Hoe werkt het fenomeen Nachbarschaft in Duitsland?

Nachbarschaft

Ik woon nu bijna acht jaar in Duitsland en nu durf ik te zeggen dat Nachbarschaft inmiddels een beetje ken. Ik weet dat ze in de Achterhoek ook Naoberschap hebben, maar het is niet precies hetzelfde geloof ik. Nachbarschaft is ook niet verplicht. Toen we hier kwamen wonen, hadden we gelijk al gescoord door ons voor te stellen aan de buren. Een zeldzaamheid bij Nederlanders kennelijk. Toen vroeg de ene buurvrouw: “Tot waar nemen jullie de Nachbarschaft?”
Euh, geen flauw idee. Ik wist niet precies wat het inhield en ik wist al helemaal niet dat er een keus was wie je daarbij insloot. Dus we kozen niet echt, maar het is gewoon 1 huis naar rechts, en 3 huizen naar links.Wat houdt Nachbarschaft in?

Op zich is het een mooi principe. Je zorgt als buren een beetje voor elkaar, dat je wederzijds om een gunst of hulp kan vragen. Dave doet bijvoorbeeld geregeld computerdingen voor diverse buren en daar vraagt hij niks voor. Van de zomer kregen de ene buren een nieuwe verwarming en dat betekende dat hun oliegestookte ketel en olietanks eruit gingen. Daar zat nog olie in en ze vroegen of wij dat wilden hebben. Natuurlijk! Toen moesten we het er nog uit zien te krijgen, en toen kwam de andere buurman helpen met een losse vijverpomp die hij nog had. Wij gratis olie en hij hoefde niet te betalen voor het afvoeren.
Dat is nou echt Nachbarschaft.

De meiboom opzetten hoorde er ook bij, met barbecue natuurlijk. Daarnaast doen we als Nachbarschaft altijd iets als bij huwelijken (zie onder), geboortes en overlijdens. Bij een vers buurtbewonertje en bij één buurtbewoner minder gaat er altijd een buur rond met een kaart en een verzoek om een bijdrage. Twee weken geleden overleden onze buren, allebei op één dag. Dat was wel apart. Dus dan gaat er iemand rond om in te zamelen voor bloemstuk. Maar ik snapte nooit hoe werd bepaald welke buur dat dan doet. Er was iets met Kirche, maar ik verstond het nooit zo goed. Dus ik nam aan dat iets was met samen naar de kerk gaan.
Maar van de week kwam ik erachter! Het is die buur wiens huis het dichtst bij het kerkGEBOUW is. Hah, dat had ik niet gedacht. Het werkt ook prima, in een klein dorpje als Hassum met maar één kerk.

Kränzen is een werkwoord

Bij een bruiloft (of 25-jarige huwelijk en zo) is er meer werk. Dan gaat de buurt (als het bruidspaar dat wil) het huis versieren, een paar dagen voor de bruiloft. Dat is een activiteit die kränzen heet. Daar bij hoort bier en worst. Je moet er maar zin in hebben, als bruidspaar zijnde, al die activiteit terwijl je al hysterisch rondholt met voorbereidingen voor de bruiloft. Maar het ziet er wel mooi uit.

Na de bruiloft weer opruimen, dus veel burenactiviteit, maar wel gezellig.
Het mooie aan Nachbarschaft is dat het dus wel mag, maar het hoeft niet.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

12 gedachten over “Hoe werkt het fenomeen Nachbarschaft in Duitsland?

    1. Dat ligt er dus aan welke buur iets heeft. Voor die links zijn we het dichtst bij de kerk.
      Die 3 rechts (dat moet trouwens 4 zijn, bedenk ik me nu) en 1 links is gewoon omdat we daarmee goed contact hebben.

  1. Ik ken de term niet, maar ik weet dat bij een overlijden, samen met de rouwkaart, ook altijd een geldbedrag in de enveloppe wordt gestopt. En na een begrafenis eten ze ook altijd een speciale soep, althans bij mijn zus in Delmenhorst. En buren helpen, ging hier vroeger automatisch, hoewel de nieuwere buren er wel wat anders in staan.

  2. Ik ken dit hele begrip niet maar ik vind dit altijd wel zo’n heerlijk dorpsgevoel hebben… Het was bij ons vroeger heel normaal (ik kom van ’t platteland)… Nu ik in de stad woon, is het wel een stuk minder.

  3. Hello here from holidays in the dolomites 🙂 Nice to see, that you’re interested in your neighbourhood 😉 Have a nice evening and best wishes from a german one 😉 Bye, bye Anja;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *