Hoe kun je stemmen als je in het buitenland bent of woont?

Hoe kun je stemmen als je in het buitenland bent of woont?

Actueel onderwerp want volgende week is het al zo ver: de Nederlandse verkiezingen. Als Nederlands staatsburger in het buitenland heb je ook stemrecht, dat wil zeggen alleen voor de tweede kamer verkiezingen. Je mag vanuit het buitenland niet stemmen voor de Provinciale verkiezingen of de gemeenteverkiezingen. Dat is op zich ook wel logisch want je hebt geen woonplaats in Nederland. Maar als staatsburger behoudt je je kiesrecht. In ons geval betalen wij gewoon belastingen in Nederland dus het is voor ons ook relevant welke regering er komt.Dus hoe kun je stemmen als je in het buitenland bent of woont?

Je moet extra je best doen om te kunnen stemmen vanuit het buitenland want je krijgt niet automatisch een kiezerspas opgestuurd. Uiterlijk 6 weken voor de datum van de verkiezingen moet je je melden en registreren op de website van de gemeente Den Haag. Dit jaar was dat dus voor 1 februari jl. Gelukkig had ik er dit jaar op tijd aan gedacht, de vorige keer was ik het vergeten. Het schijnt dat voor deze verkiezingen een record aan buitenlandse Nederlanders zich heeft aangemeld om te stemmen.

Je kunt dan kiezen uit stemmen per brief, per volmacht en met een kiezerspas zelf in Nederland je stem uit te brengen. Ik doe dat altijd want dan kan ik gewoon in Gennep stemmen. Daar kom ik toch minimaal één keer per week. Je ziet hierboven mijn kiezerspas, daar staat ook gemeente Den Haag bij.
Als je niet dichtbij de grens woont, kun je iemand machtigen die voor je gaat stemmen. Of je stemt zelf per brief. Deze twee opties heb je ook als je tijdelijk in het buitenland verblijft, bijvoorbeeld voor een studie of op vakantie. Ook dan hoef je je stem niet verloren te laten gaan. Dave mag niet stemmen want die heeft de Duitse nationaliteit. Die mag dus in Duitsland stemmen maar daar heeft hij tot nu toe geen gebruik van gemaakt.

To stem or not to stem

Eerlijk gezegd ben ik er nog niet helemaal uit waarop ik ga stemmen, maar ik ga wel stemmen. Ik ben nog net niet zo oud dat het voor mij stemplicht is, maar ik ben me ervan bewust dat het een recht is. Nog geen 100 jaar geleden mochten vrouwen niet stemmen, die wet is in 1919 aangenomen. Mijn beide oma’s zijn geboren in een tijd dat vrouwen geen stemrecht hadden. Dus ik stem. De vorige keer baalde ik dat ik me niet op tijd had aangemeld. Want dan mag je ook al die jaren niet zeuren over de regering, vind ik. haha

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs van armande.net? Geef dan hieronder je emailadres door, dan krijg je een berichtje met link zodra ik een nieuwe blog heb gepost!

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

Een gedachte over “Hoe kun je stemmen als je in het buitenland bent of woont?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *