Hoe vind je foto’s voor website of blog, het blijft oppassen!

welke foto's voor website

Ik heb van de week niet zo veel voor armande.net geschreven, dat ga ik nu inhalen. Teksten schrijven voor SEO doe ik ook nog steeds, voor mezelf maar ook in opdracht. Het grappige is, je steekt er altijd wat van op! Ik schrijf over van alles: zonnepanelen, recepten, kinderkamers (jaja), bewakingscamera’s. Leuk om te doen. Voor één opdrachtgever moet ik ook altijd geschikte linkjes en bijpassende foto’s voor website of blog erbij zoeken, vrij van rechten natuurlijk. Dat is soms best lastig.
Van de week was er een interessante aflevering van De Rijdende Rechter. Daar kijk ik sowieso graag naar, altijd leuk Nederland op zijn smalst. Meestal spelen erfscheidingen, recht van overpad en bomen een belangrijke rol, maar deze keer ging het over een foto die illegaal was gebruikt op een website. Die mevrouw had zo’n 10 jaar geleden een foto van internet geplukt (allemaal “gratis” foto’s voor website en blog) en deze al die tijd gebruikt op haar website. Ze had een aantal maanden geleden hiervoor een brief gekregen dat ze het copyright had geschonden, maar die had ze genegeerd. Ze dacht dat het een spookfactuur was en bovendien vond ze het bedrag van 260 euro veel te hoog.
Daarna volgden aanmaningen via een advocaat en het bedrag liep op tot zo’n 800 euro. Daarop schakelde ze de rijdende rechter in. Uiteindelijk moest ze 500 euro betalen, ook omdat ze het copyright merkje eraf had gesneden. Dit is namelijk een extra inbreuk op het auteursrecht. Je kunt de hele aflevering hieronder bekijken.

Wanneer zijn foto’s voor website of blog gratis?

Ik vond het een boeiend verhaal. Het was me vanaf het begin af aan gelijk wel duidelijk dat ze moest betalen, de vraag was alleen hoeveel. Je kunt je niet verschuilen achter onwetendheid want je bent ondernemer. Het feit dat ze de foto had gevonden op een site die Dutch Free Cards heette is geen excuus. Omdat er Free in de naam staat, betekent dat niet dat het gratis is.
Dit verhaal deed me wel realiseren dat je zelf goed moet onderzoeken of de website waar je je gratis foto’s vanaf haalt wel bonafide is. Zij kunnen ook iets ergens vandaan plukken en dat op eigen site zetten als gratis foto. Als jij die foto gebruikt, dan ben je toch de pineut als de maker van de foto je vindt en zijn geld eist. Ik ga er extra mee oppassen. Gelukkig heb ik in het verleden uitsluitend mijn eigen foto’s gebruikt, want toen was die scheidslijn me ook niet altijd duidelijk. Sinds vorig jaar gebruik ik soms andere foto’s, op deze blog.
Als je meer wilt weten over de juridische aspecten van deze uitzending en auteursrechten, zie Charlotteslaw.nl.

Mensen-mens

Wat ik frappant vond in het hele verhaal, was dat de eiseres ook aanhaalde dat zij een mensen-mens was, een gevoelsmens en dat de eisers in een andere wereld leefden als zij, de keiharde zakenlui. Dat was echt omgekeerde wereld want de fotograaf is ook een kunstenaar en zijn werk werd illegaal gebruikt. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het als een klap in je gezicht voelt, als je jouw foto ineens op de site van iemand anders ontdekt. Hetzelfde met het overschrijven van je teksten trouwens.

Waar vind je dan correcte en legale foto’s voor website of blog?

Welke foto’s kunnen wel? Inmiddels heb ik er de nodige ervaring mee en als je je foto’s “embed” (insluit), dan kan er eigenlijk niet veel misgaan. Ik zoek vaak foto’s op Flickr.com waarbij ik filter op “commercial use allowed”. Dan krijg ik alleen de foto’s die je zonder problemen kunt plaatsen. De URL van de foto (het deel voor /in.photolist etc) haal ik door de site van imagecodr.org en krijg je een hapje kant-en-klare code die je zo kunt plaatsen in de source (tekst) van de website. Bovendien controleert imagecodr gelijk de rechten van de foto dus als je per ongeluk een foto met copyright hebt genomen, dan krijg je dat gelijk te zien en dus geen code.
Dat heb ik met de foto hierboven gedaan en je ziet: hij verschijnt keurig met bronvermelding. Als je erop klikt, ga je naar de foto op Flickr.com. Dat betekent dus dat het ingebed is.
Op deze manier kun je ook foto’s van Instagram embedden, die zijn openbaar en dan heb je ook originele en legale plaatjes.

Wat vind jij van deze uitzending? Is mevrouw zielig of niet?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

11 gedachten over “Hoe vind je foto’s voor website of blog, het blijft oppassen!

 1. Toevallig zag ik die uitzending ook, want ik kijk niet zoveel naar dat programma omdat ik me een bult erger aan al die “problemen” die gemakkelijk op te lossen zijn door rustig te praten, te luisteren en door zo verstandig te zijn om beide kanten van het probleem te bekijken. Soms ben je ongewild schuldig aan de ergernis van een ander of kan je de ander laten weten waarom je je niet serieus genomen voelt.
  Die mevrouw was niet “jovel” toen ze het auteurs-recht tekentje van de foto verwijderde. Dat staat er toch niet voor de grap op. Bovendien als je een foto héél graag wil gebruiken, kan je toch altijd de maker benaderen en overleggen “hoe of wat”.
  Er wordt al te veel gestolen, gepikt en nagemaakt in deze maatschappij.

 2. Ik gebruik alleen foto’s die ik zelf maak. Mijn foto’s mogen wel door derden gebruikt worden maar alleen met bronvermelding en niet voor commerciële doeleinden. Zo doe ik het .

 3. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij ook nergens van bewust was toen ik begon met bloggen. Nu gebruik ik de foto’s van Shutterstock (ik heb een licentie daarvoor, dus dat zit goed)
  En verder eigen foto’s of die mij geleverd zijn.
  Ik vind wel dat ze het best eerst een waarschuwing kunnen geven dan direct een boete. Zeker voor mensen die een niet -commerciële blog hebben.
  Wat ik wel raar vind is dat je allerlei foto’s op FB voorbij ziet komen en volgens mij is er geen haan die daar naar kraait.
  Snap jij hoe dat zit?

  1. Ja ik ook, maar ik hoop dan maar dat ze die goed checken. Ik heb zelf wat foto’s ingestuurd en die worden wel heel precies gecontroleerd. Ze moeten ook de oorspronkelijke grootte hebben, anders worden ze niet geaccepteerd. En foto’s die je van het net plukt, zijn dat eigenlijk nooit.

 4. Ochja ze is zo zielig bah. Maak en gebruik je eigen foto’s, das zoveel makkelijker. Er is al zo lang bekend dat je niet zomaar foto’s mag gebruiken. Daarbij als je aan het snijden gaat weet je waar je mee bezig bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *