Eén van mijn favoriete Duitse producten: Duitse broodjes!

Duitse broodjes

Het heeft even geduurd voor ik me ermee kon verenigen maar het Duitse brood is nu één van mijn favoriete Duitse producten. De Duitse broodjes ( frische Brötchen) kent iedereen natuurlijk en geef toe, ze zijn zo lekker dat ze ook overal in Nederland worden verkocht als Duitse broodjes. Behalve in België want daar heten ze pistolekes. De meest gangbare broodjes zijn die ovale. Die ronde Kaiserbrötchen zijn ook altijd duurder, geen idee waarom want ze smaken volgens mij hetzelfde.Is het Duitse brood anders dan Nederlandse brood?

Ik vind het altijd typisch dat brood per land zo verschillend gemaakt kan worden. Een stokbrood smaakt ook nergens zo lekker als in Frankrijk.
Het Duitse brood is over het algemeen massiever, minder luchtig dan Nederlands brood. Het is ook verhoudingsgewijs iets duurder dan Nederlands brood (afhankelijk van waar je het koopt natuurlijk), maar je zit er ook sneller vol van. Ik hou zelf helemaal niet van zuurdesem brood, maar gelukkig is dus niet alles dat soort brood. Bij Netto hebben ze een lekker wit brood, rechtsonder op de foto. Die ernaast is wel zuurdesem maar heel licht. Dat is erg lekker met kaas of smeerkaas met komkommer.
Meestal koop ik van elk brood eentje, ze zijn 0,89 en 0,99 cent respectievelijk en daar heb je dan per brood zo’n 16 sneetjes voor (medium gesneden)

duitse broodjes

Zo’n vers Duits broodje is dus nooit gesneden, meestal staat daarvoor een snijmachine die je zelf kunt bedienen. Doe er geen twee broden tegelijkertijd in (al past het wel). Dat gaat namelijk helemaal scheef (leermomentje).  Als het brood nog warm is, staat de machine uit. Dan komt het niet goed met de sneetjes. Dat wordt een bij elkaar gefrommelde bal. Met Nederlands brood kan dat volgens mij wel, maar dat is al gesneden verpakt.
Dat heb je in Duitsland ook maar dat is fabrieksbrood en valt in een andere categorie volgens de Duitsers.

Waar koop je je Duitse broodjes en Teilchen?

Nou overal zo’n beetje. Op zondagochtend zijn bakkers eigenlijk altijd open, in elk geval van 8 tot 11 uur. Je ziet dan opvallend veel kerels staan die erop zijn gestuurd om frische Brötchen te halen. Ook op de meeste feestdagen zoals Pasen zijn bakkers open. Met kerst volgens mij niet.
Elke Duitse bakker heeft altijd “Teilchen” (een aparte blog waard eigenlijk). Deze “deeltjes” zijn dus de koffiekoeken, die ronde “Schnecken”, “Berliners”, maar ook “Obstplunders” met fruit. Meestal heeft het ding het formaat van een ontbijtbordje, dus spaar er even honger voor.
Deze koffiekoeken, en de broodjes ook, zijn altijd die dag gemaakt. Je zult bij een Duitse bakker echt never nooit niet oude broodjes of Teilchen aantreffen. Je kunt ernaar vragen (als echte Hollander zijnde) en dan kun je ze vaak voor de helft van de prijs krijgen.

Vergeet je pretzel niet

De echte Duitse Brezel (in Amerika verbastert tot pretzel) is een hartige snack. Er zitten stukjes zout op gestrooid. Je kunt hem zo eten, want doorsnijden gaat lastig. Het deeg is ook anders dan die van broodjes, wat meer “chewey”.

Als je dat een lastig vormpje vindt, kun je ook een Laugenstange nemen. Die is van soortgelijk deeg gemaakt en die kun je wel open snijden om er iets op te smeren.

Duitse broodjes

Nog een laatste pro-tip: let er bij wit brood op dat je niet per ongeluk zoet brood neemt. Dat is ook lekker maar je moet er geen pindakaas op doen. Alles wat “Stute” heet, is meestal dat zoete witte brood.

Wat zijn jouw favoriete Duitse broodjes?

Akkie controleert de fotoshoot
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

4 gedachten over “Eén van mijn favoriete Duitse producten: Duitse broodjes!

  1. Wat zien die broodjes er heerlijk uit! Ik hou van compacte broodjes, anders eet je een hapje lucht. En zo zit je ook sneller vol, dus eet je minder calorieën!

    1. Oh is die nu open? Daar bij de rotonde he, dan ga ik daar volgende week eens heen. Het “Familiebrot” van de Lidl is ook best lekker, wel licht zurig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *