keltische symbolen. Maar het gebied voor Keltische symbolen is groter dan alleen Ierland. Wales, Schotland en ook delen van Frankrijk hebben Keltische invloeden.  Ik ben een echte anglofiel en ben vaak in die contreien geweest, ook in Bretagne.
Voor een opdracht van de kunstakademie (een eeuwigheid geleden) heb ik deze tas ontworpen. De Bijenkorf had toen Ierland als thema, daar moesten we een tas bij maken. In de tijden dat Arnhem nog een Bijenkorf had…
Helemaal met het handje geschilderd natuurlijk! Ook de letters, en met de hand gespatieerd. Begin jaren 80 deden ze daar nog niet aan die moderne fratsen met computers. Je kunt je dat nu niet meer voorstellen, ik heb daarnet simpelkes met Irfanview een vlekje verwijderd.
De schildering hierboven heb ik ook gemaakt, geïnspireerd door de Book of Kells.

ierland keltische knoop2

Welke betekenis hebben de Keltische symbolen?

Om eerlijk te zijn is het veel giswerk want de Keltische cultuur had voornamelijk een mondelinge traditie. Dus de verhalen werden wel doorgegeven, van generatie op generatie, maar niet opgeschreven. Daarom is het nu ook niet helemaal zeker wat het betekent. Met deze disclaimer in het achterhoofd kun je wel een beetje algemene duidingen geven.
Spiralen zijn zeer belangrijk voor de Kelten. Je vindt ze in diverse vormen terug. De enkele spiraal is de oudste weergave van oneindigheid, de verbinding tussen het aardse en het hemelse. De dubbele spiraal gaat om balans, dag en nacht.. Van de drievoudige spiraal, de triskelion, wordt aangenomen dat het om drievoudige cycli gaat, zoals bijvoorbeeld  verleden, heden, toekomst.

zelf keltische sieraden maken2

Keltische knoop als thema

De Keltische knoop is ook een heel bekend thema, daar gaat de draad of metaal altijd over en onder. Nooit twee keer over of onder achter elkaar. Dan krijg je een soort geweven patroon. Waarschijnlijk zijn ze bedoeld als beschermende patronen. Des te ingewikkelder het patroon, des te beter de bescherming of afwering van het kwade. Net zoals als bij schipperstruien met van die ingewikkelde kabels. De vrouwen breiden de truien in een zo ingewikkeld mogelijk motief, voor bescherming en ook voor identificatie. Elk dorp had zijn eigen patroon. Misschien zijn de Keltische symbolen ook zoiets.

oneills

Ik vind alle Keltische dingetjes leuk en heb altijd een zwak gehad voor Keltische sieraden. Vroeger kocht ik die op vakantie, want hier was er moeilijk aan te komen. Of heel duur alleen bij de juwelier te krijgen. Tegenwoordig maak ik mijn eigen Keltische sieraden natuurlijk. Lees er meer over in de blog van Kralenkwarts. De sieradenonderdelen hiervoor vind je bij Kralenkwarts.

keltische symbolen

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

 

3 gedachten over “Keltische symbolen en hun betekenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *