De mooie Heidense traditie van de meiboom, van onze voorvaderen

Heidense traditie van de meiboom

Doe mij maar een stukkie heidense overlevering hoor. Ik vind het geweldig dat er nog van die restanten zijn van de oeroude generaties voor ons. De Heidense traditie van de meiboom is er zo eentje. Hij valt voor de Duitsers ook handig op 1 mei, de dag van de arbeid waarop ze allemaal vrij zijn.
Deze keer hebben we er voor het eerst eentje opgezet in onze Nachbarschaft. Gelijk gecombineerd met een barbecue natuurlijk, en het was er prachtig weer voor!
Waar gaat het over?Allereerst de Walpurgisnacht, oftewel Beltane

De nacht van 30 april op 1 mei is Walpurgisnacht, een voorjaarsfeest. Voor de oude Germanen (wij allemaal dus) werden op deze nacht de winterse demonen verjaagd door de goden Wodan en Freya, om het land voor te bereiden op het voorjaar. Het is een nacht vol magie waarbij de heksen feest vieren. Het middelpunt van Walpurgisnacht is op de berg Brocken in de Harz.  Het is één van de belangrijkste heksensabbaths. Er zijn dan ook veel feesten waarbij iedereen als heks verkleed gaat.

A post shared by D A M I N I (@daminimhlkr) on

Het was mooi dat dit vroeger samenviel met Koninginnedag in Nederland, dat paste er qua sfeer perfect bij:  uitgelaten vrolijkheid en alle mensen de straat op.

De symboliek van de Meiboom

Om te zorgen dat daar dan veel baby’s en goede oogsten komen, hebben we de meiboom nodig. Zoals je misschien wel was opgevallen, is de Meiboom in principe nogal fallisch van aard… Daar gaat het ook om: bevruchten. De paal is hoog, de groene versiering beeldt vruchtbaarheid uit, de groene takken bovenin zijn om de boze geesten te verjagen en de slingers… ja dat zijn de zaadjes! Om het ritueel compleet te maken, horen de kindjes om de meiboom te dansen. Dat zie je vooral in Scandinavië.
Het is een prachtig ritueel om de goden gunstig te stemmen voor een goede oogst.

Meiboom in Hassum

De Heidense traditie van de meiboom is zeker een gezamenlijke inspanning, we moeten samenwerken om tot een goede oogst te komen! De organisatoren van het evenement hebben een grote ring van kunststof geregeld, aan kettingen. Die wordt versierd met taxustakken. Dat opbinden is blijkbaar vrouwenwerk…

heidense traditie van de meiboom

Daarna worden de linten eraan bevestigd. Die versierselen zijn trouwens naar keuze. Soms hangen er bloemen aan, of meer groen. Net zag ik een andere meiboom en daar hingen er kleine houten paardjes aan.

Het overeind zetten is mannenwerk (duhuh) en dan is het moment van het feest daar!

Hij staat bij de buren in de tuin. Met de vruchtbaarheid in de buurt zit het trouwens wel snor. Toen we hier 7  jaar geleden kwamen wonen, waren er 6 kinderen, nu zijn het er 14 en is nog een zwangere. Dus dat wordt nog wat… met die boom erbij dit jaar!

Partytime!

Dan is het tijd voor Wein, Weib und Gesäng. Lees: bier, je eigen wijf en gelukkig geen gezang. Maar wel veel drank, en goed te eten en te drinken. Er waren schattige schnapsjes met eierlikör (geen eigengemaakte likeur deze keer) in nog schattiger, eetbare schnapsglaasjes. HEEL goed weg te krijgen!

Het was een typisch gezellig buurtfeest, met rondrennende kindjes. Onze hondekinderen waren thuis gebleven, want Sjakos was er ook. Akkie’s Nemesis die vorige maand verhuisd was. Je ziet het er niet aan af maar volgens Akkie is het een enorme hufter. Wij vonden het wel meevallen…

Uitzicht op de boom vanaf onze tuin!


Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

4 gedachten over “De mooie Heidense traditie van de meiboom, van onze voorvaderen

  1. Weer een stukje geschiedenis geleerd. Ik had wel eens van de meiboom gehoord, en kinderen die eromheen dansen, maar hoe dat precies ging wist ik niet. En Wodan, die ken ik nog van school! Leuk om te lezen en een mooie boom. Jullie buuf heeft het maar druk..pfff…wens haar maar sterkte. (Ook wel gezellig zo een grote familie)

  2. Dag Armande,

    Wat een heerlijk stukje over de meie, de meipaal en de volkse, natuur-gebonden gebruiken in de lage landen. Wel mis ik één detail waarvoor ik al twee weken opzoekwerk verricht… Welke specifieke bomen worden er veelal gebruikt (doorheen de geschiedenis, binnen de tradities van de Germanen? De ene bron vermeldt de Linde (wellicht door diens hartvormige bladeren die haar tot liefdesboom maakte, maar eveneens de meidoorn…

    Alvast dank voor je reactie!

    1. Hallo Tess, dat is een hele goede vraag, daar had ik nog niet over nagedacht. Volgens mij vereerden de Germanen de eik, maar of die dan ook als meiboom werd gebruikt? Ik zou het niet durven zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *