Pasen in Duitsland, een veel grotere feestdag dan in Nederland

Pasen in Duitsland

Pasen in Duitsland betekent duidelijk meer dan Pasen in Nederland, in mijn beleving in elk geval. Nog afgezien van de religieuze betekenis, wordt Pasen meer gevierd zoals Kerst ook wordt gevierd. Dus met veel versiering, paaseitjes natuurlijk maar ook met kadootjes!Vrije dagen rondom Pasen in Duitsland

Als je dan een keer in Duitsland boodschappen wilt gaan doen, ga dan NIET op Goede Vrijdag want dan zit alles dicht! Dat is een volkomen nationale feestdag waarop er geen enkele winkel open is. Dat is in wel meer landen zo, bijvoorbeeld in Noorwegen. Daar is ook op Witte Donderdag alles al gesloten. Dan moet je je boodschappen inslaan op woensdag en dan nog een tweede run op zaterdag. Zo gek is het in Duitsland niet, maar de eerste paar goede vrijdagen in Duitsland heb ik me vergist. Goede Vrijdag is ook een verplicht stille feestdag, dan mogen er geen muziekfeesten of andere luidruchtige feesten worden gehouden. Je mag dus ook niet gaan dansen… Ja echt.
Eerste en tweede Paasdag  is uiteraard alles gesloten, ook de supermarkten. Je kunt bij de bakker wel verse broodjes krijgen, de eerst paar uur van de dag maar verder niet. Restaurants zijn wel open, net als tankstations en bloemenwinkels. Lees er hier meer over (in het Duits). Deze regels gelden voor NRW.

Er is na de Pasen ook nog een feestdag die mij geheel onbekend was: Fronleichnam, in het Nederlands Sacramentsdag. Het is bij uitstek een katholieke feestdag dus hij wordt niet overal in Duitland in acht genomen. Wel in NRW en ook in de deelstaten Baden Württemberg, Bayern, Hessen, Rheinland-Pfalz, Saarland en delen van Sachsen en Thüringen.
Fronleichman valt altijd op de tweede donderdag na Pinksteren, wanneer je dus eigenlijk geen christelijke feestdag meer verwacht. Maar ook dan is dus alles dicht.

Paasversiering

Net als bij ons is de paasversiering een lenterige overdaad aan eitjes, paashaasjes, kipjes, voorjaarsbloemen etc. Maar ook hierin heb ik het idee dat de Duitsers net wat verder gaan dan de Nederlanders. Het hele huis wordt versierd en ook de deur. Paaskrans aan de deur en haasjes etc als raamdecoratie.
Ik zag dat, met de eerste Pasen dat we hier woonden (in 2010) en heb me in het kader van integratie fluks aangepast. Deze krans heb ik samengesteld met een deel van de plastic bloemen die ik hier in huis vond toen we erin trokken. De vorige bewoners kwamen een beetje raar weg en ze hadden van alles laten liggen (zie ook de blog over de Duitse kelder). En ik heb diverse bananendozen VOL met plastic bloemen en plantjes weggegooid. Maar goed dat ik toch nog wat had bewaard.

Paascadeautjes binnen de familie

En de Duitsers geven elkaar paascadeautjes, net zoiets als met Kerst. Ze gaan niet zo volkomen overboard zoals met kerst, maar een paar paaskadootjes per persoon is volgens mij heel gangbaar. Ik heb altijd extra verkoop bij Steinperlenwelt in deze tijd van het jaar omdat mensen graag wat eigengemaakts geven. Het zijn dus kleinere cadeautjes, maar je kunt niet met niks aankomen. Deze Duitse gewoonte hebben wij hier niet overgenomen.

Beter een haasje teveel dan te weinig…

Of geeft iemand van jullie wel paascadeautjes?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

3 gedachten over “Pasen in Duitsland, een veel grotere feestdag dan in Nederland

  1. Wat leuk al die paasversieringen. Die schaapjes zijn echt schattig! Ik vond vroeger Pasen echt superleuk, zelf geverfde eitjes zoeken in huis en er stonden dan van die mooie chocolade figuren te pronken. Ik heb geen flauw idee voor wie die waren.. ik krijg een kleinere versie volgens mij.
    Die krans ziet er mooi uit, geeft direct een lente gevoel!

    1. Ja schaapjes en lammetjes horen ook bij de lente he. Het ziet er altijd supergezellig uit, maar ik hou me altijd een beetje in. Het staat maar een paar weken per jaar he.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *